Οι εταιρείες παραγωγής μαγειρικού λαδιού έχουν προσηλωθεί στη μελέτη των καιρικών δεδομένων της Ινδονησίας, προσπαθώντας να βγάλουν άκρη στο κατά πόσο το Ελ Νίνιο θα επηρεάσει την φετινή παραγωγή της μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής φοινικέλαιου του κόσμου.

Το ινδονησιακό φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε σωρεία προϊόντων, από γλυκά μέχρι σαπούνια, καλλυντικά και καύσιμα. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνήθως προκαλεί ξηρασία στις καλλιέργειες της νοτιοανατολικής Ασίας, περιορίζοντας την προσφορά του τροπικού ελαίου.

Αν και η ξηρασία έχει προκαλέσει φωτιές στη νοτιοανατολική Ασία φέτος, η επίδραση στην παραγωγή φοινικέλαιου έχει περιοριστεί, λόγω της σχετικά αυξημένης βροχόπτωσης σε σχέση με προηγούμενες σεζόν.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Glenauk Economics, Τζούλιαν ΜακΓκιλ, «μέχρι τώρα, έχει επηρεαστεί το 1/5 της ινδονησιακής παραγωγής, κάτι το οποίο σημαίνει μείωση της ανάπτυξης του χρόνου στη χώρα αλλά δεν υποδεικνύει ακόμα σημαντική μείωση της παραγωγής».

Στη γειτονική Μαλαισία, η οποία ευθύνεται για το 25% της παγκόσμιας παραγωγής, οι αποδόσεις είναι ακόμα πολύ χαμηλά δεδομένων των προβλημάτων στον εγχώριο τομέα εργασίας, όπως σημειώνει ο ΜακΓκιλ.

Αν και οι ελαιοπαραγωγοί φοίνικες έχουν αυξημένη αντοχή στην ξηρασία και τις πλημμύρες, καταλήγουν να επηρεάζονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο από τις ακραίες συνθήκες.

Ακόμα και με το Ελ Νίνιο, όμως, οι τιμές έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 11% φέτος και έχουν μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με το υψηλό περσινό ρεκόρ των 7.200 ρίνγκιτ/τόνο. 

Η γεωπολιτική, οι τιμές των υδρογονανθράκων και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αποτελούν περαιτέρω απειλές για την αγορά. Όπως αναφέρει και το Bloomberg, η αύξηση των τιμών πετρελαίου συνήθως οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για καύσιμα φυτικής προέλευσης.

Η Ινδονησία, από την πλευρά της, έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της χρήσης φοινικέλαιου στο ντίζελ στο 35% για φέτος. Μία κίνηση για περαιτέρω αύξηση του μείγματος στο 40% ή παραπάνω ή της χρήσης φοινικέλαιου στα καύσιμα αεροσκαφών θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του αγαθού περαιτέρω. 

Όσον αφορά τη ζήτηση, εκτός από τα επίπεδα των μεγαλύτερων εισαγωγέων Ινδία και Κίνα, οι επενδυτές θα προσηλωθούν στην απειλή των νέων κανονισμών της Ε.Ε. κατά της αποψίλωσης των δασών.

Βάσει των αποφάσεων αυτών οι εταιρείες φοινικέλαιου έχουν μέχρι τα τέλη του 2024 για την εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος αλλιώς θα τεθεί εμπάργκο στην εισαγωγή τους στην Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απόφαση-σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτροχιάζει τα σχέδια πράσινης μετάβασης – Οι επιπτώσεις για την ΕΕ

Τραπεζικοί υπάλληλοι: Πότε ξεκινά η 4η πληρωμή για αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές

EDISON: Σημαντική αύξηση στην τιμή-στόχο για τη MYTILINEOS – «Βλέπει» EBITDA €1,2 δισ. το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ