Την τρίτη κατά σειρά επταετία του μετράει το «φλερτ» της ΔΕΗ με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό της RWE. Αρχικά, στο μακρινό 2007 και την τότε διοίκηση του Τάκη Αθανασόπουλου που έφερε το MoU ΔΕΗ-RWE για την κατασκευή ανθρακικού σταθμού συνολικής ισχύος 1.600 MW, την αγορά δύο μεταχειρισμένων αεριοστροβίλων και την προοπτική συνεργασίας στους τομείς του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Επτά χρόνια αργότερα, την εποχή της «μικρής ΔΕΗ», η RWE ήταν μεταξύ των φερομένων ως στρατηγικών επενδυτών. Τίποτα από αυτά δεν προχώρησε, ενώ χρειάστηκαν σχεδόν άλλα επτά χρόνια, μέχρι το Μάρτιο του 2020 ώστε πράγματι αυτή η…επεισοδιακή σχέση να ευοδωθεί μέσα από ένα νέο MoU στο πλαίσιο της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης και της ευρύτερης στροφής της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ.

Αυτό το MoU, που προέβλεπε τη συνεργασία με τη RWE με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, προχώρησε γρήγορα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπήκε στις ράγες της υλοποίησης.

Με πρόσωπα – «κλειδιά», αφενός, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνο Μαύρο, αφετέρου, αρχικά, τον Rolf Martin Schmitz, επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού και από τον Μάιο του 2021, τον διάδοχό του Μarkus Kredder, καθώς και τον «δικό μας», Κώστα Παπαμαντέλλο, Global Head of Energy Transition Investments της RWE, γιο του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Παπαμαντέλλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει διοικητής της ΔΕΗ την περίοδο 1981-1986.

Μια στρατηγική συμμαχία με παρόν και μέλλον…

Μέσα σε λίγους μήνες η προοπτική της συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο άρχισε να αποκτά «σάρκα και οστά», αλλά και να υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες. Τούτο φάνηκε κατά την επίσκεψη του νυν ισχυρού άνδρα της RWE Μarkus Kredder, στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου, στις αρχές του μήνα, καθώς ήταν έντονο το ενδιαφέρον όχι μόνο για τα όσα περιλαμβάνει η τωρινή συνεργασία με τη ΔΕΗ, αλλά και για πρόσθετο επενδυτικό «παρών» στην Ελλάδα τόσο στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, όσο και στον πολλά υποσχόμενο τομέα του υδρογόνου. Και σε αυτά τα δύο πεδία αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Προς το παρόν, η στρατηγική συμμαχία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη RWE Renewables επισημοποιήθηκε 6 Οκτωβρίου 2021 με την υπογραφή του Συμφωνητικού Σύστασης Κοινής Εταιρείας και πριν λίγες ημέρες, στις 23 Δεκεμβρίου με την επίσημη ανακοίνωση της σύστασης της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. για την πραγματοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, συνολικής ισχύος μέχρι 2 GW. Οι εν λόγω επενδύσεις ανέρχονται σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση στην περιοχή μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής των έργων.

Είχε προηγηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου η σύσταση της RWE Renewables Hellas, με σύμβουλο-διαχειριστή τον Κώστα Παπαμαντέλλο, μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ και στόχο τη δραστηριοποίησή της σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς (παραγωγή, διανομή, πώληση ρεύματος, κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κ.α.).

Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, ο σκοπός και το πρώτο Δ.Σ.

Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή συστάθηκε στις 22 Δεκεμβρίου με μετοχικό κεφάλαιο 153.438.775 ευρώ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέφερε σε είδος εννέα κατά 100% θυγατρικές της, οι οποίες αναπτύσσουν εννέα φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW, τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου και απέκτησε το 49% της εταιρείας. Πρόκειται ειδικότερα για τις εταιρείες «Αμύνταιο Φωτοβολταικό Πάρκο Ένα ΜΑΕ» μέχρι και «Αμύνταιο Φωτοβολταικό Πάρκο Εννέα ΜΑΕ», που σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Deloitte (από 8 Σεπτεμβρίου 2021) οι εισφερόμενες μετοχές τους έχουν αξία από 795.000 ευρώ έως και 32.303.000 ευρώ. Έτσι, η ΔΕΗ ΑΝ καλύπτει 75.185.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης, δηλαδή συνολικής αξίας 75.185.000 ευρώ με εισφορά σε είδος.

Η RWE Renewables GmbH, από την πλευρά της, καλύπτει 78.253.775 μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης, δηλαδή συνολικής αξίας 78.253.775 ευρώ με καταβολή μετρητών, αποκτώντας το 51% της εταιρείας και διατηρώντας τον αποκλειστικό έλεγχο, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων αντίστοιχου μεγέθους (1 GW) στην Ελλάδα, με σκοπό να τα συμπεριλάβει στην ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή εντός του 2022. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης με τα πιο ώριμα να αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2023, ενώ εκτιμάται ότι οι εργασίες για το σύνολο του χαρτοφυλακίου θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.

Στους σκοπούς της νέας κοινής εταιρείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Η απόκτηση, πώληση, προμήθεια, λειτουργία παραγωγικού εξοπλισμού φωτοβολταϊκών έργων, γενικότερα μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, μηχανημάτων, εργαλείων, προϊόντων και εν γένει εξοπλισμού με προέλευση την Ελλάδα ή το εξωτερικό, είτε από την ίδια είτε μέσω θυγατρικών της καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων αυτών.

-Η ανάπτυξη, κατασκευή, διαχείριση, συντήρηση, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση επίγειων φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που πραγματοποιούνται με αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν εισφέρει οι ιδρυτές στην εταιρεία ή ανήκουν σε θυγατρικές ή συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, ή αποκτώνται από την εταιρεία στην πορεία της λειτουργίας της καθ’ υπόδειξη ενός από τους ιδρυτές.

-Η πώληση, διάθεση και εν γένει εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε της εταιρείας ή/και συνδεδεμένων προσώπων ή/και τρίτων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

– Η αυτοτελής συμμετοχή ή/και συνεργασία με οποιοδήποτε τρόπο σε νομικά πρόσωπα οιασδήποτε μορφής, εταιρείες και κοινοπραξίες, ημεδαπές ή αλλοδαπές στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή, για την χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, διαχείριση, ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση παντός είδους έργων και εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως προβλέπεται σχετικά, η κοινή εταιρεία διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και το πρώτο Δ.Σ., με θητεία έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2022 αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Μαύρο (Πρόεδρος), Κώστα Παπαμαντέλλο (Διευθύνων Σύμβουλος), Χαρίλαο Μητρέλια (Οικονομικός Διευθυντής-CFO), Βασίλειο Τσιότρα (Διευθυντής Ανάπτυξης-CDO), και Νικόλαο Κιάμο (Μέλος).