Mια ολόκληρη βιομηχανία ξυπνά και στην Ελλάδα η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, βάζοντας στο παιχνίδι λιμάνια, ναυπηγεία, εργοστάσια καλωδίων, μεταλλουργικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις και φυσικά μεγάλους επενδυτές.

Την τεχνογνωσία τους στον τομέα της εφοδιαστιακής αλυσίδας για τα θαλάσσια αιολικά έδωσαν χθες οι Νορβηγοί στην Αθήνα σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, προσφέροντας την βαθιά τους γνώση για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τόσο σε ότι αφορά το κόστος  μελετών όσο και το σχεδιασμό με την συμμετοχή 70 ελληνικών και νορβηγικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τριετία δρομολογεί την ανάθεση της εγκατάστασης πιλοτικών πλωτών ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος περίπου 400 MW που θα χορηγηθούν μέσω διαγωνισμού, ο οποίος θα διενεργηθεί νωρίτερα από τους κύριους διαγωνισμούς για τα υπεράκτια έργα στο τέλος της δεκαετίας.

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην εγκατάσταση πιλοτικών έργων συνολικής ισχύος 1 GW αν υπολογιστούν και οι πρώτες άδειες για την εγκατάσταση πιλοτικών υπεράκτιων έργων σταθερής έδρασης ισχύος 600 MW για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν οι άδειες ερευνών στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Κοπελούζο. Τα πιλοτικά πλωτά, όπως ανακοινώθηκε χθες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών.

Πρόκειται για μία απόφαση που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι εκπρόσωποι του κλάδου, θεωρώντας ότι με το σχεδιασμό αυτό περιορίζεται δραματικά ο ηλεκτρικός χώρος για τα υπόλοιπα έργα που είναι συνολικά 2 GW, κάτι που όπως ανάφεραν χθες στελέχη των εταιρειών μπορεί να επηρεάσει την μεγάλη επενδυτική ορμή που επικρατεί στην αγορά.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι τα πλωτά πιλοτικά έργα προωθούνται με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας σε τομείς όπως τα καλώδια και τα ναυπηγεία. Η πολιτεία όπως είπε επιδιώκει τα έργα να είναι αδειοδοτημένα, αν όχι σε ποσοστό 100%, τουλάχιστον σε ποσοστό 90%, να έχουν περιβαλλοντικές μελέτες και να εκπονηθούν ανεμολογικές μελέτες και αναλυτικές μελέτες βυθού. Τα στοιχεία αυτά θα αναρτώνται σε data room όπου θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Με αυτό τον τρόπο, δήλωσε ο υπουργός οι ξένοι επενδυτές που επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης, αφού οι μελέτες θα έχουν προετοιμαστεί από το Δημόσιο.

Το υπουργείο Ενέργειας δεσμεύτηκε το κανονιστικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί το 2024 και οι έρευνες να έχουν τελειώσει σε δύο χρόνια. Έτσι ώστε το 2026 ή το 2027 να γίνουν οι διαγωνισμοί και να έχουμε τις πρώτες πλωτές ανεμογεννήτριες μέχρι το 2030.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης «ειρηνοποιός», εδώ… Παππάς (πού είναι ο Νίκος;) τα «ραντεβού» του Στάινμετζ στην Αθήνα, το επόμενο κύμα πωλήσεων τραπεζών και τα ζόρια της Speedex

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών οι προσφορές της Black Friday

Κατοικία: Πόσο τελικά συμφέρει η ενοικίασή της – Ποιες πόλεις στην Ελλάδα έχουν καλύτερες αποδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ