Ναυτιλία

Χαλυβουργική – Arcadia: Αντίθετες πορείες – Ποια είναι η οικολογική και ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία των Αγγελόπουλων

  • Μηνάς ΤσαμόπουλοςΠρόκειται για μία από τις μόλις τρεις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που έχουν πάνω από το 80% του στόλους στο ελληνικό νηολόγιο - Οι συζητήσεις με ασιατικά ναυπηγεία για να επενδύσει ξανά σε νεότευκτα πλοία

Eίναι από τους leaders στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Με σύγχρονα πλοία στα οποία κυματίζει η ελληνική σημαία, πρωτοπόρος σε θέματα ασφάλειας των ναυτικών, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και συνεχείς βραβεύσεις για την ποιότητα των πλοίων όπως προκύπτει από συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους των λιμενικών αρχών όλου του κόσμου-Port State Control Inspections Performance Statistics, ο Όμιλος Arcadia, συμφερόντων Κωνσταντίνου, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου συνεχίζει να εξελίσσεται και να διακρίνεται.

Μπορεί η οικογένεια να ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω των εξελίξεων στην Χαλυβουργική που οδηγείται σε ειδική διαχείριση λόγω υπέργογκων οφειλών, όμως οι δυνατότητες και οι προοπτικές της αποτυπώνονται ξεκάθαρα στη ναυτιλία.

Η δομή του ομίλου

Στον όμιλο υπάρχουν δύο εταιρείες, η Arcadia Shipmanagement με στόλο από 13 δεξαμενόπλοια και η Αegean Bulk με 10 φορτηγά πλοία.

Είναι η μόνη ναυτιλιακή εταιρεία, παγκοσμίως, η οποία διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται αποκλειστικά από νεότευκτα πλοία. Ό,τι ενέτασσε στο στόλο της το είχε ναυπηγήσει.

Στον ιστό των δεξαμενόπλοιών της κυματίζει η ελληνική σημαία ενώ οι αξιωματικοί είναι Έλληνες. Πρόκειται για μία από τις μόλις τρεις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που έχουν πάνω από το 80% του στόλους στο ελληνικό νηολόγιο. Οι άλλες δύο είναι του Ιωάννη Αγγελικούση και η Eletson των Καρασταμάτη-Χατζηελευθεριάδη- Κέρτσικοφ.

Τα θεμέλια της εταιρείας μπήκαν το 1998 όταν έβαλε παραγγελίες για τη ναυπήγηση των δύο πρώτων δεξαμενοπλοίων. Με διαδοχικές παραγγελίες, όλες σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας που έφθασαν τα 36 πλοία συνολικά, οι Αγγελόπουλοι δημιούργησαν δύο σύγχρονους στόλους. Έναν για μεταφορά πετρελαίου και έναν για μεταφορά ξηρού φορτίου.

Όλα τα πλοία του Ομίλου διαθέτουν τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία ώστε να παρέχουν ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ασφάλεια πληρώματος και κύτους. Και όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία οι Αγγελόπουλοι «τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη και την αφοσίωση των ανθρώπων μας, των συνεργατών μας και κυρίως των άξιων ναυτικών μας».

Με φιλοσοφία που έχει στο επίκεντρο έννοιες όπως πατρίδα, οικολογική ευαισθησία και συνείδηση και πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής η Arcadia ακολουθεί τη δική της ρότα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το 2007 βραβεύθηκε στα Lloyd’s Awards ως η καλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων. Ο λόγος ήταν η ολοκλήρωση, τότε, του επενδυτικού της προγράμματος που αφορούσε την ναυπήγηση επτά σύγχρονων δεξαμενόπλοιων, πέντε aframax ναυπηγεία Samsung και δύο suezmax στη Ηyundai. Ήταν το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα στον κόσμο για δεξαμενόπλοια άνω των 100.000 τόνων. Το πρώτο της μεγάλο ρεκόρ.

Ως πρωτοπόρος στις θαλάσσιες μεταφορές, αναγνωρίζοντας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαιοειδών έχει δεσμευθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Και όλα αυτά με έργα. Παράλληλα έχει προηγμένες απόψεις πάνω στη διαχείριση των πλοίων και αυτό την καθιστά ως μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο.

Τα πλοία της Arcadia έχουν πιστοποιηθεί από ειδικούς επιθεωρητές για την υψηλή ποιότητα εταιρείας/πλοίου και τη συμμόρφωσή τους με πολύ υψηλές τεχνικά και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

AEGEAN MYTH, ARCADIA, 03MAY2007

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πλοία της που επισκέπτονται τις ΗΠΑ έχουν επιβραβευθεί με Qual Ship 21 για την ποιότητά τους και την ασφάλεια, ενώ και είναι μέλος της Helmepa. Έχει εγκαταστήσει σύστημα αξιολόγησης κινδύνων (risk assessment) με σκοπό την αξιολόγηση των κινδύνων τη λήψη προληπτικών μέτρων, ενώ λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προφύλαξη από τραυματισμό και ασθένειες των εργαζομένων της τόσο επάνω στα πλοία όσο και στα γραφεία.

Προστατεύει το περιβάλλον και συμμορφώνεται με τους διεθνής και εθνικούς κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος, με τις Οδηγίες και τις απαιτήσεις που προτείνονται από τον ΙΜΟ, από τους Νηογνώμονες και τους Οργανισμούς της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΙSO 14001 για το περιβάλλον με το οποίο είναι πιστοποιημένος.

Επιμόρφωση

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην επιμόρφωση των πληρωμάτων του. Για τον λόγο αυτό από τον Μάρτιο του 2005 είναι εγκατεστημένο στα γραφεία της ειδικό Ναυτιλιακό Εκπαιδευτικό κέντρο ( Maritime Training Center) πιστοποιημένο από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα (DNV) σύμφωνα με το πρότυπο «DNV Standards for certification of maritime training centers”.

Το εκπαιδευτικό κέντρο της Arcadia είναι εξοπλισμένο με πέντε εξομοιωτές για διάφορες εφαρμογές επί των πλοίων της (BRM, ERM, Cargo Handling, GMDSS, ECDIS) και εκτός αυτών στο κέντρο παρέχονται πολλά σεμινάρια σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος (ISO 14001, Green Award, Ship Efficiency Energy Management , etc).

«Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους εργαζομένους μας. Στο ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας. Ως leaders στη ναυτιλία επενδύουμε πάντα στο στελεχιακό μας δυναμικό σε θάλασσα και στεριά με στόχο την ανάπτυξη ενός υψηλής απόδοσης ναυτιλιακού οργανισμού» επισημαίνουν κύκλοι της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Όμιλος της Arcadia βρίσκεται σε συζητήσεις με ασιατικά ναυπηγεία για να επενδύσει και πάλι σε νεότευκτα πλοία μεγαλώνοντας τον στόλο της τόσο με δεξαμενόπλοια όσο και με φορτηγά πλοία.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια κορυφαία τράπεζα αύξησε τα μπόνους κατά 25% και… χρυσοπλήρωσε τον CEO της

Επίδομα €400: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν στο «ραντεβού» τους με τον ΟΑΕΔ

ΕΚΤ: Θα οπλίσει ξανά το νομισματικό «μπαζούκας»; – Οι ειδικοί απαντούν (Γραφήματα)