Μόνο οι άμεσες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία αναμένεται να στοιχίσουν στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό, αν και σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του συνολικού κόστους των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, το 2023.

«Μεταξύ 1980 και 2021, οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν οικονομικές απώλειες που εκτιμώνται σε 560 δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων 56,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2021» αναφέρει σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο.
Όπως, επίσης, διαπιστώνει η έκθεση το κόστος των καταστροφών που προκαλούν φαινόμενα συνδεδεμένα με τον καιρό και το κλίμα αυξάνεται κάθε χρόνο, σε ένα ποσοστό περίπου 2,5%.

Με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον δημόσιοι οργανισμοί, επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες αναζητούν τρόπους να προφυλαχθούν και να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους.
Παράλληλα, μία σειρά από επιχειρήσεις, από τις εταιρείες παραγωγής ΑΠΕ έως τις εταιρείες διανομών, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Στο παιχνίδι οι ιδιωτικές εταιρείες

Παραδοσιακά, η πρόβλεψη του καιρού ήταν η δουλειά κρατικών οργανισμών: της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS) στις Ηνωμένες Πολιτείες, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του ECMWF στην ΕΕ και των εθνικών μετεωρολογικών αρχών των κρατών -μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, μια νέα γενιά ιδιωτικών εταιρειών έχει εμφανιστεί για να παρέχει υπερτοπικές και κατά περίπτωση εξαιρετικά εξειδικευμένες προβλέψεις και δεδομένα σε μία ραγδαία αυξανόμενη δεξαμενή πελατών.

Ο κλάδος των υπηρεσιών πρόβλεψης καιρού στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με το IBISWorld.

«Οι υπηρεσίες λειτουργίας και μοντελοποίησης αποτελούν τον πυρήνα των υπηρεσιών του κλάδου, καθώς η προμήθεια δεδομένων παρατήρησης και η παραγωγή τελικών προβλέψεων αποτελούν πάνω από το ήμισυ των εσόδων. Η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες έχει αυξηθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα» αναφέρει η έκθεση της IBISWorld, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στην αμερικανική αγορά επικρατεί η Accuweather, με έσοδα 116, 5 εκατομμύρια δολάρια και αύξηση κερδών κατά 12% φέτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Weather Company αναδείχθηκε -και φέτος- «ο πιο ακριβής πάροχος προβλέψεων συνολικά στον κόσμο» σε έρευνα της ForecastWatch, χάρη σε μία ομάδα 100 μετεωρολόγων που αξιοποιούν on demand συστήματα πρόβλεψης που ενσωματώνουν στοιχεία από σχεδόν 100 μοντέλα σε όλο τον κόσμο. H Weather Company εξυπηρετεί κατά μέσο όρο πάνω από 415 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις μέσω εταιρικών προϊόντων.

Έκρηξη της αγοράς στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών πρόβλεψης καιρού αναμένεται να αυξηθεί από 383 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 716 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028, με CAGR 9,4% από το 2021 έως το 2028, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Business Market Insights.

«Οι εταιρείες μπορούν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων δραστηριότητες ευαίσθητες στις καιρικές συνθήκες χρησιμοποιώντας προηγμένες ειδοποιήσεις καιρού, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση κόστους, μεγαλύτερη βιωσιμότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια» αναφέρει η έκθεσή της με τίτλο “Εurope Weather Forecasting Services Market Forecast to 2028”.
«Οι κατασκευές, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου, των μέσων ενημέρωσης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωργία, η ναυτιλία και η αεροπορία είναι μερικοί μόνο κλάδοι που χρησιμοποιούν υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού. Σύντομα, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αναδειχθεί ως ένας από τους κύριους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών πρόγνωσης καιρού στην Ευρώπη.»

Η επανάσταση της τεχνολογίας

Χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολογίζει ότι μια πενθήμερη πρόβλεψη σήμερα είναι περίπου τόσο ακριβής όσο μια πρόβλεψη δύο ημερών πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη του καιρού έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: είναι γρήγορη» γράφει η Μelissa Heikkilä στο σημειώμα MIT Technology Review, «Τα παραδοσιακά μοντέλα πρόβλεψης καιρού βασίζονται σε μεγάλους, πολύπλοκους αλγόριθμους πάνω στην ατμοσφαιρική φυσική και χρειάζονται ώρες για να λειτουργήσουν. Τα μοντέλα AI μπορούν να δημιουργήσουν προβλέψεις σε λίγα δευτερόλεπτα» σημειώνει.

Ήδη, το Pangu-Weather της Huawei, το FourcastNet της Nvidia και το GraphCast του Google DeepMind, όλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για μετεωρολογικές προβλέψεις, αναγκάζουν τους μετεωρολόγους «να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση και τις προβλέψεις καιρού», παραδέχεται ο Peter Dueben, επικεφαλής μοντελοποίησης συστημάτων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF).

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: «Χρυσή τομή» για μισθούς, ακρίβεια, αναβαθμίσεις και καταστροφές (πίνακας)

Τι σκέφτεται ο (real) proedros Alexis για τον Stefanos, ο Ιβάν το λιμάνι του Βόλου και το Μακεδονία Παλλάς και δυο υψηλές επισκέψεις

AEGEAN: «Πετάει» με το μεγαλύτερο χειμερινό πρόγραμμα από ποτέ – Οι 5 άξονες για φέτος τον χειμώνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ