Μπορεί η γεωπολιτική και ταυτόχρονα ενεργειακή κρίση να συνταράσσει τον πλανήτη, αλλά οι ισχυρές πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου του έτους που δείχνουν ότι κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές αναφέρουν ρεκόρ επιδόσεων σε όλους τους τομείς, με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να οδηγούν τα κέρδη τους στα ύψη καθώς οδεύουμε προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Έτσι, όπως αναφέρει το Energy Voice, η ΒΡ ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο βασικά κέρδη άνω των 7 δισεκατομμυρίων λιρών, από τα 5,11 δισεκατομμύρια λίρες του πρώτου τριμήνου, κάτι που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αντίστοιχα η εταιρεία αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 10%.

Η BP επισημαίνει ότι εστιάζει το ενδιαφέρον της στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και συμμετέχει σε έργα πράσινου υδρογόνου στην Αυστραλία και την Ευρώπη, καθώς και σε projects υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ολλανδία. Επίσης καταγράφει τις θετικές προοπτικές για τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βραζιλία, την Ινδονησία και τον Καναδά.

Η Shell σημείωσε κέρδη ρεκόρ αυτό το τρίμηνο, συγκεντρώνοντας 9,5 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων λιρών για το τρίμηνο.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία δήλωσε ότι οι διανομές μετοχών θα παραμείνουν “πάνω από το 30%” των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός της ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη δεύτερου τριμήνου ύψους 14,75 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η trade company της Νέας Υόρκης σημείωσε κέρδη 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών το περασμένο τρίμηνο, υπερτριπλασιάζοντας τα καθώς οδεύει προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Darren Woods απέδωσε αυτό το άλμα στα έσοδα στην αυξημένη παραγωγή, τον αυστηρό έλεγχο του κόστους και τις συνεχείς επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της.

«Υπερδιπλασιάσαμε τις επενδύσεις σε σύγκριση με πέρυσι για να αναπτύξουμε τόσο τους παραδοσιακούς όσο και τους νέους ενεργειακούς επιχειρηματικούς τομείς», όπως τόνισε.

Η Total Energies από την πλευρά της ανέφερε προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα άνω των 8 δισεκατομμυρίων λιρών το 2ο τρίμηνο.

Ο γαλλικός όμιλος απέφυγε επίσης μια απομείωση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων λιρών “που σχετίζεται κυρίως με τον πιθανό αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων στην αξία του μεριδίου της Novatek”, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne.

Η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 14,5 δισεκατομμυρίων λιρών και καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη πάνω από 4 δισεκατομμύρια λίρες το δεύτερο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor, Anders Opedal, δήλωσε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε τις ήδη στενές αγορές ενέργειας και έχει δημιουργήσει μια ενεργειακή κρίση με υψηλές τιμές που επηρεάζει τους ανθρώπους και όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η Equinor καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει διαρκείς και αξιόπιστες παραδόσεις ενέργειας στην Ευρώπη, συνεχίζοντας παράλληλα να επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση».

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αυξάνει το σχέδιο επαναγοράς μετοχών της κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια, έχοντας προηγουμένως δηλώσει ότι θα αφαιρέσει μετοχές 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αγορά φέτος για να αυξήσει την αξία για τους μετόχους.