Τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις πηγές εφοδιασμού από φυσικό αέριο, επιβεβαιώνει η χθεσινή τελετή υπογραφής μνημονίου  συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της ΕΕ, η οποία αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο της 7ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) που έγινε χθες στο Κάιρο παρουσία και του Έλληνα υπουργού Κώστα Σκρέκα, συμφωνήθηκε αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ να μεταφέρεται στους τερματικούς σταθμούς LNG της Αιγύπτου και από εκεί να κατευθύνεται με πλοία, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν χθες ότι με την συνεργασία αυτή θα αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ σε 7 bcm φέτος (από 5 bcm), με προοπτική διπλασιασμού από το 2023.  

Οι δύο χώρες αποτελούν τα τελευταία χρόνια σημαντικούς εξαγωγείς φυσικού αερίου κάτι που τους έχει επιτρέψει και η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων με την συμμετοχή και ελληνικών εταιρειών.

Η Energean, η οποία διαθέτει  ισχυρή παρουσία στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως 3 δισ. κυβικά μέτρα  ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει.

Ωστόσο θα χρειαστούν μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να προκύψουν πραγματικά οφέλη από την συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες.

Μέρος πάντως της συμμαχίας μεταξύ της ΕΕ και των δύο χωρών, αποτελεί και η ενθάρρυνση ευρωπαϊκών εταιρειών που ασχολούνται με το upstream, να εντείνουν την παρουσία τους σε αντίστοιχους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Η Energean έχει αυτή την περίοδο σε εξέλιξη ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα «Αθηνά» και εντόπισε την «Περιοχή Ολύμπου» που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 bcm φυσικού αερίου.

Η «Περιοχή Ολύμπου» αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κόμβου φυσικού αερίου που η ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μία πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Η χθεσινή συμφωνία, η οποία εντάσσεται στην στρατηγική της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο, αναδεικνύει και το ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν στο σχεδιασμό αυτό και οι εγχώριες υποδομές, όπως ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα αλλά και τα αντίστοιχα πρότζεκτ που αναπτύσσονται στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade και στους  Αγίους Θεοδώρους από τον όμιλο της Motor Oil.

Όπως ανέφεραν χθες στελέχη της αγοράς, οι υποδομές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλες για το ισραηλινό αέριο μέσω εμπορικών συμφωνιών που θα υπογράψουν με τα τερματικά LNG της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος διαθέτει σήμερα δύο τερματικούς σταθμούς LNG μέσω των οποίων το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί προς την Ευρώπη και άλλους προορισμούς.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα  τερματικά Idku και Damietta ελέγχονται μετοχικά από ευρωπαϊκούς ομίλους. Η Shell και η μαλαισιανή Petronas λειτουργούν τον τερματικό σταθμό LNG του Idku στον οποίο συμμετέχουν και η γαλλική Engie καθώς και οι αιγυπτιακές Natural Gas Holding Company (EGAS) και Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC). Η ιταλική Eni κατέχει το 50% του τερματικού Damietta με την EGAS στο 40% και την EGPC στο 10%.

Για να υπάρξει πάντως αύξηση της ροής φυσικού αερίου από τα τερματικά της Αιγύπτου προς την Ευρώπη θα χρειαστεί περαιτέρω ανάπτυξη του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν».