Η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ανακηρύσσεται σε προτιμητέος επενδυτής για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). 

Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων, με το αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ, μητρικής του ΔΕΔΔΗΕ.

Το αυστραλιανό fund Macquarie που αποτίμησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ στα 2,1 δισ.ευρώ, επικράτησε των CVC Capital, KKR και του (επίσης από την Αυστραλία) First Sentier που είχαν κληθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το τίμημα που προσέφερε το Macquarie ήταν μακράν ανώτερο του δεύτερου υψηλότερου.

Ισχυρός «παίκτης»

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την είσοδο ενός νέου και ισχυρού «παίκτη» στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Το Macquarie διαθέτει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο η αξία του οποίου αποτιμάται στα 400 δισ. δολάρια, ενώ είναι τοποθετημένο σε ενεργειακά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια το fund είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να αποκτήσει assets στην Ελλάδα, με εστίαση στις υποδομές. Είχε διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Με έσοδα 3,6 δισ. ευρώ για το 2020 και παρουσία σε 32 χώρες, η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων σε υποδομές διεθνώς.

Η συναλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, σε όρους enterprise value, και το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Με βάση την προσφορά των Αυστραλών, το 100% του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμάται στα 4,28 δισ.ευρώ, ενώ στο Χ.Α. η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,3 δισ.ευρώ.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.  Για το ΔΕΔΔΗΕ υπήρξε από την αρχή του διαγωνισμού υψηλό διεθνές ενδιαφέρον από εννέα επενδυτές που κατέληξε στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς, όπως σημειώθηκε, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.

Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Tο αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ για να εγκρίνει την πώληση και αμέσως μετά να περάσει από την γενική συνέλευση των μετόχων.

Δέλεαρ των επενδυτών αποτέλεσαν, τα προβλεπόμενα ρυθμιζόμενα έσοδα της εταιρείας, οι θετικές προοπτικές αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, στοιχεία που καλλιέργησαν θετικό έδαφος και συνέβαλλαν στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Για την ρυθμιστική περίοδο 2021 – 2024, τα ρυθμιζόμενα έσοδα ξεκινούν από τα 771 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνουν στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Να σημειωθεί πέραν των άλλων ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για είσοδο και στις τηλεπικοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει έρθει σε αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Το business plan της εταιρείας σε βάθος πενταετίας προβλέπει επενδύσεις περί τα 700 εκατ. ευρώ, πρότζεκτ για το οποίο υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως ο ΔΕΔΔΕΗΕ αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ και προέκυψε από τον διαχωρισμό του Τμήματος Διανομής της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με σχετική κοινοτική οδηγία (2009/72 / ΕΚ ) της ΕΕ σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.».

Διαβάστε ακόμη:

Ίλιγγος: Δείτε τα ποσά που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές για αγορές πλοίων

Amazon: Λανσάρει τη δική της σειρά τηλεοράσεων – Aπό $370 η τιμή τους

Γιώργος και Αντώνης Γλου: Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους στην Καστέλα (pics)