Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) για τη συχνότητα και το μέγεθος των τυφώνων, η εποχή των οποίων ξεκινά επίσημα την 1η Ιουνίου.

Η έκθεση της ΝΟΑΑ προβλέπει μία περίοδο με τυφώνες έντασης άνω του μέσου όρου, με 17 – 25 σφοδρές καταιγίδες, 8 – 13 τυφώνες (άνω των 119 χλμ. την ώρα) και 4 – 7 τυφώνες κατηγορίας 3 ή μεγαλύτερης (από 178 χλμ. την ώρα).

Οι προβλέψεις αυτές «αποτελούν λόγο να ανησυχούμε, προφανώς, αλλά όχι να πανικοβαλλόμαστε», δήλωσε ο Κεν Γκράχαμ, διευθυντής της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS), καλώντας τους πολίτες να προετοιμαστούν για την πιθανή έλευση ισχυρών καταιγίδων.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της NOAA για το 2024, υπάρχει πιθανότητα κατά 85% για μια σεζόν με φαινόμενα άνω του μέσου όρου, 10% πιθανότητα μιας σχεδόν κανονικής σεζόν και 5% πιθανότητα μιας σεζόν κάτω από το μέσο όρο.

Η εποχή των τυφώνων ξεκινά επίσημα την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, με τα περισσότερα φαινόμενα να σημειώνονται ανάμεσα στα μέσα Αυγούστου και Οκτωβρίου. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε μία εποχή κατά μέσο όρο καταγράφονται 14 σημαντικής έντασης καταιγίδες, επτά τυφώνες και τρεις τυφώνες μεγάλης έντασης.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος της ΝΟΑΑ, Ρικ Σπίνραντ, η πρόγνωση για καταιγίδες, τυφώνες μεγάλης έντασης είναι η υψηλότερη που έχει εκδώσει ποτέ η υπηρεσία τον Μάιο.

Ανάμεσα στα αίτια συγκαταλέγονται οι θερμοκρασίες ρεκόρ στον Ατλαντικό Ωκεανό, το φαινόμενο Λα Νίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι μειωμένοι αληγείς άνεμοι του Ατλαντικού και η χαμηλότερη διάτμηση ανέμου που τείνουν να ευνοούν το σχηματισμό τροπικών καταιγίδων, εξήγησε ο Σπίνραντ.

Άποψη που βρίσκει σύμφωνο τον επικεφαλής μετεωρολόγο και ειδικό σε θέματα τυφώνων στο του CBS Miami, Ίβαν Καμπρέρα, ο οποίος τονίζει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες είναι το μοτίβο της Λα Νίνια και οι υψηλές θερμοκρασίες στον Ατλαντικό, δυο φαινόμενα που αν «συναντηθούν» θα ενεργοποιήσουν μία πολύ δραστήρια εποχή τυφώνων.

Την ίδια στιγμή, η ΝΟΑΑ τόνισε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει τη θερμοκρασία των θαλασσών στη λεκάνη του Ατλαντικού και οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων, οδηγώντας σε άνοδο της στάθμης των υδάτων η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων.

Οι ειδικοί κάλεσαν τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι ώστε να έχουν σε άμεση πρόσβαση τιμαλφή, φάρμακα και προσωπικά έγγραφα πριν πλήξει την περιοχή τους κάποιο από τα φαινόμενα και πρόσθεσαν ότι η NOAA θα εφαρμόσει βελτιώσεις στην επικοινωνία προγνώσεων και σχετικά με τη λήψη αποφάσεων.

Περίοδος φόβου το καλοκαίρι

«Ως επιστήμονας του κλίματος που παρακολουθώ τη δραστηριότητα των τυφώνων, αναγνωρίζω ότι η χαρούμενη καλοκαιρινή περίοδος γίνεται ολοένα περισσότερο μια εποχή φόβου για τους κινδύνους που επίκεινται», δήλωσε η Άστριντ Κάλντας, ειδική για το Κλίμα και την Ανθεκτικότητα της οργάνωσης UCS

«Οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί στο δρόμο μιας τροπικής καταιγίδας μπορούν να βεβαιώσουν την απόλυτη και διαρκή καταστροφή της, η οποία συχνά πλήττει περισσότερο τις κοινότητες με χαμηλό εισόδημα», πρόσθεσε σύμφωνα με τον Guardian.

«Οι παράκτιες κοινότητες των ΗΠΑ έχουν κουραστεί να προσεύχονται και να ελπίζουν ότι αυτές οι καταιγίδες επικών διαστάσεων δε θα προσεγγίσουν τα σπίτια τους, θα διαλυθούν ή θα απομακρυνθούν από τον Ατλαντικό. Είναι επιτακτική ανάγκη οι τοπικοί, πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί φορείς χάραξης πολιτικής και οι υπεύθυνοι σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης να βοηθήσουν να διατηρηθούν οι κοινότητες ασφαλείς, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις για να αποκτήσουν τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές κλιματική ετοιμότητα και να είναι προετοιμασμένοι για να εξασφαλίσουν μια γρήγορη και δίκαιη ανάκαμψη σε περίπτωση καταστροφής», τόνισε.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη  

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε δέκα χρόνια

Τουρισμός: Με 80.000 κενές θέσεις ξεκίνησε η σεζόν

Ηλεκτρισμός: Κολοσσιαίες επενδύσεις 1 δισ. ετησίως για τα δίκτυα διανομής έως το 2050

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ