«Προσοχή. Το SUV σου σκοτώνει. Σου ξεφουσκώσαμε ένα ή περισσότερα ελαστικά. Θα θυμώσεις, αλλά μην το παίρνεις προσωπικά. Δε φταις εσύ, αλλά το αυτοκίνητό σου. Το κάναμε γιατί το να κυκλοφορείς σε αστικές περιοχές με ένα όχημα μεγάλο όπως αυτό, έχει τεράστιες συνέπειες για τους άλλους», κάπως έτσι ξεκινά το φυλλάδιο, το οποίο βρίσκουν οι ιδιοκτήτες SUV που έχουν πέσει θύματα των ακτιβιστών The Tyre Extinguishers.

Η ομάδα των ακτιβιστών έχει κηρύξει πόλεμο στα SUV χαρακτηρίζοντάς τα «κλιματική καταστροφή» καθώς όπως υποστηρίζουν λόγω των μεγάλων διαστάσεών τους ρυπαίνουν περισσότερο και καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Επιπλέον, τονίζουν πως εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα, τα οποία εξαιτίας του όγκου τους μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να αποτρέψουν τους ιδιοκτήτες τους να τα οδηγούν και να απωθήσουν όσους σκέφτονται την αγορά τους, οργανώνονται και βραδινές ώρες κυρίως ξεφουσκώνουν τα ελαστικά τους.

Τον περασμένο Ιούνιο οι αυτόκλητοι τιμωροί βανδάλισαν τουλάχιστον 12 οχήματα στο Μπρίστολ ψεκάζοντας στο παρμπρίζ με σπρέι συνθήματα όπως «κλιματικός εγκληματίας» και «αυτή η μηχανή σκοτώνει παιδιά».

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πλέον δραστηριοποιείται σε 18 χώρες με στόχο να καταστήσει αδύνατη την κατοχή ενός SUV στις αστικές περιοχές για λόγους κλιματικής, υγειονομικής και δημόσιας ασφάλειας, ενώ στο Twitter έχουν 22.6000 ακολούθους.

ΗΠΑ, Δανία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία και άλλες είναι οι χώρες όπου σημειώνονται δράσεις τέτοιου τύπου, με την ομάδα να ισχυρίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ξεφούσκωσαν τα ελαστικά σε 900 SUV διαφόρων χωρών.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γερμανία οι ακτιβιστές ξεφούσκωσαν τα ελαστικά 222 αυτοκινήτων, με τα μέλη της ομάδας να είναι ντυμένοι… Άγιοι Βασίληδες.

Θύμα τους και ένα ηλεκτρικό Tesla

Οι ακτιβιστές δεν περιορίζονται στα βενζινοκίνητα οχήματα αλλά επιτίθενται και στα ηλεκτρικά. Τουλάχιστον, αυτό συνέβη στο Κλίφτον του Μπρίστολ όταν ένας άνδρας αντίκρισε τα ξεφούσκωτα ελαστικά του Tesla του όταν βγήκε για την πρωινή βόλτα του σκύλου του.

Όπως αναφέρει το BBC στο παρμπρίζ βρήκε ένα φυλλάδιο που έγραφε «η βενζινορουφήχτρα σας σκοτώνει».

Το θύμα της επίθεσης βρήκε «κωμικό» το περιστατικό, αλλά και «ειρωνικό» αφού το όχημά του είναι ηλεκτρικό.

«Προσπάθησα να κάνω το σωστό, αγοράζοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είναι γελοίο και ενοχλητικό. Καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει (εννοεί ο κλιματικός ακτιβισμός), αλλά δεν βλέπω το νόημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη επίθεση, εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε ότι στόχος είναι και τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς «δεν υπάρχουν αρκετά μέταλλα σπάνιων γαιών για όλα τα αυτοκίνητα και η εξόρυξή τους έχει επιπτώσεις».

Όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail ο αριθμός των SUV σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε από 50 εκατομμύρια το 2010 σε περίπου 320 εκατομμύρια το 2023. Εξαιτίας του όγκου τους, κατά μέσο όρο καταναλώνουν περίπου 1/4 περισσότερη ενέργεια από τα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητα.

Ποιοι είναι οι The Tyre Extinguishers

Σε εισαγωγικό σημείωμά τους στην επίσημη ιστοσελίδα τους, οι The Tyre Extinguishers παρουσιάζονται ως άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα με έναν στόχο: «Να καταστήσουμε αδύνατη την κατοχή ενός τεράστιου ρυπογόνου 4×4 στις αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο».

Όπως αναφέρουν, με τη δράση τους προσπαθούν να προστατεύσουν τον κόσμο από την κλιματική αλλαγή, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους απρόσεκτους οδηγούς.

Όπως εξηγούν αυτό επιτυγχάνεται με μια απλή τακτική: «Ξεφουσκώνοντας τα ελαστικά αυτών των τεράστιων, περιττών οχημάτων και προκαλώντας ταλαιπωρία στους ιδιοκτήτες τους. Ξεφουσκώνοντας επανειλημμένα τα ελαστικά και ενθαρρύνοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο, θα μετατρέψουμε τη μικρή ενόχληση ενός σκασμένου ελαστικού σε ένα τεράστιο εμπόδιο για την οδήγηση ογκωδών δολοφονικών οχημάτων στους δρόμους μας».

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν να ξεφουσκώνουν τα ελαστικά αφού οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί απέτυχαν να προστατεύσουν τους πολίτες από τα οχήματα, τα οποία «όλοι τα μισούν, εκτός από τους ανθρώπους που τα οδηγούν».

Εφόσον, σύμφωνα με το κίνημα, τα ευγενικά αιτήματα και οι διαμαρτυρίες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα και αφού στόχος είναι πόλεις με καθαρό αέρα και ασφαλείς δρόμους «ήρθε η ώρα για δράση. Ελάτε μαζί μας. Δεν έχουμε ηγέτη. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, όπου κι αν βρίσκεται, χρησιμοποιώντας τις απλές οδηγίες σε αυτόν τον ιστότοπο».

Γιατί έχουν στο στόχαστρο τα SUV

Οι ακτιβιστές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα οχήματα SUV και τα τετρακίνητα καθώς όπως υποστηρίζουν «αποτελούν καταστροφή για την υγεία μας, τη δημόσια ασφάλεια και το κλίμα. Ολοένα μεγαλύτερα αυτοκίνητα κυριαρχούν στις πόλεις μας και όλα αυτά για να μπορούν κάποιοι λίγοι προνομιούχοι να επιδεικνύουν τον πλούτο τους. Επειδή οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί απέτυχαν να μας προστατεύσουν από αυτόν τον κίνδυνο, πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας».

Επικαλούμενοι τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αναφέρουν πως τα SUV είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της παγκόσμιας αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία δεκαετία -περισσότερο από τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές, τη βαριά βιομηχανία και τα φορτηγά.

Επιπλέον, αναφερόμενοι σε έρευνα που δημοσίευσε το Forbes τονίζουν ότι τα SUV «είναι πολύ πιο πιθανό να σκοτώσουν σε σύγκριση με τα κανονικά αυτοκίνητα όταν χτυπούν πεζούς. Ψυχολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι οδηγοί SUV παίρνουν περισσότερα ρίσκα, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους οδηγούς και πεζούς. Ακόμη οι οδηγοί και οι επιβάτες των SUV έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε ατυχήματα».

Όσο για τη χρησιμότητα αυτών των οχημάτων, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι είναι περιττά, αφού τα ¾ εξ αυτών πωλούνται σε ανθρώπους που ζουν σε πόλεις και επομένως «υπάρχουν καθαρά για τη ματαιοδοξία των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι τα βλέπουν ως σύμβολο κύρους. Εξαιτίας της ματαιοδοξίας και της επιδεικτικής κατανάλωσης, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, αναπνέουμε μολυσμένο αέρα και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν σε ατυχήματα. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν τους ακολούθους τους παρουσιάζουν μερικές από τις πιο γνωστές εταιρίες αυτοκινήτων που κατασκευάζουν SUV, ενώ δίνουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς πρέπει να ξεφουσκώσουν τα ελαστικά, καλώντας τους να αποφύγουν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με αναπηρία, για εμπορικούς λόγους, ή τα μικρά λεωφορεία και τα αυτοκίνητα κανονικών διαστάσεων.

Με την επιτυχή έκβαση της αποστολής τους οι φίλοι του κινήματος καλούνται να εκτυπώσουν ένα φυλλάδιο σε διάφορες γλώσσες σύμφωνα με τη χώρα που διαδραματίζεται η δράση (δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά προς το παρόν) και να το αφήσουν στο όχημα ώστε να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης για τους λόγους για τους οποίους του ξεφούσκωσαν τα ελαστικά.

Πάντως, έχοντας επίγνωση της οργής που μπορεί να προκαλέσουν οι ενέργειές τους ζητούν να τους σταλεί email σε συγκεκριμένη διεύθυνση για σχόλια, αιτήματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και… απειλές για τη ζωή τους.

Photo: Twitter/T_Extinguishers

Διαβάστε ακόμη

«Δια νόμου» ελάχιστος φόρος 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους

Ο Κασσελάκης, το mail και η «πόρτα» για την Αναργύρειο, οι αλλαγές σε Στρατό και Αστυνομία, το Athenee προς πώληση, ο Fourlis και το Ikea

«Απόβαση» ξένων αλυσίδων καφέ και εστίασης στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ