Μετά το συναγερμό που σήμανε στη Γαλλία έπειτα από την «επέλαση» κοριών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αεροδρόμια, κινηματογράφους και ξενοδοχεία, προκαλώντας πανικό σε πολίτες και ταξιδιώτες, ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την αύξηση εντόμων στις μεγαλουπόλεις.
Μπορεί οι επισκέπτες αυτοί να είναι μικροσκοπικοί και συνήθως να περνούν απαρατήρητοι, ωστόσο η παρουσία τους συνδέεται με σημαντικά προβλήματα.

Όπως διαφαίνεται η περίπτωση της γαλλικής πρωτεύουσας δε θα είναι η μοναδική, καθώς από το κουνούπι τίγρης, μέχρι το κόκκινο σκαθάρι πολλά είναι τα μη ενδημικά είδη που απειλούν να εγκατασταθούν σε αστικά κέντρα.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας ευνοεί τον πολλαπλασιασμό εντόμων που, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με λοιμώδεις νόσους, ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή εμποδίζει τη δράση των φυσικών εχθρών τους, όπως είναι τα πτηνά και οι νυχτερίδες.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τον πληθυσμό των εντόμων, ευνοώντας τη εξάπλωσή τους στις πόλεις, σε σημείο που πρέπει να συνηθίσουμε την παρουσία τους. Όταν κάνει ζέστη, τα έντομα αναπαράγονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Φραντσέσκο Παρίζι, ερευνητής του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μολίζε στην Ιταλία.

«Η εισβολή των κοριών στα ξενοδοχεία της γαλλικής πρωτεύουσας δεν είναι καινούριο φαινόμενο και συνδέεται με ζητήματα υγιεινής, όπως η επαναλαμβανόμενη χρήση στρωμάτων που δεν έχουν καθαριστεί κατάλληλα», εξήγησε ο Φραντσέσκο Νούνιες, εντομολόγος του ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR).

«Αυτό που συνέβη στο Παρίσι έγινε είδηση, αλλά ανάλογα περιστατικά σημειώνονται συχνά σε μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, καθώς και σε πόλεις όπως το Μιλάνο όπου απεντομώσεις κοριών σε οικιακά περιβάλλοντα είναι συχνές και αποτελούν το 90% των παρεμβάσεων εξειδικευμένων εταιριών», πρόσθεσε.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικούς μήνες το «Μεγάλο Μήλο» είχε κατακλειστεί από αφίδες, τη γνωστή μας μελίγκρα. «Μέχρι τη δεκαετία του 1950-60 την Άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες κινούνταν σε κανονικά επίπεδα, οι νεογέννητες αφίδες χρειάζονταν περίπου δύο εβδομάδες για να ενηλικιωθούν. Με την αύξηση της θερμοκρασίας αυτό το διάστημα έχει συρρικνωθεί σημαντικά», αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς στις ΗΠΑ.

Είδη όπως το κουνούπι τίγρης και το κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων εκμεταλλευόμενα την απουσία φυσικών εχθρών, ταξίδεψαν στην Ευρώπη από την Ασία, με το τελευταίο να καταστρέφει τους φοίνικες πάρκων και εθνικών κήπων.

Μυρμήγκια «μαχητές» και μύγες «δολοφόνοι» απειλούν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το κόκκινο μυρμήγκι Solenopsis invicta απειλεί να κατακλύσει την Σικελία της Ιταλίας, ακόμα και να περάσει τα ιταλικά σύνορα. Μπορεί να προέρχεται από τη Νότιο Αμερική, όμως σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Current Biology υπάρχει κίνδυνος τα μυρμήγκια να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη οδηγώντας σε περιβαλλοντικά, οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα. Προς το παρόν κοντά στις Συρακούσες έχουν εντοπιστεί 88 αποικίες από τα μυρμήγκια «μαχητές» που αποτελούν ένα από τα πιο καταστροφικά είδη στον κόσμο.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες κερασιών, καστανιών και μύρτιλου που επιφέρει ο πολλαπλασιασμός του είδους Drosophila suzukii, η μύγα «δολοφόνος» της Ασίας, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε ακόμη 

Σκρέκας: Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε P&G και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ποιο είναι το έργο του Καφηρέα που εκτινάσσει κερδοφορία και ισχύ της εταιρείας

Έρευνα Grant Thornton: Oι επιχειρηματίες βλέπουν προοπτικές πατάνε φρένο όμως σε επενδύσεις και αυξάνουν τις τιμές (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ