«Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής διαταραχής». Αυτό το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα, αλλά και την κρισιμότητα της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γης που εορτάζεται σήμερα 22 Απριλίου.

Αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία να διατρανωθεί η αγωνία, αλλά και η κινητοποίηση των πολιτών του κόσμου απέναντι στις δύο μεγάλες απειλές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι. Αφενός την τραγωδία με την πανδημία του Covid-19, που έχει οδηγήσει σε εκατόμβη νεκρών σε όλο τον πλανήτη. Αφετέρου την κλιματική αλλαγή, την πρόκληση διαρκείας από την οποία κινδυνεύει το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Η συγκεκριμένη συγκυρία και η «σύμπτωση» αυτών των δύο απειλητικών φαινομένων έχει ήδη ευαισθητοποιήσει τις κοινωνίες, καθώς και τις δυνάμεις της οικονομίας. Οι ενδείξεις, άλλωστε, για τη διασύνδεση της εμφάνισης πανδημιών με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος πληθαίνουν.

Όπως τονίζεται και από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στη φύση καθώς και τα εγκλήματα που διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα, όπως η αποψίλωση των δασών, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατική γεωργία και η κτηνοτροφία ή το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, μπορούν να αυξήσουν την επαφή και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους όπως ο Covid-19.

Στα θετικά στοιχεία της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γης μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την εντεινόμενη κινητικότητα σε επίπεδο νέων κανόνων, περιορισμών, αλλαγής συμπεριφοράς και γενικότερης κουλτούρας, που πλέον γίνονται ευρύτατα αποδεκτά.

Η στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, τα μέτρα μείωσης της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ακόμη και η ισχυρή τάση των επιχειρήσεων και των επενδυτών να δραστηριοποιούνται πλέον με βάση «πράσινα» κριτήρια και κανόνες περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, δείχνουν ότι κάτι αλλάζει.
Εδώ, όμως, που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο πήχης των συλλογικών και ατομικών δράσεων πρέπει να τίθεται διαρκώς ψηλότερα.

Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης ιδρύθηκε το 2009, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με το Ψήφισμα A / RES / 63/278. Το ψήφισμα, που εισήχθη από το Plurinational State της Βολιβίας, εγκρίθηκε από περισσότερα από 50 κράτη μέλη. Σε αυτό αναγνωρίζεται ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι «είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την αρμονία με τη φύση και τη Γη». Ο όρος Μητέρα Γη χρησιμοποιείται επειδή «αντικατοπτρίζει την αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, άλλων ζωντανών ειδών και του πλανήτη που όλοι κατοικούμε».

Στο επίκεντρο της Διεθνούς Ημέρας της Μητέρας Γης βρίσκεται η συμμετοχικότητα και η προώθηση κοινών ευθυνών για την ανοικοδόμηση της ταραγμένης σχέσης μας με τη φύση ως ένας σκοπός που ενώνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γης κοινωνικοί φορείς και επιχειρήσεις και στην Ελλάδα δίνουν το δικό τους «παρών».

Μεταξύ αυτών, η πιο εντυπωσιακή, -και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα-, πρωτοβουλία ανελήφθη από τη ΔΕΗ, η οποία αποφάσισε ηλεκτροδοτήσει σήμερα 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass.

«Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εγγυόμαστε πως όση ενέργεια καταναλωθεί στις 22 Απριλίου (περίπου 35GWh), τόση θα δεσμευτεί από πιστοποιημένες ΑΠΕ της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση θα μειωθούν κατά 8.000 τόνους σε μία μέρα», αναφέρει η επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμα  

Αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ  

Εστίαση: «Πράσινο φως» για άνοιγμα από τις 3 Μαΐου – Αλλάζουν οι ώρες κυκλοφορίας (upd)  

Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποιοι και πώς γλιτώνουν το πρόστιμο 22% φέτος