Την δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία, μετά την εξαγορά της Άνεμος από την Motor Oil, επισφραγίζει το deal μεταξύ της αυστραλιανής Macquarie και της Εnel Green Power Hellas.

Oι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκονται οι δύο πλευρές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ολοκληρωθεί και η σχετική ανακοίνωση διανύει το τελευταίο «εκατοστάρι» όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές και είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαν θέσει οι δύο πλευρές από την έναρξη των συζητήσεων, το περασμένο καλοκαίρι. Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν σε ανακοινώσεις ακόμη και την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο μετά το Πάσχα.

Με βάση το σχεδιασμό της μητρικής εταιρείας στόχος της Enel είναι η πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas, όρος που όμως δεν είναι δεσμευτικός.

Το αυστραλιανό fund που είναι υπερδραστήριο, όχι μόνο στην διεθνή αγορά, αλλά και στην Ελλάδα, προσέφερε την καλύτερη προσφορά για την θυγατρική του ιταλικού κολοσσού εκτοπίζοντας άλλα μεγάλα διεθνή funds όπως το KKR, το CVC κ.α.

Η ελληνική θυγατρική της Enel και η αυστραλιανή θα ακολουθήσουν ένα κοινό μοντέλο επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, το λεγόμενο Stewardship, που βασίζεται στην αρχή της συνεπένδυσης σε έργα ανανεώσιμων πηγών με επενδυτές.

Η Enel Green Power διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 481 MW. Περίπου 368 MW είναι αιολικά πάρκα, 94,2 MW φωτοβολταϊκοί σταθμοί και 19,3 MW υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Mάλιστα εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί και ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη ισχύος 70 MW.

Με την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Enel, το διεθνές επενδυτικό fund ενισχύει περεταίρω τη θέση του στην Ελλάδα και αποκτά ένα σημαντικό πακέτο μετοχών που το ανεβάζει ψηλά στην κατάταξη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το fund διαπραγματευόταν αρχικά την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την θέση του συνεπενδυτή,  υποχωρώντας τελικά από τις συζητήσεις.

Κατά πληροφορίες, η Enel Green Power Hellas αποτιμήθηκε κοντά στα επίπεδα του deal Ελλάκτωρ – Motor Oil.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει η συμφωνία εξαγοράς των ΑΠΕ από τη MOH, η πώληση έγινε περίπου 12 τα EBITDA. Η ΔΕΗ αντίστοιχα στην πρώτη μεγάλη συμφωνία εκτός συνόρων για την ENEL Ρουμανίας αγόρασε 5,48 τα EBITDA της Enel.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη επενδυτική απόφαση της Macquarie, μετά την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Έχουν ακολουθήσει η  διείσδυση της θυγατρικής CERO Generation με τα 100 MW φωτοβολταϊκών στην Δράμα και το σχέδιο για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 3 GW  αλλά και η  διεκδίκηση σημαντικών assets από υποδομές όπως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού αλλά και το 20% του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Αττικής του ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη διοίκηση στο νέο σχήμα θα ασκεί ο νυν επικεφαλής Αριστoτέλης Χαντάβας, ο οποίος σήμερα επανεκλέγεται πρόεδρος της Solar Power Europe.

Διαβάστε ακόμη:

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι νοικιάσουν ακίνητο μέσω πλατφόρμας AirΒnB – Ο «οκτάλογος» της εφορίας

Δημοσιονομικός «χώρος» έως 1 δισ. κάθε χρόνο για παροχές αν εξασφαλισθεί η επενδυτική βαθμίδα

Η περίπτωση Ραγκούση, ο γάμος Στασινόπουλου-Καντώνια, ο έφεδρος Τσαμάζ και οι νέοι στόχοι της Intrakat