Σε βαθιά κατάψυξη με αβέβαιη κατάληξη μπαίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η πορεία της οποίας εμφανίζεται άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δικαστική διένεξη με τη λιπασματοβιομηχανία των ELFE.

Το τελευταίο διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επαναξιολογήσει τις εξελίξεις των οικονομικών διαφορών μεταξύ της ΔΕΠΑ και των ELFE και, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας ιδιωτικοποίησης-φιάσκο, έδωσε εντολή για το πάγωμα της διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ούτε όμως από την πλευρά των υποψηφίων φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος ζήλος για να προχωρήσει η πώληση της εταιρείας, ειδικά με τις παρούσες συνθήκες της αβεβαιότητας που εγκυμονεί η δικαστική απόφαση.

Ενδιαφέρον

Η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ, με τεράστια σημασία για το μέγεθος αλλά και για τα μερίδια του αγοραστή, κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αφρόκρεμα των εταιρειών του κλάδου. Στον διαγωνισμό που μετρά ήδη 1,5 χρόνο από την α’ φάση της διαδικασίας συμμετέχουν επτά συνολικά σχήματα: η σύμπραξη Motor Oil με ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η C.G. GAS LIMITED του ομίλου Κοπελούζου, η κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια – Edison, η Mυτιληναίος και οι διεθνείς όμιλοι MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και η Shell Gas.

Η σοβαρή ανάκαμψη των μεριδίων της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας συγκυρίας των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, δίνει ένα επιπλέον ισχυρό πλεονέκτημα στην εταιρεία και ανεβάζει την αξία της. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η ΔΕΠΑ διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προμήθειας που βασίζεται στις τιμές του πετρελαίου και αυτό της επιτρέπει να είναι πιο ανταγωνιστική. Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ξανακερδίζοντας μερίδια αγοράς σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου οι χαμηλές τιμές του LNG είχαν συμβάλει στην υποχώρηση της θέσης της στην αγορά του φυσικού αερίου. Ισως, λένε όσοι παρακολουθούν τον διαγωνισμό, κάποιοι να μην επιθυμούν να προχωρήσει η πώληση της εταιρείας που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητά της διαδικασίας, αφού ο ανάδοχος της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθίσταται αυτόματα κυρίαρχος παίκτης στην αγορά.

Τα αγκάθια

Η πρώην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων έχει δικαιωθεί πρωτόδικα για τον τρόπο τιμολόγησής της από τη ΔΕΠΑ, καθώς το δικαστήριο της έχει επιδικάσει το ποσό των 61 εκατ. ευρώ έναντι συνολικής αποζημίωσης ύψους 302 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η εταιρεία. Ωστόσο, τόσο η ΔΕΠΑ όσο και τα Λιπάσματα έχουν προσφύγει κατά της απόφασης με την εκδίκαση των εφέσεων να έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Αγκάθι στη συνεργασία των δύο πλευρών που έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό θέμα -λόγω και των οφειλών των ELFE στην εταιρεία φυσικού αερίου- αποτελεί ο τρόπος τιμολόγησης του αερίου. Τα φωσφορικά λιπάσματα αναφέρουν ότι καταχρηστικά μέχρι το 2015 αγόραζαν αέριο τιμολογούμενο με ρήτρα πετρελαίου, γεγονός που επιβάρυνε το κόστος. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι εάν η τιμή του αερίου είχε υπολογιστεί με βάση τις τιμές στα hub φυσικού αερίου, τότε δεν θα υπήρχε χρέος και η ΔΕΠΑ θα έπρεπε να καταβάλει χρήματα στην εταιρεία.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Νοέμβριο. Αν συνυπολογιστούν και πιθανές νέες προσφυγές για να προσβληθεί το δικαστικό αποτέλεσμα (π.χ. Αρειος Πάγος), τότε είναι βέβαιο ότι χάνεται κάθε πιθανή εξέλιξη του διαγωνισμού εντός του 2021. Επισήμως, πάντως, στο επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός αναστέλλεται μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2021.

Το δυσμενέστερο σενάριο, η ΔΕΠΑ να χάσει το δικαστήριο, ισοδυναμεί με το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου. Ο λόγος είναι ότι πιθανή δικαίωση των ΕLFE θα ανοίξει τον δρόμο για να εγερθούν αξιώσεις κατά της εταιρείας και από άλλους βιομηχανικούς πελάτες, εξέλιξη που μεταφράζεται σε απώλειες πολλών εκατομμυρίων για τη ΔΕΠΑ.
Αυτό το σενάριο αποτελεί και τον μεγαλύτερο εφιάλτη της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, καθώς ενδεχόμενη δικαίωση της βιομηχανίας λιπασμάτων και επιβολή της αποζημίωσης θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το τίμημα του διαγωνισμού χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε ακόμη:  

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία  

Ακίνητα: Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 1ης Ιανουαρίου – Πού θα εκτιναχθούν οι τιμές  

Ο σκοτεινός κόσμος της βιομηχανίας Έργων Τέχνης – Τι αποκαλύπτει ο ακριβότερος πίνακας στον πλανήτη