Πλώρη για το Χρηματιστήριο θα βάλει ο νέος όμιλος τροφίμων που συγκροτεί ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσα απ’ το μπαράζ εξαγορών στο οποίο έχει προχωρήσει. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται να πουλήσω. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί ένας τέτοιος όμιλος που κάποια στιγμή θα μπει στο Χρηματιστήριο», έλεγε στο newmoney, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Υπενθύμισε δε, ότι σήμερα στο ΧΑ ο κλάδος των τροφίμων έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού πέραν της περίπτωσης της ΚΡΙ ΚΡΙ που διαθέτει κάποια αξία, οι υπόλοιπες εταιρείες είναι πολύ μικρές. Ερωτηθείς πάντως για το ποιο θα είναι το σημείο κατά το οποίο ο νέος όμιλος θα είναι μεγάλος αρκετά αλλά και έτοιμος για εισαγωγή στο ΧΑ, απέφυγε να απαντήσει.

Ο ίδιος, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ σήμερα το πρωί, προσπαθώντας να δώσει μια εικόνα για τα βήματα που θα κάνει για τη δημιουργία του «νέου εθνικού πρωταθλητή» στον χώρο των τροφίμων, εξήγησε πως η είσοδος στο ΧΑ θα βοηθήσει στην άντληση σημαντικών κεφαλαίων, ώστε σε βάθος 10ετίας ο όμιλος να φτάσει στο σημείο που ο ίδιος οραματίζεται.

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνέργειες και περισσότερες συνεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Την ίδια ώρα ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε πως υπήρξε ενδιαφέρον αλλά και συζητήσεις με τον όμιλο Ολαγιάν να συμμετέχουν και στο νέο πρότζεκτ λόγω της καλής πολυετούς συνεργασίας που είχαν. Ωστόσο, όπως εξήγησε αυτό δεν μετουσιώθηκε τελικά σε συμφωνία αφού ο Όμιλος, ο οποίος πλέον έχει φθάσει να διαχειρίζεται 50 δισ δολ. έχει θέσει κατώτατο όριο επένδυσης το οποίο για να το τηρήσει θα έπρεπε να λάβει μία μεγάλη πλειοψηφική θέση. «Θα ήταν κάτι σαν τη Chipita (σσ ο όμιλος Ολαγιάν κατείχε περίπου το 80%), κάτι που δεν θέλω» τόνισε.

Μάλιστα τόνισε ότι δεν ψάχνει για επενδυτές. «Έχουν έρθει σε επαφή πολλοί όμως δεν υπάρχει χώρος», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Όμιλο ακολουθούν ο συνήθης κύκλος επιχειρηματιών με τους οποίους ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει κάνει ουκ ολίγες κοινές επενδύσεις. Μεταξύ αυτών ο κ. Αχιλλέας Φώλιας, ο κ. Μιχάλης Αραμπατζής, ο κ. Σταύρος Νένδος και η κα Μαίρη Χατζάκου.

Εν τω μεταξύ μόλις χθες γνωστοποιήθηκε η επιτυχία της δημόσιας πρότασης που είχε γίνει για τη Νίκας ώστε να εξέλθει του χρηματιστηριακού ταμπλό. Συγκεκριμένα η Cryred Investments, συμφερόντων του κ. Θεοδωρόπουλου, «κλείδωσε» το 99,93% των μετοχών της Νίκας.

Προ δύο εβδομάδων προχώρησε στην συμφωνία εξαγοράς του 40% της ΙΟΝ με οψιόν να λάβει το πλειοψηφικό πακέτο αργότερα, ενώ λίγο νωρίτερα ιδρύθηκε το εταιρικό «όχημα» μέσω του οποίου θα συγκροτηθεί ο νέος όμιλος. Πρόκειται για την Βespoke SGA Holdings, η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν συγκεντρωθεί και θα μπουν κάτω απ’ την ομπρέλα του νέου ομίλου είναι η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, η εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και η αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, η Ελληνικοί Χυμοί (από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη), που κυριαρχεί στην παραγωγή PL χυμών, και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία.

Επίσης ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ το περασμένο καλοκαίρι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπογράψει MoU με την εταιρεία φυτικών τυριών ΚΡΕΜΕΛ για τη μετοχική του είσοδο.

Απαραίτητη η στήριξη των χαμηλόμισθων

Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση, ο κ. Θεοδωρόπουλος ερωτήθηκε για τις αναταράξεις που υπάρχουν στην αγορά και τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται και, αν και εμφανίστηκε προβληματισμένος, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κάνει καλό στις επιχειρήσεις, φέρνοντας, βραχυπρόθεσμα, περισσότερα έσοδα.

«Οι παλιοί επιχειρηματίες έχουν μάθει να λειτουργούν με καθεστώς υψηλού πληθωρισμού, οπότε δεν το φοβάμαι τόσο». Υπογράμμισε πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρξει από τον επιχειρηματικό κόσμο, στήριξη των χαμηλόμισθων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέε προκλήσεις. Σημείωσε δε, ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα ρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Το «αθόρυβο» comeback – Ποιες μετοχές έχουν ήδη επιστρέψει στα προ-πολέμου επίπεδα

Οι πέντε εταιρείες που δίνουν μάχη για τον «γλυκό» τζίρο της σοκολάτας στην Ελλάδα

Λουκάς Έλληνας: Η άνοδος, η πτώση και τα διαδοχικά σφυριά – Έχασε 8 διαμερίσματα στο Μαρούσι