ΑΓΟΡΕΣ

Βitcoin: Ζει (ξανά) ημέρες… δόξας – Ράλι 120% μέσα στο 2023

Ξεπέρασε και το ψυχολογικό όριο των 36.000 δολαρίων

Χρειάστηκαν περισσότεροι από 18 μήνες, αλλά τελικά το Bitcoin κατάφερε να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν το τελευταίο μεγάλο ράπισμα στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Δηλαδή τα 36.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης, το Νο.1 crypto αυξάνεται κατά 3,6% και σκαρφαλώνει στα 36.856 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου του 2022.

Εκείνη ακριβώς την ημέρα είχε καταρρεύσει το stablecoin TerraUSD, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μεγάλης αλυσίδας αρνητικών εξελίξεων για τον κλάδο.

Το Bitcoin κατάφερε να ανακάμψει πλήρως, αφού πρώτα έφθασε στο ναδίρ με την κατάρρευση και της crypto-πλατφόρμας FTX του Σαμ Μπανκμαν-Φριντ, o οποίος πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκε για απάτη από την αμερικανική δικαιοσύνη.

«Με το Bitcoin να διαπραγματεύεται σε επίπεδα άνω της εποχής της κατάρρευσης του Terra, οι traders έχουν και επισήμως ξεπεράσει τα ψυχολογικά κατάλοιπα» σχολιάζει στο Bloomberg ο Μάρκους Τιέλεν, επικεφαλής αναλυτής της Matrixport.

Σε αντίθεση με προηγούμενους ενάρετους κύκλους, το φετινό ράλι του Bitcoin πραγματοποιείται εν μέσω αρκετών αντίξοων συνθηκών, με τις απότομες ανόδους να διανθίζονται με παρατεταμένες περιόδους στασιμότητας και χαμηλής μεταβλητότητας.

Για να βρεθεί στα 36.000 δολάρια, το δημοφιλές κρυπτονομίσματα χρειάστηκε να υπερβεί τη σφιχτή νομισματική πολιτική -η πλέον επιθετική των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών– όπως και την επιβολή μιας σειράς νέων εποπτικών κανόνων.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, το Bitcoin λειτούργησε ως ένα «οχυρό» έναντι του πληθωρισμού και ως ένα «καταφύγιο» έναντι της πρόσφατης κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ. Το επόμενο βήμα είναι να καταστεί μια επιλογή για τη μάζα των μικροεπενδυτών, μέσω της έγκρισης των πρώτων ETFs από crypto .

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ακόμη κι αν η πολυπόθητη έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν έρθει εντός του Νοεμβρίου, αυτό κατά 90% θα συμβεί έως τον Ιανουάριο του 2024.

Η αισιοδοξία για πιθανή έγκριση των ETFs έχει αναμφίβολα βελτιώσει αισθητά το κλίμα, με αποτέλεσμα το Bitcoin να καταγράφει ράλι άνω του 120% από τις αρχές του 2023. Σε μια περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία οι αμερικανικές μετοχές έχουν αποδόσεις της τάξης του 10%.

Παρ’ όλα αυτά, το Bitcoin βρίσκεται μόνο στα μισά της πορείας προς τα ιστορικά υψηλά του 2021, όταν είχε σκαρφαλώσει κοντά στα 69.000 δολάρια.

«Οι προσδοκίες για τα ETFs αποτελούν την κορυφή των καταλυτών, οι οποίοι μπορούν να παράσχουν ώθηση στο ράλι» εξηγεί στο Bloomberg ο Τζος Γκίλμπερτ, αναλυτής της eToro.

Πέραν του παράγοντα ETFs, τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve, δηλαδή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων παράσχουν επίσης «καύσιμα» στο Bitcoin, χάρη στην ενίσχυση της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου.

Διαβάστε ακόμα

Τα μπλεξίματα με τους… Απάτσι, ο Stefanos στις Βρυξέλλες (prima volta), το ευρωμπλόκο του Νίκου Α και ο ξενοδόχος που πήρε οικόπεδο δίπλα στις φυλακές Κασσάνδρας

«Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»: Οδηγείται στη «σκηνή» των πλειστηριασμών (pics)

BIMCO: Αυτό είναι το Top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""