Πιο κοντά στο μεγάλο πρότζεκτ του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας –Αιγύπτου του προωθεί η Εlica του ομίλου Κοπελούζου έρχεται ο ΑΔΜΗΕ. Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως επιβεβαίωσε χθες η διοίκηση, πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες και να υποβάλλει πρόταση συμμετοχής στο μεγάλο πρότζεκτ.

Το Grecy, μήκους 954 χιλιομέτρων προβλέπεται να μεταφέρει 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αφρικανική χώρα. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο, θα αντικαταστήσουν σύμφωνα με την εταιρεία, 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους. Παρότι είναι ένα πολύ σύνθετο και πολυδάπανο έργο, το πρότζεκτ βρίσκεται κοντά στο στάδιο της προκήρυξης των διαγωνισμών για τις μελέτες.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, αποτέλεσε και αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν τις προηγούμενες μέρες στην Αίγυπτο ο Πρωθυπουργός με το Πρόεδρο Aλ Σίνι. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο  για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να ωριμάσουν οι συνθήκες για το μεγάλο αυτό έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 4 δις. «Για τη νέα ενεργειακή και γεωπολιτική πραγματικότητα, ΕΕ και Αίγυπτος αναγνωρίζουν την ανάγκη να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, γι’ αυτό και συμφωνούν να εντείνουν τη συνεργασία τους, με έμφαση στις ΑΠΕ, την ενεργειακή απόδοση, όπως επίσης άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό της Αιγύπτου για την πιο αποδοτική επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω έργων, όπως το Gregy Interconnector», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Από τον περασμένο Μάιο έχει  υπογραφεί  ΜοU μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας Elica, σχετικά με την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων για την αξιολόγηση της εισόδου του Διαχειριστή στο μετοχικό κεφάλαιο του SPV που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Πρόθεση των δύο πλευρών όπως περιγράφεται και στο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ είναι να αποκτήσει ποσοστό έως 33,3% του SPV, ενώ επιδιώκεται η είσοδος και του Αιγύπτιου διαχειριστή TSO (EETC).

Τον Ιούνιο του 2023 το έργο συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τα επικρατέστερα έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος PCI/PMI, η οποία και οριστικοποιήθηκε εντός Νοεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τον Project Promoter (Elica Group), ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2028.

Από τον Οκτώβριο του 2021 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου με βάση το οποίο συστήνεται ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Υπουργείων, των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς και των Ρυθμιστικών Αρχών, που θα εξετάσει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου σε συνεργασία με τον Project Promoter, θα διευκολύνει την αδειοδότηση και θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό του ως έργου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Ανάβει «πράσινο» για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ

Πλαφόν στο ύψος και τη δόση των νέων στεγαστικών δανείων από το 2025 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ