Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies SE Patrick Pouyanne δήλωσε ότι η κρίση φυσικού αερίου που επηρεάζει την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσει όλο το χειμώνα καθώς τα αποθέματα είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται έντονα.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει τον χειμώνα», δήλωσε ο CEO του γαλλικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κρίση, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι επίσης η απόδειξη ότι το αέριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε με νόημα.

Ο Pouyanne αναμένει από τους Ευρωπαίους προμηθευτές να αποφύγουν την έλλειψη καυσίμων, εφόσον συμφωνήσουν να πληρώσουν αρκετά για να προσελκύσουν περισσότερες εισαγωγές στην ήπειρο. Εάν οι τιμές γίνονταν «πολύ υψηλές», ορισμένες χώρες ενδέχεται να επανεκκινήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και πετρέλαιο, και αυτό «δεν είναι καλό για τον πλανήτη», είπε ο Pouyanne.

Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδηγεί ήδη σε τιμές ρεκόρ, και έχει ωθήσει μεγάλους παραγωγούς χημικών προϊόντων όπως η BASF SE να μειώσουν την παραγωγή καθώς το κόστος των πρώτων υλών αυξάνεται.

Στη Γαλλία, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω πριν μειωθούν μετά τον χειμώνα, δήλωσε ο Herve-Matthieu Ricour, επικεφαλής των πωλήσεων ενέργειας σε νοικοκυριά της γαλλικής εταιρείας Engie SA, στο ραδιόφωνο France Info.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους γίνεται πολιτικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Έρχεται επίσης σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιταχύνουν τη στροφή τους από τα ορυκτά καύσιμα σε «πράσινες» μορφές ενέργειας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αναζήτηση της «χρυσής ισορροπίας»

Για τον Pouyanne, η κρίση δικαιώνει τη στρατηγική της TotalEnergies να επενδύσει περισσότερο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, την αιολική και ηλιακή ενέργεια και στα ανανεώσιμα καύσιμα. Η γαλλική εταιρεία βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη δεκαετία πριν υποχωρήσει περαιτέρω στη συνέχεια λόγω της μαζικής ηλεκτροδότησης των μεταφορών και άλλων παραγόντων.

Ωστόσο, το σχέδιο της Total να γίνει πιο επιλεκτική σε έργα πετρελαίου ακριβώς όταν οι τιμές των υδρογονανθράκων ανακάμψουν προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους επενδυτές. Έτσι ενώ ο γαλλικός κολοσσός επικράτησε των ευρωπαίων ανταγωνιστών του πέρυσι, στην κορύφωση της πανδημίας, φέτος η απόδοση των μετοχών σε σχέση με αυτή των Royal Dutch Shell Plc, BP Plc, Equinor ASA και Eni SpA.

«Προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε ο Pouyanne. “Θα είμαστε σε θέση, από τη μία πλευρά, να δημιουργήσουμε έναν πολύ ισχυρό βραχίονα ΑΠΕ και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε μια αρκετά ελκυστική απόδοση για τους μετόχους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου”.

Επισήμανε μάλιστα την πρόσφατη απόφαση της εταιρείας να επενδύσει σε έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας στο Ιράκ και την Ουγκάντα. Την ώρα που ορισμένοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ζήτησαν από τις τράπεζες να απέχουν από τη χρηματοδότηση του έργου της Total στην Ανατολική Αφρική, ο Pouyanne εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλοί διεθνείς δανειστές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποίησης.

«Έχουμε μεγάλους διεθνείς παίκτες που είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους έργα», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα πρέπει να επιταχύνει τη διαφοροποίησή της με την εξαγορά ενός μεγάλου παραγωγού καθαρής ενέργειας, ο Διευθύνων Σύμβουλος φάνηκε αρνητικός για μια τέτοια προοπτική.

Η TotalEnergies, η οποία στοχεύει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ κατά δέκα φορές έως το 2030, ήδη δημιουργεί «ένα μεγάλο πράσινο περιουσιακό στοιχείο» εντός της εταιρείας. «Εάν οι μετοχές της εταιρείας δεν επωφεληθούν από αυτή τη στρατηγική, ο όμιλος θα εξετάσει αν υπάρχει άλλος τρόπος να “αποδώσει αξία”, είπε.

Καθώς οι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα, «η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να σταματήσει η χρηματοδότηση σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και η αποψίλωση των δασών, αλλά και να δημιουργηθεί η τεχνική βάση μιας λεγόμενης εθελοντικής αγοράς πιστώσεων άνθρακα που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση έργων τα οποία αντισταθμίζουν τις εκπομπές ρύπων» επισήμανε, είπε ο Pouyanne.