Η Αγγλία έχει ήδη καθιερωθεί διεθνώς για τα εξαιρετικά αφρώδη κρασιά της, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας ωθεί την παραγωγή σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.

Το Μπορντό, ιστορικά συνώνυμο του ποιοτικού κρασιού, ίσως αποκτήσει σύντομα ανταγωνισμό. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι περιοχές όπως το Γιόρκσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να γίνουν ηγέτιδες στην παραγωγή κρασιού έως τα τέλη του αιώνα, λόγω των αλλαγών στις θερμοκρασίες και στις βροχοπτώσεις, όπως μεταδίδει το euronews.com.

Μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο Fine Wines and Restaurants Market Monitor υποδεικνύει ότι το Hull θα μπορούσε να είναι γνωστό για το cabernet sauvignon του μέχρι το 2100, καθώς το Μπορντό δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες και η βόρεια Αγγλία γίνεται σημείο αναφοράς.

Διεύρυνση του παγκόσμιου οινικού χάρτη

Την τελευταία δεκαετία, κρασιά κορυφαίας ποιότητας παράγονται σε όλο και πιο απρόσμενες περιοχές. Οι αγγλικοί αφρώδεις οίνοι γνωρίζουν διεθνή επιτυχία, ενώ ακόμη και τα λευκά κρασιά από τη Σουηδία κάνουν δυναμική είσοδο στη σκηνή.

«Η κλιματική αλλαγή ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο χάρτη του κρασιού», αναφέρει η έκθεση, προβάλλοντας τη Δανία και άλλες βόρειες περιοχές ως ανερχόμενες δυνάμεις με ηπιότερα κλίματα και μεγαλύτερες καλλιεργητικές περιόδους.

Η τάση αυτή δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Η Οτάρα Πάιν, μια Βιρμανο-αμερικανίδα σομελιέ που δραστηριοποιείται μέσω της Wine Garage στην Μπανγκόκ, εκτιμά ότι η Κίνα θα καταστεί σημαντική οινοπαραγωγός δύναμη, από περιοχές όπως η Ningxia και το Yunnan. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, ξεχωρίζουν νέα οινικά hotspots όπως η Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Λονγκ Άιλαντ.

Η κρίση των ιστορικών αμπελώνων και η προσαρμογή

Καθώς νέες περιοχές αναδύονται, παραδοσιακοί οινικοί προορισμοί υφίστανται πιέσεις. Το Μπορντό, για παράδειγμα, δυσκολεύεται να διατηρήσει τη σταθερή παραγωγή εμβληματικών κρασιών λόγω της ξηρασίας, της υπερβολικής ζέστης και των συντομότερων εποχών ωρίμανσης.

Το 2024, η παραγωγή κρασιού στην περιοχή σημείωσε χαμηλό ρεκόρ από το 1991, εξαιτίας του παγετού και της εξάπλωσης του ωιδίου. Αντίστοιχα, στο Chablis, η σοδειά μειώθηκε κατά 60% λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι οινοποιοί προσπαθούν να προσαρμοστούν, είτε συγκομίζοντας νωρίτερα, είτε καλλιεργώντας ανθεκτικότερες ποικιλίες είτε πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις στους κανόνες ονομασίας, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Ακόμη και στη νότια Ευρώπη, οικογενειακοί αμπελώνες εξετάζουν τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας υπό το νέο περιβαλλοντικό καθεστώς. Η έκθεση σημειώνει ότι εάν οι συνθήκες δεν αντιμετωπιστούν, σταφύλια όπως το cabernet sauvignon μπορεί να ευδοκιμήσουν μακριά από την παραδοσιακή τους βάση.

Μια νέα εποχή για το κρασί: ευκαιρίες και αβεβαιότητες

Καθώς κλασικά προϊόντα όπως η μουστάρδα Ντιζόν ή το τυρί Γκούντα απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, το ίδιο ισχύει και για τα κρασιά με υπογραφή από τις εμβληματικές περιοχές.

Ωστόσο, η Πάιν υποστηρίζει ότι οι αλλαγές δεν συνεπάγονται απαραίτητα εξαφάνιση, αλλά περισσότερο μια μεταμόρφωση. Η Βουργουνδία και η Napa Valley θα συνεχίσουν να παράγουν σπουδαία κρασιά, αν και ενδέχεται να είναι διαφορετικά από τα γνώριμα cabernet ή pinot noir.

Νέες ποικιλίες και υβρίδια καλλιεργούνται ήδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Περιοχές όπου άλλοτε δεν ευδοκιμούσαν σταφύλια όπως το chardonnay ή το syrah, πλέον το καταφέρνουν.

«Υπάρχουν τόσα μέρη όπου μπορείς να φτιάξεις εξαιρετικό κρασί και να εκφράσεις τόσο το terroir όσο και τη φιλοσοφία των ανθρώπων που το δημιουργούν», καταλήγει η Πάιν. «Υπάρχουν πολλά μονοπάτια μπροστά μας».

Διαβάστε ακόμη

Λευκός καπνός στη Γερμανία: Καγκελάριος με τη… δεύτερη ο Μερτς

ΕΕ: Καμπανάκι για δασμούς €549 δισ. από ΗΠΑ – Στο στόχαστρο το 97% των ευρωπαϊκών εξαγωγών (γράφημα)

Ferrari: Αύξηση στα κέρδη, αλλά με «σκασμένο λάστιχο» στην Κίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα