Η Morgan Stanley εξετάζει την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων φυσικού αερίου  και το σενάριο μηδενισμού των ροών από τον αγωγό Nordstream 1. «Καθώς η ζήτηση επιδεινώνεται, τα αποθέματα θα πρέπει να είναι επαρκή αυτό το χειμώνα αλλά αυτό προσφέρει μικρή παρηγοριά καθώς οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν υψηλές για να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης», επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Μετά την προηγούμενη ανακοίνωση της Gazprom ότι οι ροές μέσω του Nord Stream 1 θα διακοπούν στο τέλος του μήνα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κι άλλο. Κατ’ αρχήν, η πλήρης διακοπή λειτουργίας είναι μόνο για τρεις ημέρες, αλλά η αγορά σαφώς φοβάται ότι αυτό μπορεί να είναι προάγγελος μιας διακοπής μεγαλύτερης διάρκειας.

Με τις τιμές του TTF υψηλότερες από τα 80 δολάρια ανά mmbtu, η ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν υψηλές για να συνεχίσουν να μειώνουν τη ζήτηση.

Παρά τις υποβαθμίσεις για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ και τον αντίκτυπο που έχουν ήδη οι τρέχουσες τιμές στη ζήτηση, η Morgan Stanley αυξάνει τις προβλέψεις της για τις τιμές TTF σε ευθυγράμμιση με τις τρέχουσες μελλοντικές τιμές των futures. Μεσοσταθμικά οι αυξήσεις στις τιμές για τις διαφορετικές περιόδους είναι από 25% έως 45%. Πιο αναλυτικά, για το γ’ και δ’ τρίμηνο η νέα εκτίμηση είναι 80 δολάρια ανά mmbtu ή 274 ευρώ ανά MWh. Για το α’ τρίμηνο η εκτίμηση μειώνεται σε 257 ευρώ ανά MWh, β΄ τρίμηνο στα 240 ευρώ ανά MWh και πέφτει στα 159 ευρώ ανά MWh.

Η διαθέσιμη προσφορά θα μειωθεί κατά 11% το επόμενο έτος φυσικού αερίου

Αν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν σταθερές στα σημερινά επίπεδα, θα έχουν μειωθεί κατά περίπου 64% σε ετήσια βάση το 2022 (που διαρκεί από τον Οκτώβριο του ’22 έως τον Οκτώβριο του ’23) ή σε 82% σε περίπτωση πλήρους διακοπής λειτουργίας του NS1 και αυτό καθιστά ολοένα και δυσκολότερο να αντισταθμιστεί αυτό με προμήθειες από άλλες πηγές.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ήδη προσκρούουν σε σημεία συμφόρησης σε άλλες προμήθειες από αγωγούς, όπως από τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Βόρεια Αφρική και αυτό εγείρει το ερώτημα αν η ζήτηση μπορεί να μειωθεί αρκετά γρήγορα.

Mειώνεται και η ζήτηση

«Με την τρέχουσα πορεία, υποψιαζόμαστε ότι η απάντηση είναι ότι  όντως η ζήτηση μειώνεται γρήγορα. Στις αρχές Αυγούστου, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μείωση της ζήτησης κατά 15% αυτό το χειμώνα σε σχέση με το βασικό πλαίσιο της περιόδου 2017-2121. Επιπλέον, τα πραγματικά στοιχεία ζήτησης επιδεινώθηκαν γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν και οι τρέχουσες τιμές θα βαρύνουν πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση», εξηγεί η τράπεζα.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για το πώς ακριβώς η εποχικότητα στη ζήτηση των νοικοκυριών θα εξελιχθεί αυτόν τον χειμώνα καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή παραμένει στο έλεος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε γενικές γραμμές, η Morgan Stanley αναμένει ότι τα αποθέματα θα είναι επαρκή αυτό το χειμώνα, ωστόσο, αυτό απαιτεί συνεχιζόμενες υψηλές τιμές και αυτό θα ισχύει επίσης εάν οι ροές του NS1 μειωθούν στο μηδέν, αν και μια παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 θα αποτελούσε για έναν πολύ σφιχτό χειμώνα το 2023/24.

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Το σφυρί για ακίνητο-«φιλέτο» στη Χώρα και ο πρίγκιπας (pics)

ΔΕΠΑ Υποδομών: Άνοιξε ο δρόμος για την οριστική πώληση στην ITALGAS

Τα δύο φρέσκα γκάλοπ μετά τα γεγονότα, η Τράπεζα Κύπρου και το βαρύ πυροβολικό, η μέρα των ΕΛΠΕ και οι εξελίξεις στη Euromedica