Ένα ακόμη μεγάλο έργο ηλιακής ενέργειας στην περιοχή της Κοζάνης μπαίνει στα σκαριά. Πρόκειται για φωτοβολταικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 150,568 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 150,568 MW στη θέση «Κουφόπετρα-Μαδριά», της Δημοτικής Ενότητας Ασκιού, του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη, το οποίο προωθείται από την εταιρεία North Solar Α.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα βεβαίωση παραγωγού που εκδόθηκε από τη ΡΑΕ στις 2 Ιουνίου, έρχεται να αντικαταστήσει τέσσερις προϋπάρχουσες βεβαιώσεις παραγωγού οι οποίες είχαν εκδοθεί από το 2020 μέχρι και πέρυσι.

Συγκεκριμένα, αυτές οι βεβαιώσεις αφορούσαν επί της ουσίας τμήματα του ενιαίου μεγάλου έργου, ισχύος 64,042MW, 27,654 MW, 26,488 MW και 32,384 MW. Στις 19 Μαΐου 2022 υπεβλήθη στη ΡΑΕ αίτηση της εταιρείας για την συνένωση των υφιστάμενων βεβαιώσεων παραγωγού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 150,568 MW.

Όπως σημειώνεται στη νέα άδεια, η διάρκεια ισχύος της βεβαίωσης παραγωγού που εκδίδεται σε αντικατάσταση των προηγούμενων βεβαιώσεων παραγωγού εκκινεί από την ημερομηνία έκδοσης της παλαιότερης εξ αυτών. Ως εκ τούτου, η διάρκεια ισχύος της άδειας είναι 25 έτη (έως τις 24/12/2045).

Επίσης, τονίζεται ότι μετά τη συνένωση δεν επιτρέπεται η εκ νέου διάσπαση της βεβαίωσης παραγωγού.

Η εταιρεία North Solar Α.Ε. είναι συμφερόντων της οικογένειας Πετρόχειλου, του ομίλου Kiefer, που αναπτύσσει μεγάλα έργα ΑΠΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους ισχυρούς ομίλους, όπως ο βρετανικός κολοσσός Lightsource BP.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατασκευή-παραγωγή σταθερών μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων που θα αναπτυχθούν στο νομό Κοζάνης, η Kiefer Tek LTD έχει υπογράψει σύμβαση, ύψους 13,2 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία Mevaco.