Με υποβρύχια ηχεία που αναπαράγουν ήχους υγιών κοραλλιών ενθαρρύνοντας τις προνύμφες να αποικήσουν σε υποβαθμισμένους υφάλους, με βιταμίνες για την επιβίωση και ανάπτυξη των κοραλλιών και με την εκτροφή τους για να γίνουν πιο ανθεκτικά στις ακραίες θερμοκρασίες… Πολλές είναι οι μέθοδοι που εφαρμόζουν οι επιστήμονες σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν τους πολύτιμους κοραλλιογενείς υφάλους, οι οποίοι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Τώρα, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία (UQ) επιστρατεύει δορυφόρους για να παρακολουθήσει την κατάσταση των κοραλλιών ιδίως σε περιοχές που οι επιστήμονες δε μπορούν να προσεγγίσουν.
Ο Ντέιβιντ Ι. Καράσκο Ριβέρα από το Τμήμα Περιβάλλοντος του UQ μελέτησε χιλιάδες εικόνες από μελέτες πεδίου και δορυφόρους που καταγράφηκαν από τον ύφαλο Ήρων σε διάστημα 20 ετών.
Με τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του, καθώς και με έρευνα πεδίου, κατάφερε να εκτιμήσει και να χαρτογραφήσει πόση άμμος, πέτρες και κοράλλια υπήρχαν στις περιοχές.
Όπως είπε, η κατανόηση της συνολικής κατάστασης του υφάλου σε βάθος χρόνου είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων διατήρησης και διαχείρισης.
Τόνισε, μάλιστα, ότι όσα στοιχεία έχουν οι ειδικοί για τους υφάλους σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχονται από έρευνα πεδίου που σημαίνει ότι έχει ερευνηθεί μόλις το 0,1% της πραγματικής έκτασης των υφάλων.
«Αυτό είναι σαν να ολοκληρώνεις μια αξιολόγηση ολόκληρου του σώματος κοιτάζοντας μόνο ένα μέρος του δακτύλου σου», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, με τη χρήση δορυφόρων δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές να παρατηρούν συνέχεια τους υφάλους και να εντοπίζουν τις αλλαγές στο περιβάλλον τους πέρα από τα σημεία που επισκέπτονται.
Χάρη στο συνδυασμό των δύο αυτών πρακτικών κατέστη δυνατή η δημιουργία ετήσιου χάρτη της σύνθεσης των υφάλων.
Βέβαια, ο Ριβέρα επισήμανε πως οι δορυφορικές εικόνες δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν ποτέ πλήρως τα δεδομένα πεδίου, αλλά πολλοί ύφαλοι είναι πολύ μεγάλοι και απομακρυσμένοι για να επισκεφθούν κάθε τετραγωνικό μέτρο λόγω των περιορισμών χρηματοδότησης της έρευνας και των καιρικών συνθηκών.
«Οι αλλαγές στην κοραλλιογενή κάλυψη μπορούν να λειτουργήσουν ως δείκτης τροχιών ανάκαμψης ή/και παρακμής, παρέχοντας πληροφορίες για τη συνολική υγεία των κοραλλιογενών υφάλων, ενώ παράλληλα υπολογίζονται εύκολα στο πεδίο. Παρ’όλα αυτά, οι μελέτες παρακολούθησης οικοσυστημάτων χρησιμοποιούν γενικά δεδομένα πεδίου που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της επιφάνειας ενός υφάλου», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Remote Sensing.
Καθώς οι μελέτες στο πεδίο συνήθως διεξάγονται έπειτα από περιστατικά λεύκανσης, ή ασθενειών, υπάρχει περιορισμένη κατανόηση των μακροπρόθεσμων τάσεων στη δυναμική των κοραλλιών, προσθέτουν οι επιστήμονες.
Για αυτό το λόγο η χρήση δορυφόρων κρίνεται εξαιρετικά βοηθητική για την παρακολούθηση της υγείας των κοραλλιών ακόμα και πριν την εκδήλωση κάποιας διαταραχής.
«Σε συνδυασμό με λεπτομερείς πληροφορίες από την έρευνα πεδίου, η τηλεπισκόπηση ενισχύει την ικανότητά μας να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων. Αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο παρέχει μια ευρεία προσέγγιση για την παρακολούθηση της υγείας των υφάλων, με επακόλουθα στις στρατηγικές διατήρησης και διαχείρισης που εφαρμόζονται σε άλλα συστήματα υφάλων», αναφέρει η έκθεση.
Όπως είπε ο Κρις Ρολφσέμα, επικεφαλής του προγράμματος παρατήρησης στον ύφαλο Ήρων, «όπως κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη καθημερινά και εντοπίζουμε μικρές αλλαγές στην εμφάνισή μας όταν είμαστε άρρωστοι, το ίδιο συμβαίνει και με τον ύφαλο, πρέπει να τον βλέπουμε τακτικά για να παρατηρούμε αλλαγές».
Με αυτό τον τρόπο γίνεται κατανοητός ο φυσιολογικός κύκλος του περιβάλλοντος και ανιχνεύεται αν κάποιος άλλος παράγοντας οδηγεί σε αλλαγές, στην κάλυψη και το χρώμα των κοραλλιών.
«Οι δορυφόροι μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό με ακρίβεια 59-81% ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη
Αμερικανική νάρκη για την ελληνική φέτα- Ζητάνε από την Ευρώπη κατάργηση της ένδειξης ΠΟΠ
Ο Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση της Γροιλανδίας
Ακίνητα, τόκοι, σκάφη και… οφειλές: Τι δήλωσαν 6,7 εκατ. Έλληνες στην εφορία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα