Υπηρεσίες συλλογής και διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων σε όλα τα διερχόμενα πλοία από τη διώρυγα του Σουέζ θα προσφέρει η Antipollution, περιβαλλοντική εταιρεία που συστήθηκε μεταξύ του V Group του κ. Βύρωνα Βασιλειάδη και της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας. Στόχος είναι η Διώρυγα του Σουέζ έως το 2030 να γίνει η πρώτη «πράσινη» διώρυγα. Μάλιστα, η έναρξη παροχής αυτών των υπηρεσιών είναι πλέον στην τελική ευθεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διώρυγας του Σουέζ, η Antipollution Egypt θα προσφέρει υπηρεσίες συλλογής και διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων σε όλα τα διερχόμενα πλοία. Ενα βήμα κριτικής σημασίας, ευθυγραμμισμένο πλήρως με τον στόχο να γίνει η πρώτη «πράσινη» διώρυγα μέχρι το 2030.

Ιδρυση της εταιρείας

H συμφωνία για την ίδρυση της Antipollution Egypt υπογράφηκε μεταξύ της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ, του  V Group και του Ελληνοαιγύπτιου επιχειρηματία Ερικ Ανταμ στις 19 Μαρτίου 2023 υπό την παρουσία του πρωθυπουργού της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι, του προέδρου της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ ναυάρχου Οσάμα Ράμπια, της δρος Γιασμίν Φουάντ, υπουργού Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, του Τάρεκ Ελ Μόλα, υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, του Ουαλίντ Γκαμάλ Ελ Ντιν, προέδρου της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ, και της γενικής πρόξενου της Ελλάδας στο Κάιρο Δέσποινας Χασιρτζόγλου.

Επικύρωση του επιχειρησιακού πλάνου

Το επιχειρησιακό πλάνο της Antipollution Egypt εξετάστηκε και επικυρώθηκε από την PriceWaterhouseCoopers (PWC) αλλά και το επιστημονικό προσωπικό του γραφείου του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σύγχρονη πράσινη τεχνολογία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας ναυτιλίας τα διερχόμενα πλοία θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερσύγχρονες υπηρεσίες υποδοχής λιμένος και παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν ένα καινοτόμο πράσινο σημείο ελέγχου, με στόχο τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και τις μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η διαδικασία θα βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία και θα προσφέρει στα πλοία πρόσβαση σε πολύτιμα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, καθώς και ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά.

O πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι

Πρωθυπουργός της Αιγύπτου

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Antipollution Egypt ως μια πολύ σημαντική προσθήκη στις υπηρεσίες της Διώρυγας του Σουέζ με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, πλήρως ενσωματωμένη στις προσπάθειες του αιγυπτιακού κράτους να στηρίξει την οικονομία παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η υπηρεσία συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων ενισχύει τις προσπάθειες για δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον δράσεων και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που ενέκρινε η κυβέρνηση για την προώθηση του προγράμματος «Γαλάζια Οικονομία».

Η δρ Γιασμίν Φουάντ, υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου

Αιγύπτιος πρόεδρος

Ο πρόεδρος Αλ-Σίσι, σπό την πλευρά του, ενέκρινε τους στόχους για το πρόγραμμα «Γαλάζια Οικονομία», καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Διώρυγας του Σουέζ προς τη μετατροπή της σε «Πράσινο Κανάλι» έως το 2030 με ανακοινώσεις μετά την οργάνωση της COP27. Η ίδρυση της Antipollution Egypt ήταν μέρος αυτού του στρατηγικού σχεδίου.

Πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας

Η Αρχή Διαχείρισης της Διώρυγας και ο πρόεδρός της επιβεβαίωσαν ότι η Antipollution Egypt ακολουθεί πλήρως την πορεία της Διώρυγας του Σουέζ προς την πράσινη ανάπτυξη, καθώς οι υπηρεσίες συλλογής στερεών και υγρών αποβλήτων, η ίδρυση μονάδας διαχείρισης και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου ευθυγραμμίζονται με την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη     

Τα μέτρα που προσγειώνουν ενοίκια και τιμές στα σπίτια   

Ντάνιελ Γκρος (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής): Ο «ενάρετος κύκλος» της ελληνικής οικονομίας και πώς μπορεί να κινδυνεύσει

Μπάιντεν: Ιστορική κίνηση με 20 δισ. δολ. για την πρώτη «πράσινη τράπεζα» των ΗΠΑ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ