Ο συνιδρυτής της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Black Tomato με έδρα το Λονδίνο, Τομ Μάρκαντ, δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία του έχει ήδη, παρατηρήσει μια στροφή στο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών οι οποίοι ελπίζουν να αποφύγουν την καυτή καλοκαιρινή ζέστη.

«Βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον και επιθυμία να εκμεταλλευτούμε το Σκανδιναβικό καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σκανδιναβικοί προορισμοί όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισλανδία καταγράφουν μια έντονη άνοδο από το μέτωπο των πωλήσεων».

Η νέα καλοκαιρινή τάση

Το ενδιαφέρον για ταξίδια στη Μεσόγειο μειώθηκε κατά 10% από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή επιτροπή ταξιδιών. Το καλοκαίρι του 2022, ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, οι καλοκαιρινές κρατήσεις στη Σκανδιναβία έχουν αυξηθεί κατά 37% συγκριτικά με πέρυσι, δήλωσε ο Μάρκαντ, επικαλούμενος στοιχεία και δεδομένα της εταιρείας του. «Και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτει.

Οι Γερμανοί ταξιδιώτες, ειδικότερα, μετατοπίζουν τις αναζητήσεις των διακοπών τους στη Vrbo προς τα βόρεια, με το ενδιαφέρον στη νότια Νορβηγία να αυξάνεται κατά 35% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου από την ίδια περίοδο του Ιουνίου, σύμφωνα με την Expedia Group. Τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν επίσης, ότι το γερμανικό ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες αυξήθηκε στις νότιες σουηδικές κομητείες Skane και Blekinge.

Η Ισπανία χαρακτηρίζεται ως ο πλέον, δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός στη δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών με περισσότερους από 6.000 Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Όμως, το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται και εκεί, σύμφωνα με την Expedia Group.

Οι αναζητήσεις εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλή τουριστικά μέρη όπως η Κόστα Μπλάνκα, η Κόστα Μπράβα και η Μαγιόρκα παρέμειναν σταθερές από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, αλλά το ενδιαφέρον για ενοικίαση κατοικιών αυξήθηκε στη βόρεια ακτή της Ισπανίας.

Τα ελληνικά νησιά

Οι θερμοκρασίες έχουν πέσει από τότε, αλλά μόλις τις περασμένες εβδομάδες, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα νησιά της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Εύβοιας.

Τα ελληνικά νησιά είναι μεταξύ των κορυφαίων καλοκαιρινών ταξιδιωτικών σημείων της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, «τα νησιά Lofoten στη Νορβηγία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους πελάτες μας με οικογένειες ως ιδανική εναλλακτική λύση για την Ελλάδα και τα νησιά της Κροατίας», είπε, ειδικά «για όσους δεν θέλουν την έντονη ζέστη της Μεσογείου».

Άλλοι παρακάμπτουν εντελώς τα ταξίδια στα νησιά, υποστηρίζει. Το καλοκαίρι μπορεί για πολλούς να είναι συνώνυμο των ταξιδιών, αλλά η απειλή των καύσωνα, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι τυφώνες οδηγούν ορισμένους να προγραμματίσουν τα ετήσια ταξίδια τους, άλλες εποχές.

Διαβάστε ακόμη

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα: Οι αλλαγές σε ψηφιακή κάρτα, πρόστιμα, ωράριο

Πυρκαγιές: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στον Όλυμπο, οριοθετήθηκε στη Ροδόπη – Υψηλός κίνδυνος από σήμερα

Ο Νίγηρας κλείνει τον εναέριο χώρο «μπροστά στην απειλή επέμβασης από γειτονικές χώρες»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ