Στην λίστα των στρατηγικών πρώτων υλών μαζί με το λίθιο και το χαλκό εντάσσεται το αλουμίνιο, η αλουμίνα και ο βωξίτης, με μία στρατηγικής σημασίας απόφαση που κατέληξαν τις τελευταίες μέρες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνοντας τους προτεινόμενους στόχους για την ανακύκλωση και την επεξεργασία των πρώτων υλών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.

Προβλέπει απλούστερη διαδικασία αδειοδότησης για έργα ζωτικής σημασίας πρώτων υλών, παρακολούθηση για τον μετριασμό πιθανών κινδύνων εφοδιασμού, αυξημένη ανακύκλωση και διαφοροποίηση των εισαγωγών.

Η συμπερίληψη του αλουμινίου, της αλουμίνας και του βωξίτη στην επίμαχη λίστα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιο κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Τώρα, το Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να συμφωνήσει ένα τελικό κείμενο του νόμου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να καθορίσει τη στάση του τον Οκτώβριο. Το Συμβούλιο και το κοινοβούλιο σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο έως το τέλος του έτους.

Όπως τονίζουν στο Newmoney αρμόδιες πηγές, πρόκειται για μια εξέλιξη που συνιστά μια μεγάλη επιτυχία του ευρωπαϊκού συνδέσμου Eurometaux (εκπροσωπεί την βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων) υπό την προεδρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που με συνεχείς επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη συστηματική δουλειά κατάφερε να ανατρέψει την αρχική απόφαση της Κομισιόν που δεν είχε συμπεριλάβει στην λίστα το αλουμίνιο.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Μυτιληναίος πέτυχε να αναδείξει τη σημαντικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον τομέα αυτό και με τις οξύτατες δημόσιες παρεμβάσεις του να κινητοποιήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αναγκάζοντας τους να δουν τα πράγματα από την αρχή και να εντάξουν το αλουμίνιο στο σχέδιο του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act).

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη Άνοιξη είχε αναδείξει την σπουδαιότητα του θέματος, λέγοντας ότι η ΕΕ παράγει το πιο καθαρό αλουμίνιο στον κόσμο. Είχε μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η απώλεια παραγωγής ενός τόνου αλουμινίου στην Γηραιά Ήπειρο, μεταφράζεται σε παραγωγή στην Κίνα ή την Ινδονησία με πενταπλάσιο αποτύπωμα.

Ο προτεινόμενος κανονισμός της ΕΕ θέτει τέσσερις στόχους για την αύξηση της συμβολής των ευρωπαϊκών πρώτων υλών: τουλάχιστον το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ να προέρχεται από  εξόρυξη εντός της ΕΕ, τουλάχιστον το 40% από μεταποίηση και τουλάχιστον το 15% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ να προέρχεται από εγχώρια ανακύκλωση. Επίσης να μην προέρχεται από τρίτη χώρα πάνω από το 65% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ. Με την παρέμβαση που υπήρξε, η ΕΕ αυξάνει το επίπεδο επεξεργασίας και ανακύκλωσης: από 40% σε 50% για την επεξεργασία και από 15% σε 20% για την ανακύκλωση.

Διαβάστε ακόμη