Mersey Tidal Power. Έτσι τιτλοφορείται το μεγαλύτερο έργο παλιρροϊκής ενέργειας στον κόσμο, το οποίο, μετά από πολυετείς διεργασίες, εισέρχεται πλέον σε φάση τελικών ερευνών, που θα ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίησή του.

Το έργο Mersey Tidal Power θα δημιουργήσει δυνητικά χιλιάδες τοπικές θέσεις εργασίας, φέρνοντας σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη στην περιοχή του Λίβερπουλ και αποτελώντας ένα πολύτιμο asset που θα μπορούσε να λειτουργήσει για περισσότερα από 120 χρόνια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης του Λίβερπουλ, το έργο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί το στάδιο ανάπτυξης, το σχέδιο χρειάζεται και κρατική υποστήριξη.

«Το Mersey Tidal Power έχει τη δυνατότητα να παράγει καθαρή, προβλέψιμη ενέργεια για 120 χρόνια, να δημιουργήσει χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας και μαθητείας και να σφραγίσει την περιοχή μας ως Ακτή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Βρετανίας. Πέρα από τις όχθες του ποταμού Mersey, αυτό είναι ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο υποδομής που θα μπορούσε να τοποθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως παγκόσμιο ηγέτη στον αγώνα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να βοηθήσει στην υλοποίηση των εθνικών στόχων για το net-zero» δήλωσε ο Steve Rotheram, Δήμαρχος της Περιφέρειας του Λίβερπουλ.

Τα στάδια και τι προβλέπει το project

Πρόκειται για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρών που προχωρά στη φάση της επίσημης έγκρισης σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διαδρομή ποδηλασίας και για πεζούς πάνω από το ποτάμι, συνδέοντας το Λίβερπουλ και το Wirral για πρώτη φορά. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμεύσει ως άμυνα έναντι μελλοντικών κινδύνων πλημμύρας που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η αρμόδια Αρχή της Περιφέρειας της πόλης του Λίβερπουλ αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει μια γνωμοδότηση εφαρμογής για αυτό που θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο σύστημα παλιρροϊκής ενέργειας στον κόσμο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η αρχή διεξήγαγε προκαταρκτικές τεχνικές εργασίες για την ανάπτυξη του δυνητικού πεδίου εφαρμογής του συστήματος, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία εντός μιας δεκαετίας. Αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της περιοχής να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040.

«Οι υπάρχουσες δυνάμεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και οι αναδυόμενες δυνάμεις στο υδρογόνο σημαίνουν ότι η πόλη μας ήδη πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας καθαρότερης και πιο πράσινης οικονομίας. Η αξιοποίηση της δύναμης του ποταμού Mersey για την παραγωγή πράσινης και προβλέψιμης ενέργειας για τα επόμενα 100 και περισσότερα χρόνια θα ήταν μια απίστευτη προσθήκη στο μείγμα καθαρής ενέργειας μας», όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι.

Μετά τη γνωμοδότηση για το πεδίο εφαρμογής, που θα επικεντρωθεί στην κατασκευή ενός φράγματος κατά μήκος του ποταμού, θα πραγματοποιηθούν επίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοτήτων και των ομάδων ενδιαφερομένων.

Διαβάστε ακόμη

Golden Visa: Στις €800.000 για Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά

Αεροπορικές: Με σχεδόν 27 εκατ. θέσεις αυξάνουν 10% τις πτήσεις για Ελλάδα τη θερινή σεζόν 2024

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «πρωταγωνιστές» Βωβό και Kochen (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ