Οικονομία

Αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

  • Στέλιος Κράλογλου


Τι συζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να μετριαστεί από το 55% στο 20% η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων

Το ενδεχόμενο αυτοτελούς φορολόγησης (αντί μέσω της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος) των αναδρομικών που πήραν μετά από πολλά χρόνια οι συνταξιούχοι εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί από το 55% στο 20% η φορολογική επιβάρυνση των απόμαχων της εργασίας.

Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι συνταξιούχοι θα πρέπει να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Εφορία για αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που πήραν τα τελευταία χρόνια. Ως γνωστόν, τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν καθαρά στους δικαιούχους και ως εκ τούτου οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015 και 2016 στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά.

Ομως οι συνταξιούχοι αντιδρούν έντονα για τη φορολογική μεταχείριση των αναδρομικών και ζητούν να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%, κάτι που φαίνεται ότι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η φορολόγηση των αναδρομικών θα γίνει με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία πήραν τα αναδρομικά. Για κάθε έτος θα υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση. Παρά το γεγονός ότι πήραν τα αναδρομικά το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν σε καθένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν ήδη δηλώσει οι συνταξιούχοι στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών.

Βέβαια, η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα οδηγήσει σε νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος. Δηλαδή, τα αναδρομικά ποσά θα προστεθούν στα εισοδήματα που έχουν ήδη δηλωθεί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος που, ανάλογα με την κλίμακα φορολόγησης και την εισφορά αλληλεγγύης, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 55%. Η πρόσθετη επιβάρυνση των αναδρομικών 1.100.000 συνταξιούχων με φόρους εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης προαναγγέλλεται, ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν Α1035/2021 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή: «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020».

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπει τα εξής:

α) Τα ποσά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ως αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων επιβληθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του Ν.4387/2016 και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να διενεργηθεί επί αυτών παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης χαρακτηρίζονται «αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος όπου ανάγονται».

β) Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν τα ποσά αυτά τον Οκτώβριο του 2020 θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα των εν λόγω ετών και να επιβληθούν επί των ποσών αυτών τα αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά ποσά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και με τους συντελεστές 22% έως 45% που ίσχυαν το 2016 για τις συντάξεις. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που εισέπραξε κάποια ενοίκια ή είχε άλλες πηγές εισοδημάτων είναι πιθανόν να ανεβεί κλίμακες και να φορολογηθεί με τον ανώτατο συντελεστή.

Στα ποσά αυτά θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% για το το 2015 ή 2,2%-10% για το 2016). Ετσι η συνολική επιβάρυνση, ανάλογα με τα εισοδήματα, μπορεί να φτάσει μέχρι το 55%!

Τα συγκεκριμένα ποσά των αναδρομικών θα συμπεριληφθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε ξεχωριστά πεδία στις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών που θα αποσταλούν στους συνταξιούχους προκειμένου να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Κυριάκος Φιλίππου: Από το γαλακτοπωλείο στην εξοχική Πατησίων, στη Fage International (pics) 

Κλιμακωτή μείωση του προστίμου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Πλειοψηφικό ποσοστό στη «Δωδώνη» αποκτά η CVC Capital Partners