H εκθετική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιέζει προς τα κάτω τις παγκόσμιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθά στην απομάκρυνση τόσου άνθρακα από τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι πλέον οικονομικά και η χρήση τους έχει κορυφωθεί, σύμφωνα με έκθεση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, οι δυνατότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά και αποθήκευσης αυξάνονται, ανέφερε το Rocky Mountain Institute σε ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα σε συνεργασία με το Bezos Earth Fund. Αυτό σημαίνει ότι το παγκόσμιο δίκτυο θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους του έως το 2030 – οδηγώντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα σε ελεύθερη πτώση.

«Η ζήτηση ορυκτών καυσίμων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεκάθαρα κορυφωθεί το 2022», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Kingsmill Bond, ανώτερος διευθυντής της RMI. Προχωρώντας προς το μέλλον «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων να αυξηθεί από αυτά τα επίπεδα απλώς και μόνο λόγω της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσονται αυτές οι εναλλακτικές τεχνολογίες», όπως είπε.

Η αλλαγή έρχεται καθώς κυβερνήσεις και βιομηχανίες ανακατασκευάζουν την ενεργειακή τους υποδομή μετά τις ελλείψεις προμηθειών και τις εκτοξεύσεις των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης μειώνουν επίσης το επενδυτικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας τους υδρογονάνθρακες υψηλότερου κόστους και μη ανταγωνιστικούς.

Εκτοξεύεται η πράσινη ενέργεια

Οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες θα παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με περίπου 12% σήμερα, προβλέπει η RMI. Αυτές οι πηγές θα πρέπει να παράγουν έως και 14.000 τεραβατώρες, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα.

Ενώ η Κίνα και η Ευρώπη ηγούνται της ανάπτυξης της καθαρής ενέργειας, αυτό φθάνει και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Η Ναμίμπια, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Χιλή ενίσχυσαν την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας με επαρκείς ρυθμούς για πέντε χρόνια, αναφέρει η έκθεση.

Οι ΑΠΕ θεωρούνται ήδη μια φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, με το κόστος να πέφτει κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το BloombergNEF. Το κόστος ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης μειώθηκε κατά 80% μεταξύ 2012 και 2022, η υπεράκτια αιολική ενέργεια μειώθηκε κατά 73% και η χερσαία αιολική ενέργεια κατά 57%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η αυξανόμενη προσαρμογή της καθαρής τεχνολογίας πρόκειται να μειώσει κατά το ήμισυ τις τιμές της έως το 2030, πέφτοντας έως και 20 δολάρια ανά μεγαβατώρα για την ηλιακή ενέργεια από 40 δολάρια τώρα, σύμφωνα με την RMI.

«Η αλλαγή συμβαίνει γρηγορότερα από όσο νομίζουμε. Ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 δεν είναι εγγυημένος, αλλά είναι πιο πιθανός σήμερα από ποτέ, λόγω των εκθετικών τάσεων που βλέπουμε», δήλωσε η Χριστιάνα Φιγκέρες, αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Απέναντι βέβαια σε όλα αυτά υπάρχει και η αντίθεση άποψη, η οποία εκφράζεται βασικά από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, που εκτιμούν ότι τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κυρίαρχα για τις επόμενες δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη

Τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές για Market Pass και Youth Pass

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στον δρόμο προς το κλαμπ των billionaires – Οι «χρυσές» business και το… 4ο συμβόλαιο με τους Μπακς (pics)

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Η Κοινοπραξία Intrakat-Ameresco-RESINVEST αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού 171 MW στην Κοζάνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ