Με 2.400 ακίνητα επανέρχονται στην… κανονικότητα από αυτή την εβδομάδα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μετά την αναστολή λόγω των Ευρωεκλογών.

Έτσι για το τριήμερο από την Τετάρτη 19 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουνίου αναμένεται να «κληρώσει» για εκατοντάδες ακίνητα όλων των κατηγοριών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τόσο σε επίπεδο αξίας, όσο και… ιστορίας το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Lindos Memories», το άλλοτε «στρατηγείο» του Ομίλου Λαινόπουλου στην Κηφισιά, αλλά και ένα… Αστυνομικό Τμήμα.

Το «Lindos Memories»

Για την Τετάρτη 19 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για μια από τις σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου. Πρόκειται για το 5 αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα «Lindos Memories», που βγαίνει με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή πρώτης προσφοράς 6,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που το καθιστά το ακριβότερο ακίνητο για αυτή την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ο αρχικός πλειστηριασμός ήταν για τις 22 Φεβρουαρίου 2024, αλλά ανεστάλη κατόπιν εντολής της επισπεύδουσας.

Το σφυρί στρέφεται κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Klimatair» («Κλιματαιρ Ανώνυμη Εταιρεία Κλιματισμού-Θέρμανσης-Συστημάτων Ενέργειας-Τηλεπικοινωνιών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων»), και το ακίνητο περιήλθε σε αυτήν το 2000, αλλά από τον Μάιο του 2002 είχε μισθωθεί στην «Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company».

Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε αγροτεμάχιο επιφάνειας βάσει τίτλου 25.310,50 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Πετροκόπιο», στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου.

Εντός του γηπέδου έχει κατασκευαστεί η ξενοδοχειακή μονάδα «Lindos Memories», κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 70 δωματίων και 150 κλινών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το εν λόγω ξενοδοχείο είναι κατηγορίας 3 αστέρων και δυναμικότητας 45 δωματίων και 90 κλινών.

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο διώροφα συγκροτήματα με υπόγειο και σοφίτα, ημιυπαίθριους χώρους, πισίνα, κιόσκι-μπαρ και βοηθητικό κτίσμα.

Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, οι υλοποιημένες καλυπτόμενες επιφάνειες είναι σημαντικά μεγαλύτερες από όσες έχουν δηλωθεί.

Στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου έχουν κατασκευαστεί δύο κτιριακοί όγκοι πιθανόν με βοηθητική χρήση, επιφάνειας 50 τ.μ. περίπου. Στο ανατολικό τμήμα δίπλα στην πισίνα επιφάνειας 300 τ.μ., έχει κατασκευαστεί υπαίθριο μπαρ 45 τ.μ. με στέγαστρο 150 τ.μ. περίπου.

Η επιφάνεια των ημιυπαίθριων χώρων είναι 565,63 τ.μ. περίπου. Επίσης, οι χώροι του ξενοδοχείου είναι κλιματιζόμενοι από κεντρική μονάδα εκτός των σουιτών οι οποίες έχουν αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η ποιότητα κατασκευής των κτιρίων χαρακτηρίζεται καλή και η συντήρησή τους συνήθης.

Το «στρατηγείο» των Λαϊνόπουλων και η «επόμενη μέρα»

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί και το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του ομίλου Λαϊνόπουλου επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς.

Ο τελευταίος πλειστηριασμός για το εν λόγω ακίνητο είχε οριστεί για τις 21 Φεβρουαρίου, αλλά οδηγήθηκε σε αναστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πλευράς του Δήμου Κηφισιάς για την απόκτηση του ακινήτου, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί δημιουργεί σημαντικές προοπτικές όσον αφορά την αξιοποίησή του, δεδομένης και της στρατηγικής θέσης του.

Η διαδικασία στρέφεται κατά της «Ι.Ε. Λαινόπουλος Α.Β.Ε.Ε.Μ», με επισπεύδουσα την Cepal ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Poseidon Financial Investor Designated Activity Company” και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα 3.929.000 ευρώ.

Πρόκειται για το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ενός οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου συνολικής έκτασης κατά τον τίτλο κτήσεως 7.236 τ.μ. που προήλθε από τη φυσική συνένωση δύο όμορων και συνεχόμενων οικοπέδων. Μετά από μεταβίβαση τμήματος και απαλλοτρίωσης το εναπομείναν κατά το κτηματολόγιο έχει έκταση 6.435 τ.μ. «μετά των επ’ αυτού κτιρίων, υφισταμένων και μελλοντικώς ανεγερθησομένων».

Επί του ενιαίου οικοπέδου έχει ανεγερθεί σταδιακά από το 1974 έως το 2004 διώροφο κτίριο (γραφεία-έκθεση), το οποίο αποτελείται από:
α) υπόγειο επιφάνειας 1.373 τ.μ.,
β) επέκταση υπογείου επιφάνειας 955 τ.μ.,
γ) ισόγειο (έκθεση) επιφάνειας 1.373 τ.μ.,
δ) επέκταση ισογείου επιφάνειας 710 τ.μ.,
ε) πατάρι επιφάνειας 278 τ.μ. και
στ) πρώτο όροφο επιφάνειας 747 τ.μ.

Στην έκθεση του πλειστηριασμού σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο σε δυο εταιρείες.

Επί της πρόσοψης του νέου κτιρίου αλλά και εκτός περιγράμματος αυτού έχει κατασκευαστεί εκθεσιακός χώρος 5 επιπέδων συνολικής επιφανείας 346,10 τ.μ. (ανελκυστήρας οχημάτων), ο οποίος κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ήταν κενός.

Το ακίνητο κουβαλάει βάρη (προσημειώσεις, υποθήκες κ.α.) για ποσά συνολικού ύψους 28,56 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Promot Λαϊνόπουλος υπήρξε μέχρι και το 2012 ο σημαντικότερος dealer της Mercedes-Benz Hellas πανελλαδικά, αλλά και ο «πρώτος των πρώτων» μεταξύ όλων των εισαγωγικών εταιρειών αυτοκινήτων της χώρας. Στην πορεία προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία τριών καθετοποιημένων συγκροτημάτων, το κεντρικό στη Νέα Κηφισιά, στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Χαλανδρίου και στη λεωφόρο Μεσογείων, καθώς και για δίκτυο σημείων πώλησης.

Ο Όμιλος Λαινόπουλου δέχθηκε το πρώτο βαρύ πλήγμα με τον θάνατο του ιδρυτή και θεμελιωτή του Ιωάννη Λαϊνόπουλου τον Ιούλιο του 2001, σε ηλικία 76 ετών. Μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 ξεκίνησε και η έντονα καθοδική πορεία του, οδηγώντας σε υπέρογκα χρέη και αργότερα στους πλειστηριασμούς για προσωπικά και εταιρικά περιουσιακά στοιχεία.

Το Αστυνομικό Τμήμα Α. Γλυφάδας

Ένας, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί επίσης για την Τετάρτη 19 Ιουνίου. Και τούτο καθώς αφορά το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται το… Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας.

Το όλο θέμα αποκάλυψε το newmoney στις 24 Απριλίου, αλλά στο μεταξύ εκδικάστηκε προσφυγή της οφειλέτιδας εταιρείας κατά της επισπεύδουσας Cepal Hellas, που οδήγησε σε διπλασιασμό σχεδόν της τιμής πρώτης προσφοράς.

Το εν λόγω ακίνητο είναι μισθωμένο προκειμένου να στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα (Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, Τμήμα Αλλοδαπών Νοτιοανατολικής Αττικής και Γραφείο Διαβατηρίων Γλυφάδας) και ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Χρήστος Χατζηχρήστος & Σια Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο “Ask”.

Το σφυρί αφορά την πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% ενός οικοπέδου, άρτιου και οικοδομήσιμου, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της κτηματικής περιφέρειας του δήμου Γλυφάδας Αττικής στο συνοικισμό «Τερψιθέας», και επί της οδού Βορείου Ηπείρου αρ. 50.Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 1.337 τ.μ. και εντός αυτού υφίσταται τριώροφο επαγγελματικό κτίριο που, κατά την κατασχετήρια έκθεση, αποτελείται από ισόγειο, α’ όροφο, β’ όροφο 655 τ.μ./ έκαστος και δώμα επιφάνειας 50 τ.μ. (στο οποίο υπάρχουν κοιτώνες). Δηλαδή η συνολική επιφάνεια του κτιρίου ανέρχεται σε 2015 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για συμβατική κατασκευή του 2000 με καλό βαθμό συντήρησης, ενώ η αγοραία αξία του ακινήτου και ακόλουθα η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε αρχικά σε 1,63 εκατ. ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδίκασε την προσφυγή της οφειλέτριας εταιρείας επισημαίνεται ότι στην έκθεση εκτίμησης και στην έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, δεν αποτυπώθηκαν ορθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως αυτά αναδεικνύονται από έκθεση εκτίμησης άλλης εταιρείας με βάση την οποία η αγοραία αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 4.840.000 ευρώ. Ειδικότερα, «δεν αποτυπώθηκε ορθά το εμβαδόν του τριώροφου κτιρίου, καθόσον ο κάθε όροφος αυτού έχει επιφάνεια 666,08 τ.μ., ενώ το δώμα του δευτέρου ορόφου έχει επιφάνεια 74,43 τ.μ. υφίσταται δε και κουβούκλιο εμβαδού 5,48 τ.μ., ήτοι συνολικού εμβαδού των κυρίων χώρων 2.078,15 τ.μ., καθώς και των βοηθητικών χώρων εμβαδού 14,59 τ.μ., όλα τακτοποιημένα πολεοδομικά». Επίσης στο κτίριο υφίσταται κεντρική θέρμανση, ανελκυστήρας και κλιματισμός, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην προσβαλλόμενη έκθεση.

Επιπλέον, στο κτίριο περιλαμβάνονται και 14 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (parking).

Όπως τονίζεται στην απόφαση «το κατασχεθέν ακίνητο εκμισθώνεται από το έτος 2003 στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και χρησιμοποιείται για τη στέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής και του πρώην Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Γλυφάδας, έναντι μηνιαίου μισθώματος, από την 1.1.2014, ύψους 18.290 ευρώ, σημειώνεται δε ότι η μίσθωση αυτή εξακολουθεί να είναι ενεργή, παρά το γεγονός ότι ο συμβατικός χρόνος λήξης της σύμβασης μίσθωσης έχει παρέλθει».

Από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πιστοποιημένος εκτιμητής δεν έλαβε υπόψη τα προαναφερόμενα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, και ότι από την προσκομιζόμενη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου έτους 2022, η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στο ποσό των 2.782.169,83 ευρώ, «πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του δεν κείται κάτω από την άνω αντικειμενική του αξία, αντίθετα ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ».

Έτσι το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη την ανακοπή, αυξάνοντας την τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό της 19ης Ιουνίου στα 3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Πρόστιμα – φωτιά και λουκέτα έως και 10 ημέρες σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Ακίνητα: Nέο «deal με DKG Development και IWG στη Λ. Βουλιαγμένης (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Με το βλέμμα στα mega-project σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ