Σε πάνω από 360.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), αύξησε την παραγωγή αργού πετρελαίου από την επαρχία Κιρκούκ η κρατική εταιρεία του Ιράκ, North Oil Company (NOC), όπως δήλωσε πηγή της εταιρείας την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq.

Η North Oil Company (NOC), της οποίας οι ρίζες χρονολογούνται από την ίδρυση της Iraq Petroleum Company (IPC) στο Κιρκούκ το 1929, προσπαθεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου στο Κιρκούκ σε 400.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

«Αυτή η αύξηση αναμένεται μετά την ανάπτυξη και αποκατάσταση αρκετών πετρελαιοπηγών σε πεδία που συνδέονται με την NOC από την Iraqi Drilling Company», είπε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq.

Συνολικά 150.000 βαρέλια της τρέχουσας ημερήσιας παραγωγής στο Κιρκούκ παραδίδονται στα κυβερνητικά διυλιστήρια στο Baiji και το Dora, ενώ άλλα 100.000 βαρέλια προορίζονται για άλλα διυλιστήρια, όπως αναφέρει το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου. Η υπόλοιπη ποσότητα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εταιρείας.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ιράκ – Κουρδιστάν

Εν τω μεταξύ, η αντιπαράθεση Ιράκ-Κουρδιστάν συνεχίζεται και οι εξαγωγές πετρελαίου στην ημιαυτόνομη περιοχή του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κράτους του ΟΠΕΚ συνεχίζουν να είναι μηδενικές.

Οι εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν αρνούνται να τροποποιήσουν τις συμβάσεις τους με την περιοχή, γεγονός που οδήγησε σε αδιέξοδο στις συνομιλίες για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από το Κουρδιστάν, δήλωσε τον Μάιο ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Κουρδιστάν έχουν πλέον σταματήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού έκλεισαν τον Μάρτιο του 2023 λόγω διαφωνίας σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να εγκρίνει τις κουρδικές εξαγωγές.

Τον Νοέμβριο του 2023, η νορβηγική εταιρεία DNO, ένα από τα έξι μέλη της Ένωσης Βιομηχανίας Πετρελαίου του Κουρδιστάν (APIKUR), δήλωσε ότι οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν δεν θα παράγουν πετρέλαιο για εξαγωγές μέχρι να αποσαφηνιστεί το καθεστώς πληρωμών και πωλήσεων.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι ξένες εταιρείες κάλεσαν το Κογκρέσο των ΗΠΑ για άμεση δράση για να βοηθήσει στην επίλυση των διακοπής των εξαγωγών αργού πετρελαίου από το Κουρδιστάν. Η APIKUR έστειλε μια επιστολή στο Κογκρέσο στην οποία ανέφερε ότι «η εξαγωγή πετρελαίου είναι το θεμέλιο της οικονομίας του Ιράκ και όλοι οι Ιρακινοί θα επωφεληθούν όταν η πλήρης παραγωγή και οι παγκόσμιες πωλήσεις ξαναρχίσουν από την περιοχή του Κουρδιστάν».

Διαβάστε ακόμη

Πρόδρομος Μαυρόπουλος στο newmoney: Τι σχεδιάζω για το ακίνητο της «Μύλοι Αλλατίνη» (pics)

Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»

«Ράλι» νέων διαγωνισμών για ψηφιακά έργα 245 εκατ. ευρώ σε δυο μήνες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ