Όταν φτάνει η άνοιξη, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο βιώνουν εποχιακές αλλεργίες. Και καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, η κλιματική αλλαγή επιμηκύνει τις περιόδους έξαρσης, καθιστώντας τις αλλεργίες που συνδέονται με τη γύρη των φυτών ακόμη πιο σοβαρές.

Αρκετοί επιστήμονες τονίζουν ότι η επιδείνωση των αλλεργιών είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει τώρα, κάθε άνοιξη, σε κάθε ανάσα που παίρνουμε. Και εδώ μιλάμε για την αλλαγή του κλίματος στις πόλεις και τα σπίτια που όλοι ζούμε σήμερα, και όχι για τις μελλοντικές γενιές σε κάποιες δεκαετίες.

Αυτή η αυξημένη έκθεση στη γύρη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, τα άτομα με άσθμα και τα άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί ξοδεύουν πάνω από 3 δισ. δολάρια τον χρόνο μόνο για ιατρικές δαπάνες που συνδέονται με τη γύρη, με σχεδόν το ήμισυ αυτών των δαπανών να προέρχεται από συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η υπερθέρμανση και οι αλλαγές

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι επιστήμονες βλέπουν δύο κύριες αλλαγές στις εποχές αλλεργιών: Αφενός η διάρκεια της εποχής των αλλεργιών είναι μεγαλύτερη και αφετέρου τα επίπεδα γύρης αυξάνονται. Όπως εξηγείται, με υψηλότερες θερμοκρασίες τον χειμώνα, η εποχή χωρίς παγετό ξεκινά νωρίτερα την άνοιξη και τελειώνει αργότερα το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες στις ΗΠΑ, οι εποχές γύρης στη Βόρεια Αμερική ξεκινούν περίπου 20 ημέρες νωρίτερα από ό,τι στη δεκαετία του 1990. Παράλληλα, οι συγκεντρώσεις γύρης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 21% το ίδιο διάστημα. Αυτή η αύξηση πιθανότατα τροφοδοτείται από ένα συνδυασμό υψηλότερων θερμοκρασιών και υψηλότερων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει περισσότερη παραγωγή γύρης ανά λουλούδι. Ταυτόχρονα, και οι αυξημένες βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί επίσης να επιδεινώνουν τις αλλεργίες. «Οι καταιγίδες, οι αλλαγές πίεσης, οι αλλαγές υγρασίας που βλέπουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής, διασπούν τα σπόρια γύρης σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και αυτά μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν πιο εύκολα στους πνεύμονες», αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες.

Επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία

Πολλοί άνθρωποι με εποχιακές αλλεργίες υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα που συνήθως εκδηλώνεται ως ρινική καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα, συμφόρηση, ή κόπωση. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα αντιαλλεργικά φάρμακα, ωστόσο ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά για τα παιδιά.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη γύρη και τα συμπτώματα αλλεργίας τους μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα ή κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή, φτάρνισμα, βήχα, ρινική καταρροή ή φαγούρα στα μάτια, ακόμη και στομαχικές διαταραχές. Ακόμη, τα άτομα με άσθμα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς η γύρη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στους πνεύμονες και να προκαλέσει δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και άλλα συμπτώματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν μέχρι και νοσοκομειακή αντιμετώπιση.

Τι πρέπει να γίνει

Όσο για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, οι λύσεις είναι απλές και… δύσκολες. Μια βασική λύση είναι τα κράτη και οι εταιρείες να σταματήσουν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και να στραφούν σε καθαρότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η καύση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει όχι μόνο διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα, αλλά και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε συμπτώματα αλλεργίας στη γύρη.

Και τούτο καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι κόκκοι γύρης μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία. Πέρα από τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη –από οικονομικά προσιτά φάρμακα έως τη δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία– είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε πιο σοβαρές αλλεργίες.

Τέλος, για τα άτομα που είναι ευαίσθητα σε τέτοια φαινόμενα, οι ειδικοί συνιστούν να μένουν μέσα σε ημέρες με υψηλά επίπεδα γύρης, να κρατούν τα παράθυρα κλειστά, να λειτουργούν, εάν μπορούν, μηχάνημα για το φιλτράρισμα του αέρα, να κάνουν ντους συχνά και να πλένουν τακτικά τα σεντόνια και τα ρούχα.

Κι όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο ορισμένες «παράπλευρες συνέπειες» της κλιματικής αλλαγής…

Διαβάστε ακόμη

«The K-Project»: Η βίλα αριστούργημα του Τσίλερ στην Κηφισιά που έγινε co-working space

Απόβαση των ξένων brands (και) τη διετία 2024-2025 (pics)

Μπραντ Πιτ: Η σαμπάνια των Όσκαρ και ο πόλεμος με την Τζολί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ