To τεράστιο κόστος που συνεπάγεται για την ενεργοβόρα βιομηχανία η ενεργειακή μετάβαση, επισήμαναν κορυφαία στελέχη του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Eurometaux κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο της ΕΕ κ. Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν.

Στη μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε 7 ώρες, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επισήμαναν ότι στο τέλος της διαδρομής μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα.

Ωστόσο, όπως τόνισαν, η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα που είναι οι επόμενες δεκαετίες. Όπως τονίστηκε, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπιση της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα) από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη.

Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση, οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να δείξουν αυτή την αντίθεση και το όφελος (cost benefit analysis).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με την Επιτροπή να εμφανίζει ευήκοα ώτα στους προβληματισμούς του κλάδου.

Κατά την συνάντηση υπήρξε καθολική σχεδόν διαφωνία για το θέμα των τιμών καθώς όπως αναφέρθηκε είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Πολλή συζήτηση έγινε για τα δίκτυα και κυρίως για το ποιος θα τα κατασκευάσει και ποιο θα είναι το συνολικό κόστος. Η επισήμανση που έγινε είναι ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ έχει λυθεί όχι όμως και το κόστος των δικτύων. Οι βιομηχανίες μάλιστα τόνισαν ότι το κόστος για τα δίκτυα και το backup είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ΑΠΕ και επισήμαναν ότι θα πάρει πολύ χρόνο η κατασκευή τους.

Από την πλευρά της, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχει άμεσα λύσεις σε αυτό τον τομέα και τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα που αποτελεί προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας και στο θέμα των ρυθμιστικών κανονισμών, με βάση τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες (πχ ESG).

Κάποιοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έκαναν λόγο για 14.500 τέτοιους κανονισμούς που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως οι επιχειρήσεις, κρίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι μη βιώσιμη.

Όπως τονίστηκε από την ΕΕ, καταβάλλεται προσπάθεια για μετριασμό του ασφυκτικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα ολοκληρωθεί μάλλον κατά την επόμενη θητεία.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης με την Πρόεδρο της ΕΕ, ο κ. Μυτιληναίος, επανέφερε στο τραπέζι και τη λύση για το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του, με την υποστήριξη και άλλων βιομηχανιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε από την πλευρά της Επιτροπής, δέσμευση ότι είναι στην ατζέντα και ότι θα εξεταστεί το αίτημα.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα αναμένει το χρησμό της Fitch Ratings για νέα αναβάθμιση

Το σιωπητήριο του Κ.Μ για τον γάμο ομοφύλων, ο εμπνευστής Λιβάνιος, τα διόδια που τσιμπάνε, τα τηλεοπτικά και το ακίνητο της Χαλυβουργικής 

Βίκτωρ Τροκούδης (Plum): Το μακρύ ταξίδι από το Χάρβαρντ και το INSEAD έως το deal με την Eurobank (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ