ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Mytilineos: Νέα σύμβαση 1 δισ. λιρών για mega project στο Ην. Βασίλειο – Από κοινού με τη Vernova

Αφορά την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου

Σύμβαση, ύψους 1 δισ. λιρών, για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλαβαν από κοινού η Mytilineos και η GE Vernova.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία επιλέχθηκε για την προμήθεια και κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), για τη διασύνδεση Eastern Green Link 1 (EGL1).

Η EGL1 -κοινοπραξία της National Grid Electricity Transmission και της SP Transmission– θα επιβλέπει τη κατασκευή μιας HVDC, 525kV, 2GW, διπολικής Voltage-Sourced Converter (VSC) τεχνολογίας, υποθαλάσσιας διασύνδεσης από το Torness στο East Lothian της Σκωτίας στο Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η GE Vernova, επικεφαλής της κοινοπραξίας, και η Mytilineos θα παρέχουν τη μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο σταθμούς μετατροπής VSC HVDC, οι οποίοι αποτελούν τους τερματικούς σταθμούς για τη σύνδεση του καλωδίου HVDC και θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, επιτρέποντας τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς.

Το καλωδιακό σύστημα HVDC έχει μήκος περίπου 190 χλμ. Η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο υποθαλάσσιας μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

Η έναρξη της φάσης σχεδιασμού αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025.

«Μαζί με τον εταίρο μας τη MYTILINEOS, έχουμε την τιμή να μας ανατεθεί η σύμβαση HVDC για το EGL1, ένα από τα μεγαλύτερα έργα μεταφοράς που έγιναν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το κρίσιμο έργο για τις προσπάθειες απανθρακοποίησης και ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου προστίθεται σε ένα αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που χρησιμοποιούν την προηγμένη τεχνολογία HVDC της GE Vernova», δήλωσε ο Philippe Piron, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GE Vernova’s Grid Solutions.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της Mytilineos, σχολίασε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ψήφο εμπιστοσύνης της National Grid και της SP Transmission στις δυνατότητες της Mytilineos να υλοποιήσει το έργο EGL1 μαζί με τον εταίρο μας GE Vernova. Η Mytilineos προσβλέπει στην αξιοποίηση της δεκαετούς εμπειρίας της στη διαχείριση και κατασκευή μεγάλων και σύνθετων έργων δικτύου, για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για την ενεργειακή μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η GE Vernova θα προμηθεύσει την τεχνολογία VSC HVDC από τις εγκαταστάσεις της στο Stafford του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μετατροπής τάσης δεύτερης γενιάς (VSC Valves) και του υπερσύγχρονου συστήματος ελέγχου eLumina™. Το σύστημα eLumina™ είναι το πρώτο HVDC σύστημα ελέγχου στον κλάδο που χρησιμοποιεί ψηφιακό σύστημα μέτρησης πλήρως βασισμένο στο πρότυπο 61850 του IEC.

Η Mytilineos θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστημάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού.

Η στρατηγική εστίαση της Mytilineos στην ανάπτυξη δικτύων είναι κρίσιμη για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας των δικτύων για μεταφορά ενέργειας, αυξάνεται η σταθερότητα, και τα συστήματα μεταφοράς γίνονται πιο ανθεκτικά. Η εταιρεία έχει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων έργων μεταφοράς υψηλής τάσης (HV) και υπερυψηλής τάσης (UHV), όπως Υποσταθμοί και Γραμμές Μεταφοράς, καθώς και σε έργα σταθεροποίησης δικτύου, τα οποία έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία, καθιστώντας την Mytilineos έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς και διανομής σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η υψηλή τεχνογνωσία στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας παγκοσμίως είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που θα ωφελήσει χιλιάδες ανθρώπους προς την εποχή του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου.

Οι υποθαλάσσιες συνδέσεις, ιδίως στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη βελτίωση της σταθερότητας του δικτύου και στην προώθηση διεθνών συνεργασιών, για ένα πιο βιώσιμο και διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα.

Η διασύνδεση EGL1 αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.

Διαβάστε ακόμα

Τα μέτρα για τη βία, ο Μητσοτάκης και ο Dimon, το ορόσημο των κατασκευών, η ώρα του ΟΤΕ και το διπλό σφυρί

Mega deal: Συγχωνεύονται Star Bulk και Εagle Bulk Shipping – Kολοσσός στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου με 169 πλοία

ΑΕΓΕΚ: Το «disaster story» και το σφυρί για οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων στον Ωρωπό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""