Ποια COP28 και ποια απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα…

Στις ΗΠΑ νέα έργα υπεράκτιων γεωτρήσεων προγραμματίζονται με το διαγωνισμό να φτάνει σε ρεκόρ…εισπράξεων από το 2015.

Ειδικότερα, η Hess Corp. ήταν ο υψηλότερος πλειοδότης στη δημοπρασία για τα δικαιώματα γεώτρησης στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία συγκέντρωσε συνολικά 382 εκατ. δολάρια από πετρελαϊκούς γίγαντες, λίγο προτού η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβάλει διετή παύση.

Η διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη, έφερε περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε ομοσπονδιακή υπεράκτια δημοπρασία μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2015.

Το εκ πρώτης όψεως παράδοξο είναι ότι έρχεται λίγες μέρες μετά την ένταξη των ΗΠΑ με σχεδόν 200 άλλα κράτη στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, σε μια δέσμευση για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να σταματήσει τις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις, η δημοπρασία επιβλήθηκε από το Κογκρέσο βάσει του νόμου για το κλίμα του περασμένου έτους ως παραχώρηση στον γερουσιαστή Joe Manchin, τον Δημοκρατικό της Δυτικής Βιρτζίνια, που παρείχε την κρίσιμη ψήφο για την ψήφιση του νόμου. .

Η Hess Corp.προσέφερε 88,2 εκατ. δολάρια, η Anadarko, που ανήκει στην Occidental Petroleum Corp., προσέφερε 74,2 εκατ. δολάρια, ενώ οι επιτυχημένες προσφορές της Shell Plc ανήλθαν συνολικά στα 69 εκατ. δολάρια. Συνολικά, 73 εκατομμύρια στρέμματα ήταν διαθέσιμα για υποβολή προσφορών.

Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις, με τις οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος να καλούν τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες για να εμποδίσει μελλοντικούς πλειστηριασμούς μισθώσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ηγηθούν της έκκλησης για μια απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που συμφωνήθηκε από περισσότερες από 200 χώρες στο COP28 την περασμένη εβδομάδα, αλλά μόνο εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν προχωρήσει στη μόνιμη προστασία των υδάτων μας από μελλοντικές υπεράκτιες γεωτρήσεις», δήλωσε ο Michael Messmer της ομάδας Oceana.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο υπεράκτιων γεωτρήσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν τρεις δημοπρασίες δικαιωμάτων γεώτρησης ανοικτής θαλάσσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως υποστηρίζει είναι ο μικρότερος αριθμός πωλήσεων μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου που προσφέρθηκε ποτέ σε ένα πενταετές πρόγραμμα.

Το σχέδιο προβλέπει τη διεξαγωγή δημοπρασιών στον Κόλπο του Μεξικού το 2025, το 2027 και το 2029, εξοργίζοντας τόσο τους ακτιβιστές για το κλίμα που πιέζουν για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής όσο και τους υποστηρικτές της βιομηχανίας πετρελαίου που ζητούν περισσότερες δημοπρασίες.

Διαβάστε ακόμη

Πλημμύρες: Πάνω από 3 εκατ. οι κλιματικοί πρόσφυγες στις ΗΠΑ

Θεοφανία Παπαθωμά: Αντιμέτωπη με πλειστηριασμό για ακίνητο στο Π. Φάληρο (pics)

Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ: Οι στόχοι της νέας διοίκησης, το τριετές guidance και οι εξαγορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ