Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι αγορές δεν περιμένουν ποτέ την επίσημη λήξη μιας κρίσης για να αλλάξουν κατεύθυνση. Το κάνουν πολύ νωρίτερα. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τα χρηματοοικονομικά assets έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν την επόμενη ημέρα. Οι traders, τα hedge funds και οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές δεν λειτουργούν με βάση τα πρωτοσέλιδα αλλά με βάση το τι πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει όταν πέσει η σκόνη.

Η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτική. Το πετρέλαιο υποχωρεί απότομα, το bitcoin κινείται ξανά επιθετικά ανοδικά και οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο. Οι αγορές μοιάζουν να απομακρύνονται σταδιακά από το σενάριο ενός ανεξέλεγκτου γεωπολιτικού σοκ και να στρέφονται πλέον στις ευκαιρίες που δημιουργεί η επόμενη φάση.

Η πτώση του πετρελαίου δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομακρύνεται –έστω προσωρινά– ο κίνδυνος μιας μεγάλης διαταραχής στις ενεργειακές ροές και αυτό αρκεί για να περιορίσει το premium φόβου που είχε ενσωματωθεί στις τιμές. Παράλληλα, η άνοδος του bitcoin ενισχύει ξανά το αφήγημα ότι ένα μέρος της αγοράς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα crypto ως εναλλακτικό καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νομισματικής ανασφάλειας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι μετοχές εξορυκτικών ομίλων. Δεν πρόκειται μόνο για μια γενικότερη ανακούφιση των αγορών. Η πιθανότητα ομαλοποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων και επανεμφάνισης κρίσιμων υλικών στην αγορά, όπως το θειικό οξύ που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία μεταλλευμάτων, δημιουργεί συνθήκες επιστροφής της παραγωγικής δραστηριότητας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Η ψυχολογία, άλλωστε, αποτελεί συχνά τον σημαντικότερο καταλύτη για τα χρηματιστήρια. Ακόμη και μια περιορισμένη αίσθηση σταθερότητας αρκεί για να ενεργοποιήσει αγοραστές που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες παρέμεναν αμυντικοί, σύμφωνα με το Forbes.

Η νέα εποχή της ενεργειακής ασφάλειας

Πίσω από τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, όμως, διαμορφώνεται μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα. Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή υπενθύμισε με τον πιο έντονο τρόπο ότι ο κόσμος εξακολουθεί να εξαρτάται βαθιά από την ενεργειακή ασφάλεια. Και αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε ένα «παρωχημένο» περιουσιακό στοιχείο, όπως αρκετοί προέβλεπαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίθετα, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις καλούνται πλέον να επανασχεδιάσουν τις στρατηγικές τους. Η δημιουργία μεγαλύτερων αποθεμάτων ασφαλείας, η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό δημιουργεί μια νέα δεξαμενή επενδυτικών ευκαιριών. Οι ενεργειακές εταιρείες, οι παραγωγοί πρώτων υλών και οι όμιλοι που συνδέονται με κρίσιμες υποδομές ενδέχεται να βρεθούν ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αγορά λειτουργούσε με τη λογική ότι η εποχή του πετρελαίου πλησιάζει στο τέλος της. Σήμερα, το αφήγημα αυτό μοιάζει λιγότερο πειστικό. Ο «μαύρος χρυσός» παραμένει κρίσιμος όχι μόνο για τη βιομηχανία και τις μεταφορές αλλά και για τη γεωπολιτική ισορροπία του πλανήτη.

Οι αποτιμήσεις αρκετών πετρελαϊκών εταιρειών συνεχίζουν μάλιστα να θεωρούνται χαμηλές σε σχέση με τα κέρδη και τις ταμειακές ροές τους, γεγονός που οδηγεί αρκετούς επενδυτές στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος παραμένει υποτιμημένος.

Ράλι ρευστότητας και Nasdaq

Την ίδια στιγμή, οι αγορές μετοχών λαμβάνουν νέα ώθηση από τη μεγάλη εισροή ρευστότητας που καταγράφεται διεθνώς. Το χρήμα που διοχετεύεται στο σύστημα δεν εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες. Συνήθως δημιουργεί δυναμική που μπορεί να κρατήσει μήνες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με επενδυτική αισιοδοξία και αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι long τοποθετήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ελκυστικές για πολλούς επενδυτές. Η Wall Street μοιάζει έτοιμη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο όπου η τεχνητή νοημοσύνη, τα data centers και οι ημιαγωγοί λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες του νέου αφηγήματος ανάπτυξης.

Ωστόσο, πίσω από την ευφορία αρχίζουν να επανέρχονται και οι συγκρίσεις με τη φούσκα των dotcom. Οι υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις, οι κεφαλαιοποιήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι ακραίοι δείκτες P/E προκαλούν ήδη συζητήσεις για το κατά πόσο η αγορά εισέρχεται ξανά σε μια περίοδο υπερθέρμανσης.

Το σενάριο ενός Nasdaq που θα κινηθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα της μεγάλης τεχνολογικής έκρηξης των αρχών της δεκαετίας του 2000 δεν θεωρείται πλέον ακραίο από αρκετούς αναλυτές. Για κάποιους επενδυτές, αυτό συνιστά λόγο ανησυχίας. Για άλλους, αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία δημιουργίας πλούτου της επόμενης περιόδου.

Η ιστορία των dotcom εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Η τεχνολογική κατάρρευση κατέστρεψε τεράστιες περιουσίες, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε αμύθητα κέρδη για όσους κατάφεραν να αποχωρήσουν εγκαίρως. Και ακριβώς αυτό είναι το στοιχείο που κάνει τη σημερινή συγκυρία τόσο ιδιαίτερη: η αγορά μοιάζει να κινείται ολοένα ταχύτερα προς μια φάση υπερβολής, ακριβώς την ίδια στιγμή κατά την οποία όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν ήδη την κατάλληλη στιγμή για την έξοδο.

Ίσως τελικά το σημαντικότερο συμπέρασμα, σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal να μην αφορά το αν έρχεται μια νέα φούσκα, αλλά το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει πριν σκάσει.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: 24.000 ιδιοκτήτες στο στόχαστρο της Εφορίας

Στενά του Ορμούζ: Προειδοποίηση Πιερρακάκη για παγκόσμιο οικονομικό σοκ – Κρίσιμη συνεδρίαση G7 και Eurogroup

ΚΥΣΕΑ: «Κλειδώνουν» οι ιταλικές φρεγάτες Bergamini – Στο τραπέζι Μέση Ανατολή, Μετανάστευση και «Γαλάζια Πατρίδα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα