Μετά τον ΔΕΔΔΗΕ, η Macquarie Group Ltd εξετάζει την αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην National Grid Plc με ένα deal που θα μπορούσε να αποτιμήσει την εταιρεία σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους παράγοντες.

Η National Grid Plc είναι η εταιρεία που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει κάνει μια αρχική μη δεσμευτική προσφορά για πλειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση φυσικού αερίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η National Grid ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το σκέλος του φυσικού αερίου πέρυσι στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το βαρύτιμο asset φέρεται να έχει επίσης προσελκύσει το ενδιαφέρον της IFM Investors, της Public Sector Pension Investment (PSP), -η οποία ελέγχει την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος-, και της APG Asset Management.

Η National Grid συνεργάζεται με την Barclays Plc, την Goldman Sachs Group Inc. και την Robey Warshaw LLP για να προετοιμαστεί για την πώληση. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η συμφωνία. Οι εκπρόσωποι των APG, IFM, Macquarie, National Grid και PSP αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου National Grid είναι μία από τις μεγαλύτερες στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιλαμβάνει ένα δίκτυο αγωγών μήκους 7.000 χιλιομέτρων σε όλη τη χώρα. Το γεγονός ότι το φυσικό αέριο ως ορυκτό καύσιμο έχει τεθεί στο στόχαστρο ολοένα και περισσότερο από επενδυτές και ακτιβιστές, αναγκάζουν εταιρείες όπως η National Grid να επανεκτιμήσουν και να μειώσουν την έκθεσή τους σε βρώμικες μορφές ενέργειας.

Υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο John Pettigrew, η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία έχει θέσει το δικό της στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο net-zero έως το 2050. Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, συμφώνησε πέρυσι να εξαγοράσει την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της PPL Corp. στο Ηνωμένο Βασίλειο, Western Power Distribution, με τίμημα 7,8 δισεκατομμύρια λίρες (10,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα δίκτυα διανομής της εταιρείας περιλαμβάνουν τα τοπικά δίκτυα που τροφοδοτούν απευθείας τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, τοποθετώντας τα στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Το χαρτοφυλάκιο της National Grid περιλαμβάνει 70% ηλεκτρική ενέργεια και 30% φυσικό αέριο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την WPD.

Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο η Macquarie Group επικράτησε στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με μια προσφορά της τάξης των 2,116 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα. Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Το αυστραλιανό fund, που συμμετείχε στο διαγωνισμό μέσω της Spear WTE Investments Sarl, (μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) αναδείχθηκε νικητής έναντι άλλων «βαριών ονομάτων» της διεθνούς επενδυτικής σκηνής όπως το CVC Capital, το KKR και το First Sentier που είχαν κληθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Η Macquarie Group δίνει ήδη ηχηρό «παρών» στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε επόμενα μεγάλα projects που αφορούν ειδικότερα μακροχρόνιες παραχωρήσεις υποδομών.