Εκτίναξη στη ζήτηση φυσικού αερίου από την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, λόγω της απολιγνιτοποίησης προεξοφλούν κορυφαία στελέχη της ενεργειακής αγοράς με επενδύσεις εκατομμυρίων σε αντίστοιχες υποδομές.

Ο γενικός διευθυντής της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος μιλώντας χθες στο δεύτερο επενδυτικό φόρουμ «Athens Investment Forum», εκτίμησε ότι από τα 4,5 δις κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί στα 7 δις κυβικά στα επόμενα 5 με 7 χρόνια.

Μόνο φέτος η αγορά κινήθηκε με 17% ρυθμό ανάπτυξης ενώ για πρώτη φορά το LNG ξεπέρασε το αέριο των αγωγών. «Φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά για το LNG στην Ευρώπη και αντίστοιχα για την Ελλάδα και τη Ρεβυθούσα, η οποία τους τελευταίους 4 μήνες είναι γεμάτη και δεν μπορεί να φέρει άλλα φορτία».

Το στέλεχος του ομίλου Κοπελούζου τόνισε ότι εάν υπήρχε το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που σχεδιάζει ο όμιλος θα μπορούσαν να έρθουν και άλλα φορτία ώστε να μειωθεί το κόστος για τον καταναλωτή και την ελληνική οικονομία. Όπως είπε η Ρεβυθούσα και η Αλεξανδρούπολη μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά και συμπληρωματικά.

Σχετικά με την πρόοδο του έργου της Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι η Gastrade φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη δεύτερη δεσμευτική φάση του market test τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση στα μέσα του 2020 ώστε η εμπορική λειτουργία να ξεκινήσει το 2022.

Από την πλευρά του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ Νικόλα Μπατιλάνα ανέφερε ότι η απόφαση για απόσυρση του λιγνίτη αλλάζει τα σενάρια για την εκτίμηση της ζήτησης από τα 6 δισ. κυβικά μέτρα με πιθανότητα πρόσθετης ανάγκης επιπλέον 1 δισ. κ.μ., στα 8 δις. κ.μ. «Ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να προετοιμάσει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργείται».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης του δικτύου που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, όπως η εγκατάσταση συμπιεστή στους Κήπους που θα έχει δυνατότητα reverse flow, αλλά και στα έργα ψηφιοποίησης.

Πρόσθετα σημείωσε ότι το small scale LNG δεν αφορά μόνο το ΔΕΣΦΑ αλλά όλη την αγορά εκτιμώντας ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει πλεονέκτημα σε σχέση με το βορρά, την προοπτική αξιοποίησης του LNG στη ναυτιλία ως εναλλακτική των καυσίμων χαμηλού θείου.

Ο κ. Μπατιλάνα αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες αναβάθμισης της Ρεβυθούσας που έχουν αυξήσει τον όγκο των πλοίων που φτάνουν στον τερματικό και χαρακτήρισε τον σταθμό ως ζωτικό asset για την ελληνική αγορά.

Στο ρόλο που έπαιξε η ΔΕΠΑ για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ξηφαράς τονίζοντας ότι εκτός από εμπορική εταιρεία αποτελεί το θεματοφύλακα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Προέβλεψε μάλιστα ότι λόγω των νέων μονάδων φυσικού αερίου η ζήτηση θα αυξηθεί πάνω από 1,5 δις. κυβικά μέτρα το επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Επιχείρηση ασκεί πλούσια ενεργειακή διπλωματία με στόχο να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου αλλά και στη διεθνή παρουσία της εταιρείας μέσα από διεθνείς συνεργασίες. «Η ΔΕΠΑ επιχειρεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, όπου υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό όχι μόνο για τη ΔΕΠΑ αλλά και για τους ανταγωνιστές της».