Η χθεσινή ανακοίνωση για την έγκριση από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, επτά αδειών εγκατάστασης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της «Spes Solaris Soral Concept» του ομίλου Παναγάκου και τα όσα δήλωσε στην βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, για την επιτάχυνση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ, αποδεικνύουν ότι τα έργα πράσινης ενέργειας, σε συνδυασμό με τα έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, θα αποτελέσουν πυλώνες για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της κρίσης.

Το green deal όσο και αν κάποιες χώρες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποδυναμωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, εντούτοις φαίνεται ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει την επόμενη μέρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σηκώνοντας το βάρος μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Το μήνυμα έστειλε χθες και ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης, υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα στηρίγματα στο δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Απευθυνόμενους στους μετόχους κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW.

Επιπλέον, περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση ανεβάζοντας την συνολική δυναμική των έργων σε περίπου 8.200 MW, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 8,5 – 9 δις ευρώ. Μάλιστα όπως σημείωσε, τα έργα αυτά μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση ή το αργότερα σε βάθος 3ετίας.

Στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 – 2 δις ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.

Η έγκριση εγκατάστασης της επένδυσης του ομίλου Παναγάκου που ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΝ, αφορά σε επτά έργα Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Ηλία και Κορινθία που εντάσσονται στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Με αυτά αυξάνεται και η συνολική λίστα των αντίστοιχων έργων που έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης από τις αρχές του 2020 σε 10, συνολικής αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ και ισχύος 36 MW.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ακολουθείται πλέον στις Στρατηγικές Επενδύσεις, οι οικοδομικές άδειες και οι άδειες εγκατάστασης εκδίδονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε διάστημα μικρότερο του μήνα από την ημέρα υποβολής των φακέλου από τους επενδύτες.

Νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο κ. Θωμάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που θα ολοκληρώνει την παρέμβαση στην αδειοδότηση των έργων, επιταχύνοντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες στα υπόλοιπα στάδια μέχρι την Άδεια Εγκατάστασης.

Το ΥΠΕΝ με την πρόσφατη νομοθετική

πρωτοβουλία στην πρώτη φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, (η Άδειας Παραγωγής αντικαθίσταται με μια Βεβαίωση Παραγωγού), βάζει ως στόχο να ξεμπλοκάρει 1.800 αιτήσεις για Άδεια Παραγωγής που εκκρεμούν στη ΡΑΕ. Ο κ. Θωμάς έστειλε ωστόσο και το μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα, λέγοντας ότι με το νέο πλαίσιο μπαίνουν κάποια συγκεκριμένα ορόσημα για την πορεία των έργων, με στόχο την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών και όχι επενδυτών που δεσμεύουν τη γη και δεν προχωρούν τις επενδύσεις.

Στόχος του υπουργείου είναι έως τον Ιούνιο του 2021, η Ελλάδα να έχει ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία που επιτάσσει ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ΑΠΕ σε δυο χρόνια για τα περισσότερα έργα και τρία χρόνια για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή συντελείται τώρα και θα ολοκληρωθεί με το επόμενο νομοσχέδιο, στο οποίο θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων της αγοράς ΑΠΕ που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου.

Ο κ. Θωμάς εξήγησε επίσης ότι τα άρθρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα– που ενσωματώνουν κοινοτική οδηγία- θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανακαίνισης των κτιρίων και θα συμβάλλουν στη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου που λειτουργεί με εγχώρια υλικά και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο υφυπουργός σχολίασε και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την διάταξη του νόμου, που προβλέπει την μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκχώρηση σε ιδιώτες μεγαλύτερου ποσοστού. Όπως δήλωσε «δεν θα έπρεπε να προξενεί σε κανέναν έκπληξη» αφού με την ιδιωτικοποίηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών αλλά περιορισμένη αυτονομία στις στρατηγικές αποφάσεις που απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του επενδυτή μειοψηφίας.