Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εκατοντάδες εμπειρογνώμονες ανά τον κόσμο που μελετούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ξεπεράσει τον στόχο που είχε συμφωνηθεί για τον αιώνα που διανύουμε, δηλαδή τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Γη θα γίνει ακόμη πιο ζεστή τα προσεχή έτη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου γεγονός που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση εκατοντάδων κορυφαίων επιστημόνων ανά τον κόσμο που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian.

Εκατοντάδες κορυφαίοι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ανέβουν τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου τον αιώνα που διανύουμε, αποτυγχάνοντας την επίτευξη των διεθνών στόχων που έχουν συμφωνηθεί.

Καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη

Το γεγονός αυτό θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον μέλλον του πλανήτη μας γενικότερα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας. Σχεδόν το 80% των επιστημόνων που ερωτήθηκαν, όλοι από την έγκυρη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)- υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- προβλέπουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένουν ότι θα ανέβει κατά 3 Βαθμούς Κελσίου.

Μόνο το 6% πιστεύει ότι θα τηρηθεί το διεθνώς συμφωνημένο όριο αύξησης της θερμοκρασίας, δηλαδή κατά ενάμιση βαθμό.

Λιμοί, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση

Πολλοί από τους εμπειρογνώμονες οραματίζονται ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, που θα έχουν προκληθεί από καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες με ένταση και συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν ήδη πλήξει τον πλανήτη μας.

Πάντως, πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν απελπισμένοι, εξοργισμένοι και φοβισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που τους παρέχει η επιστημονική κοινότητα.

«Πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. «Οι χώρες θα πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον», πρόσθεσε η επιστήμονας εκφράζοντας την απογοήτευσή της.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί

Για τους ειδικούς όμως, ο αγώνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συνεχιστεί, όσο και αν εξακολουθεί να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά μας όπως και στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών σε όλο τον κόσμο, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μόνο 1,2 Βαθμούς Κελσίου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για τον Τζες Κίναν του Πανεπιστημίου Tουλέιν στις ΗΠΑ, «αυτή είναι μόνο η αρχή: Ετοιμαστείτε και για άλλη αύξηση της θερμοκρασίας».

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr