Στο 5,22% τοποθετείται, κατά μέσο όρο η μέση, μικτή (ακαθάριστη) απόδοση από την ενοικίαση μιας κατοικίας στην Ελλάδα, με την Αθήνα να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, όχι όμως και με την Πάτρα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη για την ελληνική αγορά ακινήτων του Global Property Guide, του διεθνούς φορέα παροχής επενδυτικών συμβουλών ακινήτων σε ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικιών παγκοσμίως, ο οποίος εντοπίζει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους υποψηφίους για τα ελληνικά ακίνητα.

Αυτός άλλωστε είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους για τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό κοινό: Μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2023 ως προς τους δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων καταγράφοντας άνοδο, σε διψήφιο ποσοστό κατά 11,9% την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Global Property Guide σχολιάζει τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς ως «τις καλύτερες για την ελληνική αγορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Ως προς τις μισθωτικές αποδόσεις για το γ’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώνονται στο 5,22% πανελλαδικά με βάση τη σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το Global Property Guide. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη τις ζητούμενες τιμές από τις αγγελίες (οι οποίες, είναι κοινό μυστικό ότι είναι στις πλείστες περιπτώσεις «φουσκωμένες» σε ένα ποσοστό 15%- 20%), τόσο για την πώληση όσο και την ενοικίαση μιας κατοικίας και υπολογίζει ανάλογα την απόδοση.

Με βάση τα στοιχεία, η Αθήνα παρουσιάζει μία μέση μικτή απόδοση στο 5,25%, όση και ο Βόλος (5,24%), ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 4,38%. Στο Ηράκλειο της Κρήτης τα νούμερα είναι λίγο -πολύ στα ίδια επίπεδα, ήτοι στο 5,24%, όμως σαφώς ψηλότερα είναι τα νούμερα στην Πάτρα που φαίνεται με μία μέση μισθωτική απόδοση στο 6,56%.

Ενδεικτικά για την Αθήνα, όσο πιο μικρό είναι το σπίτι τόσο υψηλότερες αποδόσεις προσφέρει, ενώ οι ακριβές περιοχές όπως π.χ. το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός προσφέρουν σαφώς χαμηλότερες μικτές αποδόσεις σε σύγκριση π.χ. με τα Πατήσια.

Ενδεικτικά, λαμβάνοντας υπόψη ένα σπίτι αξίας 250.000 ευρώ στην περιοχή του Κολωνακίου-Λυκαβηττού με τιμή ενοικίου στα 950 ευρώ, η έρευνα υπολογίζει τη μικτή μισθωτική απόδοση στο 4,56%, ενώ στα Πατήσια ένα αντίστοιχο ακίνητο ενός υπνοδωματίου με τιμή στις 65.000 ευρώ νοικιάζεται προς 420 ευρώ αποδίδοντας 7,75%.

Στην περιοχή του Παγκρατίου η μέση μικτή απόδοση, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού διαμορφώνεται στο 4,89% για μικρότερα σπίτια με ένα ενοίκιο στα 550 ευρώ πέφτοντας στο 4,28% για ένα σπίτι με τρία υπνοδωμάτια που μπορεί να νοικιάζεται στα 1.140 ευρώ με βάση πάντα τις αγγελίες. Αντίστοιχα στο Νέο Κόσμο, τα μεγαλύτερα σπίτια προσφέρουν μικτή μέση απόδοση στο 3,78% και τα μικρά στο 5,08%.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα νούμερα διαμορφώνονται από το 3,73% για τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 4 υπνοδωματίων έως 5% για σπίτια με 1 υπνοδωμάτιο, ενώ στην Πάτρα ένα μικρό σπίτι με ενοίκιο 380 ευρώ και αξία αγοράς στις 65.000 ευρώ μπορεί να αποδώσει ακόμη και πάνω από 7%. Στο 6,6% είναι η υψηλότερη μέση μικτή απόδοση στο Ηράκλειο της Κρήτης για τα μικρότερα σπίτια.

Η άνοδος των τιμών πάντως συνεχίζεται για την ελληνική αγορά, έστω κι αν κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου oι ρυθμοί, με το +11,9%, …χαμήλωσαν έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου που ήταν στο +13,9%.

Για το γ’ τρίμηνο, με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 11,6% και των παλαιών στο 12,2%, ενώ με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 12% στην Αθήνα, 15,4% στη Θεσσαλονίκη, 12,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Ξανά στο τραπέζι οι αυξήσεις στα διόδια-Νέο ραντεβού Σταϊκούρα με τους παραχωρησιούχους

Ο Μητσοτάκης «ειρηνοποιός», εδώ… Παππάς (πού είναι ο Νίκος;) τα «ραντεβού» του Στάινμετζ στην Αθήνα, το επόμενο κύμα πωλήσεων τραπεζών και τα ζόρια της Speedex

Quest: «Ανοικτά ραντάρ» για νέες εξαγορές – Συμβάσεις 100 εκατ. «σε αναμονή» από το RRF (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ