Οι επιθέσεις στο σύστημα αγωγών του Nord Stream και ο εφιάλτης να εμποδιστεί ο δρόμος της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, ξυπνούν τα αντανακλαστικά της Κομισιόν, η οποία ξεκινά έλεγχο για την προστασία κρίσιμων υποδομών για την ενεργειακή ασφάλεια, από τους αγωγούς μέχρι στις εγκαταστάσεις των πλωτών δεξαμενών φυσικού αερίου.

Παρά το γεγονός ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο συνεχίζει να διχάζει τα μέλη της ΕΕ, την Παρασκευή (30/9) η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει έλεγχο των επιπέδων ασφαλείας των υποδομών, με την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον να δηλώνει ότι θα συντονίσει και ένα μηχανισμό άμεσης παρέμβασης στην περίπτωση μεγάλης βλάβης.

Παράλληλα με τις ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream, η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί το αγκάθι του πλαφόν στο αέριο, για το οποίο έχει αναπτυχθεί μια ικανή πλειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών που θεωρεί ως την «θεραπεία» στην εκτίναξη τιμών.

Η Ελλάδα μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, συμφώνησαν να καταθέσουν μια τεχνική πρόταση την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να αρθούν τα όποια αδιέξοδα βλέπουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην θέσπιση μίας ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία θα μελετήσει τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις ορισμένων κρατών – μελών στο πλαφόν, εξετάζεται ο καθορισμός ενός εύρους τιμών στο φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για εισαγωγές φυσικού αερίου με τους «αξιόπιστους προμηθευτές» της ΕΕ σε φυσικό αέριο και σε LNG για την επίτευξη καλύτερων τιμών (Νορβηγία, Αλγερία, Κατάρ) ενώ επιταχύνονται οι διεργασίες για κοινές προμήθειες.

Η Επίτροπος Ενέργειας στηρίζει την πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο, ενώ τάσσεται κατά ενός οριζόντιου πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια ακόμα πρόταση πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Wall Street: Πτώση 500 μονάδων για τον Dow Jones στον χειρότερο Σεπτέμβριο μετά το 2008

Τροπολογία Μενέντεζ για τα F-16 στη Γερουσία των ΗΠΑ: «Να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα»

Attica Bank: Στα €20,13 εκατ. οι ζημιές για το α’ εξάμηνο του 2022 – Τι προβλέπει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο