Τυρκουάζ νερά, ασβεστωμένα σπίτια, το τουρκικό θέρετρο Μπόντρουμ στο Αιγαίο δίνει άνισο αγώνα με τη λειψυδρία. Η άλλοτε εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν. Με ελάχιστο νερό βρίσκεται στη μέση μιας αποξηραμένης και ρυτιδιασμένης γης στα ανατολικά του κατεξοχήν τουρκικού θέρετρου διακοπών, του Μπόντρουμ, του μαργαριταριού του Αιγαίου, όπως θεωρείται. Ένας πάσαλος μέτρησης δίνει μια ιδέα του πόσο ψηλά βρισκόταν κάποτε η στάθμη του νερού. Το φράγμα Mumcular και ένας άλλος ταμιευτήρας στην περιοχή έχουν κλείσει από τα μέσα Οκτωβρίου και έχουν γίνει σύμβολο της έλλειψης νερού στην περιοχή. Αυτό δεν έγινε αρχικά αντιληπτό από τους τουρίστες. Μόνο μετά το τέλος της σεζόν το νερό στο Μπόντρουμ έκλεισε μερικές φορές, για ώρες κάθε φορά. Ο δήμος άνοιξε νέα πηγάδια και μετέφερε πόσιμο νερό σε δεξαμενές για τους κατοίκους. Αν και τώρα βρέχει κατά διαστήματα, υπάρχει ήδη μεγάλη ανησυχία για το επόμενο καλοκαίρι. Ο πληθυσμός του Μπόντρουμ πολλαπλασιάζεται κατά την περίοδο των διακοπών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δήμου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει να εφοδιαστούν με νερό.

Επιδεινώνεται η κατάσταση

Ίχνη από την τεχνητή λίμνη ανατολικά του ΜπόντρουμΕικόνα: Mirjam Schmitt/dpa

“Βιώνουμε μια πρωτοφανή στην ιστορία μας έλλειψη νερού λόγω ξηρασίας”, προειδοποίησε πρόσφατα ο δήμαρχος Αχμέρ Αράς. Ο Mιρμπαχατίν Ντεμίρ, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Mucep στο Μπόντρουμ, επισημαίνει ότι η λειψυδρία αποτελεί πρόβλημα στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια, αλλά τώρα έχει φτάσει σε “εντελώς διαφορετικό επίπεδο” λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της κακής διαχείρισης του νερού. Η κατάσταση στο Μπόντρουμ είναι ενεδεικτική για το τι συμβαίνει σε πολλά μέρη της Τουρκίας. Εκτός από το Αιγαίο η περιοχή του Μαρμαρά πλήττεται ιδιαίτερα από την ξηρασία. Τα φράγματα γύρω από την Κωνσταντινούπολη βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Η Τουρκία υπέφερε από την έντονη ζέστη το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες εξακολουθούσαν μάλιστα να είναι πάνω από το κανονικό σε ορισμένα μέρη μέχρι και τον Νοέμβριο. „Η ξηρασία διαρκεί εδώ και ένα χρόνο, προκαλεί αυξημένη εξάτμιση του νερού του εδάφους λόγω της ζέστης κι αυτό επιδεινώνει την κατάσταση”, λέει ο Μπάρις Ενόλ, καθηγητής μετεωρολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις που δεν έχουν ακόμη έρθει. “Αν ο φετινός χειμώνας είναι τόσο ξηρός όσο και ο προηγούμενος, θα είναι δύσκολο να επιβιώσουμε το καλοκαίρι του 2024”, λέει. Αυτό θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. Υπήρξαν ξηρές περίοδοι και στο παρελθόν. “Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι ξηρασίες διαδέχονται η μία την άλλη”. Κατά τη γνώμη του, τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση πρέπει να καλούν συνεχώς σε λελογισμένη χρήση και να παρέχουν σχετικές πληροφορίες, καθώς για την ξηρασία ισχύει ότι όταν την αισθάνεσαι, είναι ήδη πολύ αργά”. Ο ίδιος δεν έχει ψευδαισθήσεις και προσδοκά ελάχιστα  από συναντήσεις πολιτικών, όπως την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP28 στο Ντουμπάι την επόμενη εβδομάδα. Η κλιματική αλλαγή είναι πρωτίστως οικονομικό πρόβλημα και η Τουρκία πρέπει επίσης να στρέψει και να προσαρμόσει πλήρως την παραγωγή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle