Ξεκίνησε ήπια, σαν μία τροπική καταιγίδα, όμως, εντάθηκε σε χρόνο ρεκόρ με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ γρήγορα στην κατηγορία 5 και να πιάσει απροετοίμαστους τους μετεωρολόγους που δεν κατάφεραν να προβλέψουν την πορεία του και να εκδώσουν την απαραίτητη προειδοποίηση. Ο τυφώνας Ότις που έπληξε το Μεξικό, και ιδιαίτερα την τουριστική πρωτεύουσα Ακαπούλκο, αφήνοντας πίσω του νεκρούς, τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και οδικό δίκτυο προμηνύει τι θα ακολουθήσει αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: Γιατί δεν «είδαν» έγκαιρα την εξέλιξη του Ότις;

Σύμφωνα με τα -συνήθως- αξιόπιστα μοντέλα οι ειδικοί είχαν ενημερώσει την πόλη του Ακαπούλκο για την εμφάνιση τροπικής καταιγίδας. Ωστόσο ο Ότις, όπως αναφέρει το Associated Press, έφτασε στις μεξικάνικες ακτές με ταχύτητες ανέμων 266 χλμ. την ώρα, με αποτέλεσμα να είναι «ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί σε στεριά από την πλευρά του Ανατολικού Ειρηνικού».

Μέσα σε μόλις 12 ώρες η ισχύς του Ότις υπερδιπλασιάστηκε από 113 χλμ. την ώρα σε 257χλμ. την ώρα καθώς πλησίαζε τις ακτές σημειώνοντας ρεκόρ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στην πορεία. Οι τροπικές καταιγίδες συνήθως κερδίζουν ή χάνουν λίγα χιλιόμετρα ανά ώρα μέσα σε διάστημα 12 ωρών, αν και σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ισχυροποίηση 48-80 χλμ. την ημέρα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) των ΗΠΑ η έντασή του ήταν «εκρηκτική» με τους επιστήμονες να τον χαρακτηρίζουν «εφιάλτη» και τον δεύτερο ταχύτερα ενισχυμένο τυφώνα στην πρόσφατη ιστορία.

Ο τυφώνας Πατρίσια το 2015 και ο Βίλμα το 2005 ενισχύθηκαν τόσο πολύ σε τόσο μικρό διάστημα, με τον πρώτο να αναπτύσσει ανέμους ταχύτητας 193 χλμ. σε 24 ώρες και τον δεύτερο 185 χλμ. Σε αντίθεση με τον Ότις, η Πατρίσια έπεσε στην κατηγορία 4 πριν φτάσει στη στεριά στην αραιοκατοικημένη περιοχή του Μεξικό, Χαλίσκο.

Η ταχεία ενίσχυση ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, με τα δορυφορικά δεδομένα και τα μοντέλα τυφώνων να υποτιμούν σοβαρά την έντασή του. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων χρησιμοποίησε δορυφόρους για να εκτιμήσει την ένταση, μια κοινή αλλά σε αυτή την περίπτωση εσφαλμένη προσέγγιση.

Μόλις το αναγνωριστικό μπαλόνι (ραδιοβόλιση) πέταξε μέσα στην καταιγίδα και κατέγραψε την έντασή της, οι μετεωρολόγοι συνειδητοποίησαν ότι «ο Ότις ήταν 32-48 χλμ. ισχυρότερος», δήλωσε στο CNN ο διευθυντής του NHC, Μάικλ Μπρέναν.

«Πυκνοκατοικημένη περιοχή, ταχεία ενίσχυση και πολύ κοντά στη στεριά, όχι αρκετός χρόνος για τους ανθρώπους να αντιδράσουν συνθέτουν ένα πολύ κακό σενάριο», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, τα θερμά νερά κι ο άνεμος που είχε αναπτύξει την ιδανική ταχύτητα και υψόμετρο επέτρεψαν στην καταιγίδα να ενταθεί γρήγορα.

Η αρχική υποτίμηση σε συνδυασμό με τη ραγδαία ενίσχυση ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς οι κάτοικοι που επλήγησαν αντιμετώπισαν μία πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που είχε εκτιμηθεί. Οι εικόνες που έφτασαν από το Ακαπούλκο κατέγραψαν τις καταστροφές από το φονικό πέρασμα του τυφώνα, με την πόλη να είναι βυθισμένη στο νερό.

Πρωτοφανές για το Μεξικό

Ο Ότις είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στις ακτές του Ειρηνικού στο Μεξικό και οι ντόπιοι μετρούν τις πληγές τους με ζημιές που υπολογίζονται σε πολλά δισ. δολάρια. Δεκάδες δέντρων και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος κατέληξαν στο έδαφος, αφήνοντας την περιοχή χωρίς ρεύμα, επικοινωνία, ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα στο σύστημα ύδρευσης. «Σε όλο το Ακαπούλκο δεν υπάρχει μία όρθια ηλεκτρική κολώνα», δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, ο οποίος δέχθηκε πυρά από κατοίκους και αντιπολίτευση που τον κατηγόρησαν ότι η βοήθεια στους πληγέντες ήταν ανύπαρκτη.

Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η «ταχεία εντατικοποίηση» του Ότις είναι επίπτωση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Το 90% της αύξησης της θερμοκρασίας των τελευταίων 50 ετών παρατηρείται στους ωκεανούς, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Επιπλέον, το φαινόμενο Ελ Νίνιο που αναπτύσσεται φέτος στον Ειρηνικό αυξάνει ακόμα περισσότερο τις θερμοκρασίες των επιφανειακών υδάτων των ωκεανών. Ο Ότις «εκμεταλλεύτηκε πλήρως ένα ζεστό τμήμα του ωκεανού» (περίπου 30 βαθμοί Κελσίου) και αυτό ήταν αρκετό για να «θρέψει» μία «καταιγίδα-τέρας», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα ατμόσφαιρας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Μπράιαν ΜακΝόλντι. Η ταχεία ενίσχυση του τυφώνα θα ήταν αξιοσημείωτη ακόμα κι αν ο Ότις είχε παραμείνει στη θάλασσα και είναι «ατυχές που συνέβη ακριβώς πριν φτάσει στην ξηρά. Όταν δεν περιμένεις τίποτα να συμβεί τότε είναι εφιάλτης. Δεν προετοιμάζεσαι σίγουρα για έναν τυφώνα κατηγορίας 5», συμπλήρωσε. Ο ΜακΝόλντι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νερό αποτελεί το κλειδί στην εξέλιξη του τυφώνα, καθώς το θερμό νερό είναι καύσιμο για τους τυφώνες, αλλά το πολύ θερμό και βαθύτερο νερό λειτουργεί σαν… πρατήριο καυσίμων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για ακριβέστερες προβλέψεις ώστε να εκδίδονται προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των κατοίκων.

Από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό

Η ενίσχυση-ρεκόρ δεν περιορίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από μελέτη του 2019 προκύπτει ότι μεταξύ του 1980-2000 οι τυφώνες σημείωσαν «αρκετά ασυνήθιστη» αύξηση στην «ταχεία εντατικοποίηση». Η τάση αυτή, όπως επισημαίνεται, αποδίδεται μόνο στην κλιματική αλλαγή από ανθρώπινη παρέμβαση. Έρευνα, δε, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι οι τυφώνες στον Ατλαντικό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ενισχυθούν από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 3 μέσα σε 24 ώρες, συγκριτικά με τις δεκαετίες 1970-1980.

Οι αναπάντεχα υψηλές θερμοκρασίες στις θάλασσες έχουν ήδη προκαλέσει καταιγίδες στον Ατλαντικό με τον τυφώνα Ιντάλια τον περασμένο Αύγουστο να είναι ο ισχυρότερος στην περιοχή της Φλόριντα τα τελευταία 125 χρόνια. Παράλληλα, ο τυφώνας Λι έφτασε στη μέγιστη κατηγορία 5 πριν καν προσεγγίσει την ακτή στη Νέα Σκωτία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι φαινόμενα όπως τα παραπάνω θα γίνουν ακόμα συχνότερα στο μέλλον. «Όλο αυτό απλώς επιβεβαιώνει αυτό που περιμέναμε», δήλωσε η Σουζάνα Καμάργκο, ειδικός σε τυφώνες του πανεπιστημίου της Κολούμπια. Πέντε διαφορετικοί ειδικοί μιλώντας στο Associated Press δήλωσαν άγνοια γιατί ο Ότις δεν κατέστη δυνατό να προβλεφθεί, τη στιγμή που τα μέσα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών Κέρι Εμανουέλ με πολύ απλά λόγια είπε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε: «Τα προγνωστικά μοντέλα τα θαλάσσωσαν!».

Διαβάστε ακόμη

Σε τριπλό κλοιό servicers και funds – Yποχρεωτική ενημέρωση σε δανειολήπτες και πρόστιμα έως €500.000

Μετεγγραφές 2023: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τους φοιτητές – Η διαδικασία για τις ενστάσεις

Βitcoin: Ζει (ξανά) ημέρες… δόξας – Ράλι 120% μέσα στο 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ