Όλο και περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δρομολογούν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Μετά την πρωτοπορία των Σκανδιναβών, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, στο… παιχνίδι αρχίζουν και εισέρχονται δυναμικά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στα σκαριά ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης θαλάσσιών αιολικών στις αμερικανικές ακτές.

Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και η Ελλάδα, μετά από μια χαμένη δεκαετία, ετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα λειτουργήσει η νέα αγορά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που ήρθε να ανατρέψει, άλλωστε, τα γεωπολιτικά δεδομένα και να διαρρήξει τις ενεργειακές σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, φέρνει αναγκαστικά, μεταξύ άλλων, μια επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, στον βαθμό που θα απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Αυτό που επίσης διαφαίνεται είναι ότι η τεχνολογία των πλωτών αιολικών, όσο περνάει ο καιρός και ωριμάζει, με το επενδυτικό κόστος να μειώνεται, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Στον «χορό» της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας εισέρχεται πλέον και μάλιστα δυναμικά η Πορτογαλία, που προετοιμάζεται σε λίγους μήνες για τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό.

Πλωτά αιολικά και στην Πορτογαλία

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, η Πορτογαλία σχεδιάζει να διοργανώσει δημοπρασία για πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η δημοπρασία θα αφορά πάρκα ισχύος μεταξύ 3 GW και 4 GW που θα αναπτυχθούν στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με το σχεδιασμό και με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Μετάβασης της χώρας, Ζοάο Μάτος Φερνάντες, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να τεθούν σε λειτουργία το 2026.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία διαθέτει ήδη ένα πλωτό αιολικό πάρκο σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2020, το Windfloat Atlantic ισχύος 25 MW. Το έργο διαθέτει τρεις στρόβιλους MHI Vestas 8,4 MW τοποθετημένους σε ημι-υποβρύχια πλωτά θεμέλια της Principle Power. Η κοινοπραξία πίσω από την Windfloat Atlantic, αποτελείται από τις Ocean Winds, Repsol και Principle Power, ενώ πέρυσι, κατά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο παρήγαγε 75 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός κολοσσός Ocean Winds, που αποτελεί τη σύμπραξη των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, έχει συμμαχήσει με την Τέρνα Ενεργειακή για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες.

Η Πορτογαλία, πάντως, όπως και στην περίπτωση του υδρογόνου, έτσι και στα υπεράκτια αιολικά βρίσκεται αρκετά μπροστά. Έτσι, από το 2017 έχει εγκρίνει τη βιομηχανική στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των ωκεανών (EI-ERO), με στόχο την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με αυτήν, οι δυνατότητες υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στην Πορτογαλία είναι πολύ μεγαλύτερες για πλωτές ανεμογεννήτριες (περί τα 40 GW), από ό,τι για τις σταθερής θεμελίωσης (1,4 έως 3,5 GW).

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από αντίστοιχα αρμόδιων φορέων, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), που δείχνουν ότι το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της χώρας είναι 131 GW, εκ των οποίων τα 117 GW για πλωτά πάρκα και τα 14 GW για σταθερής θεμελίωσης.