Στο τέλος του καλοκαιριού προβλέπεται να μπει σε εμπορική λειτουργία η νέα υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος και η πρώτη μετά την ενεργειακή καταιγίδα που αναστατώνει την παγκόσμια αγορά.

Για τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 826 MW στο ενεργειακό κέντρου του Αγίου Νικολάου στην Βοιωτία, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την κατασκευή και η μονάδα βρίσκεται τον τελευταίο μήνα σε φάση ψυχρής  δοκιμασίας.

«Είναι θέμα λίγων ημερών να ξεκινήσει το hot commissioning»  ανέφερε χθες ο Γενικός Διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κ. Ντίνος Μπενρουμπή, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας.

Η νέα μονάδα συγκαταλέγεται σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από το Ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Με την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η συνολική παραγωγή της Mυτιληναίος θα ξεπεράσει τα 2.000 MW, χωρίς να υπολογίζεται η παραγωγή από ΑΠΕ.

Το στέλεχος της Μυτιληναίος, μιλώντας σε ενεργειακό πάνελ στους Δελφούς έκανε λόγο για μια περίοδο κοσμογονικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας κατά την οποία αναθεωρούνται εθνικές στρατηγικές αλλά και στρατηγικές επιχειρήσεων με την ασφάλεια τροφοδοσίας να είναι σημαντικότερη από τις τιμές.

«Το αέριο από καύσιμο μετάβασης έχει χάσει την καλή του φήμη λόγω κόστους» υπογράμμισε ο κ. Μπενρουμπή. Όπως είπε ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί κρατά υψηλά τις τιμές παρά το γεγονός ότι  το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών ρέει άφθονο.

Αυτό που συμβαίνει κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει. Μέχρι τώρα ανέφερε, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν αφορούσαν την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα προσαρμογής για τα επόμενα 10 χρόνια με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο. Ο κόσμος στρέφεται πλέον σε όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενες πηγές ενέργειας εστιασμένες στο εσωτερικό της κάθε χώρας και χωρίς να υπολογίζει το κόστος.  

Οι νέες συνθήκες δημιουργούν μια ανωμαλία, με αποτέλεσμα οι επενδυτικές αποφάσεις να λαμβάνονται με βάση πρώτα το γεωπολιτικό κριτήριο και μετά το οικονομικό. «Εμείς χτίσαμε μια μονάδα να δούμε πόσες άλλες θα κατασκευαστούν» αναρωτήθηκε ο κ. Μπενρουμπή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ΑΠΕ λέγοντας ότι είναι ισχυρά παρούσες αλλά είναι δύσκολο να προχωρήσουν καθώς δεν υπάρχει αρκετός ηλεκτρικός χώρος. Για το θέμα των περίφημων ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, ο κ. Μπενρουμπή δήλωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη.

«Υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τι σημαίνουν τα ουρανοκατέβατα κέρδη και τουλάχιστον οι εταιρείες φυσικού αερίου δεν έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη όπως αυτά ορίζονται από την Επιτροπή» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρόπουλος: «Στόχος να μπει ο νέος όμιλος τροφίμων στο Χρηματιστήριο»

Οι πέντε εταιρείες που δίνουν μάχη για τον «γλυκό» τζίρο της σοκολάτας στην Ελλάδα

Λουκάς Έλληνας: Η άνοδος, η πτώση και τα διαδοχικά σφυριά – Έχασε 8 διαμερίσματα στο Μαρούσι