«Μπορεί η έκθεση σε μικροπλαστικά να θεωρηθεί νέος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου;», διερωτάται ο επιδημιολόγος Φίλιπ Τζ. Λάντριγκαν, ιδρυτής και διευθυντής του Global Public Health Program στο Boston College, ο οποίος υπογράφει το συνοδευτικό άρθρο ιταλικής μελέτης που χαρακτηρίζεται «επαναστατική» και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Τα μικροπλαστικά προκαλούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα καθώς η διασπορά τους στο περιβάλλον συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μέσω τροφής, νερού και αέρα.

Σε έρευνα που διεξήχθη στη Χαβάη διαπιστώθηκε πως στον πλακούντα γυναικών σε διάστημα από το 2006 ως το 2021 εντοπίστηκαν ίχνη πολυμερών. Σε πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των ειδικών καθώς σε όλα τα δείγματα πλακούντα που εξετάστηκαν ανιχνεύθηκαν θραύσματα πλαστικού.

Προς το παρόν δεν είναι σαφείς οι επιπτώσεις στην υγεία, παρότι εικάζεται ότι η παρουσία τους σε ανθρώπινους ιστούς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου και υπογονιμότητα.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η αύξηση περιστατικών όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών μπορεί να αποδίδεται σε αυτά.

Ανάμεσα στα προβλήματα που συνδέονται με τα μικροπλαστικά, συγκαταλέγονται και οι καρδιαγγειακές παθήσεις σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Καμπανίας Λουίτζι Βανβιτέλλι σε συνεργασία με οργανισμούς, εκ των οποίων η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Η έρευνα όχι μόνο απέδειξε την παρουσία ρύπων στις αρτηριακές αθηρωματικές πλάκες, αλλά για πρώτη φορά ανέδειξε την επικινδυνότητά τους για την υγεία αφού ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάζεται τουλάχιστον διπλάσιος σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν «καθαρές» αρτηριακές πλάκες.

Όπως αναφέρει η μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 257 ασθενείς για διάστημα περίπου 34 μηνών. Ανάμεσα σε αυτούς σε 150 ανιχνεύθηκε πολυαιθυλένιο στην πλάκα της καρωτιδικής αρτηρίας (58,4%), ενώ σε 31 ασθενείς (12,1%) εντοπίστηκαν μετρήσιμες ποσότητες χλωριούχου πολυβινυλίου.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα σωματίδια με τις οδοντωτές ακμές ήταν ορατά στο μικροσκόπιο και βρίσκονταν διάσπαρτα στα δείγματα που ελέγχθησαν. Οι ασθενείς με τα μικροπλαστικά διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους δεν ανιχνεύθηκαν τέτοιες ουσίες.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα αποκαλύπτουν τη σημαντική αύξηση των βιοδεικτών φλεγμονής στις πλάκες παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών.

Όπως εξηγεί ο συντονιστής της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καμπανίας, Τζουζέπε Παολίζο, «μία πλάκα με φλεγμονή μπορεί να είναι πιο εύθρυπτη, μπορεί να σπάσει πιο εύκολα και έτσι να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα υπολείμματα της πλάκας δε διαλύονται, αν συναντήσουν ένα αγγείο με μικρότερη διάμετρο το φράζουν, δημιουργώντας έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καμπανίας, Ραφαέλε Μαρφέλα, διευκρινίζει ότι δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν ότι τα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά μπορούν να ενισχύσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στα κύτταρα του ενδοθηλίου, αλλά και ότι μπορούν να μεταβάλουν τον καρδιακό ρυθμό και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ίνωσης και μεταβολών της καρδιακής λειτουργίας.

Όπως τονίζει ο Μαρφέλα για πρώτη φορά αποδεικνύεται στον άνθρωπο η σύνδεση παρουσίας τέτοιων σωματιδίων με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δε σταματήσει η διασπορά τους στο περιβάλλον, μέχρι το 2050 θα καταγραφεί τριπλάσια ποσότητα πλαστικού με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινάει η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα (pic)

Αναλυτές: Ξεκάθαρη η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο (πίνακες)

Φυτοφάρμακα και χημικά κυλούν στους ποταμούς της Ευρώπης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ