Στη βαριά σκιά του πολέμου, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών πράσινης ενέργειας σημείωσαν χθες αξιοσημείωτη άνοδο. Μια άνοδο που έχει και γεωπολιτικό περιεχόμενο καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνει την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναπτύξουν περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ιδιαίτερα το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο Vestas Wind Systems A/S κέρδισε 15% χθες Δευτέρα, ενώ η ανταγωνιστική Siemens Gamesa Renewable Energy SA σημείωσε άνοδο 12% και η Nordex SE έως και 20%. Η Orsted A/S της Δανίας, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, κέρδισε έως και 9,7%.

«Υπάρχει συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη πρέπει να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ένας τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Deepa Venkateswaran, ανώτερη αναλύτρια στο Bernstein Autonomous LLP. «Τώρα δεν πρόκειται μόνο για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά και για την ασφάλεια του εφοδιασμού», όπως πρόσθεσε.

Επιτάχυνση της αδειοδότησης αιολικών πάρκων

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να επιταχύνει τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει το μερίδιο της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές αυτή τη δεκαετία.

Καθώς τα έργα εξακολουθούν να καταπνίγονται από την γραφειοκρατία στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, στελέχη των μεγαλύτερων κατασκευαστών ανεμογεννητριών έστειλαν επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνουν την ΕΕ να λάβει μέτρα ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης νέων αιολικών πάρκων.

Ενώ η Ευρώπη πιθανότατα θα συνεχίσει να βασίζεται στο φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μειώσουν την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου από χώρες εκτός της Ρωσίας, η οποία επί του παρόντος προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης.

Πτώση για τις εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία

Τα κέρδη στις μετοχές των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τη Δευτέρα ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τις μετοχές των εταιρειών που είναι εκτεθειμένες στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Έτσι, ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και χημικών προϊόντων OMV AG σημείωσε πτώση 8%, ενώ η Uniper SE, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία που ενδέχεται να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ, σημείωσε πτώση έως και 9,5%.