Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μπαίνει οριστικά ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας που προκηρύχθηκε το 2021 από το ΤΑΙΠΕΔ, με την κυβέρνηση να αναζητά εναλλακτικά σχέδια για την αξιοποίηση του πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου.

Την αυλαία του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας έριξε χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνοντας και τυπικά την ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 65% που είχε προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώνει φέτος τον Οκτώβριο τρία χρόνια από την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από εννέα εταιρείας και επενδυτικά σχήματα: C.G GAS Limited, Met Holding AG, Power Globe LLC, Shell Gas B.V. Vitol Holding B.V, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ηelleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ),& Edison International N.V. και την κοινοπραξία Μotor Oil- ΔΕΗ- Μυτιληναίος.

Η πολυετής διαμάχη

Το δικαστικό θρίλερ με τα ΕLFE που συνεχίζεται ακόμη μέχρι σήμερα, η πανδημία και αμέσως μετά η ενεργειακή κρίση που έκανε απαγορευτικό το φυσικό αέριο λόγω του ράλι των τιμών, έβαλαν στον πάγο το διαγωνισμό.

Το καλοκαίρι, που οι αγορές έδειχναν να ομαλοποιούνται από τις αναταράξεις της ενεργειακής κρίσης, η αξιοποίηση της ΔΕΠΑ επανήλθε στο προσκήνιο. Γρήγορα όμως αποσύρθηκε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναπέμψει τη δικαστική διαμάχη με τα ELFE στον Εφετείο Αθηνών που πέρσι είχε δικαιώσει την ΔΕΠΑ Εμπορίας στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη.

Η νέα τροπή που παίρνει η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών και η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει μία διετία για να τελεσιδικήσει, βάζει φρένο στο σχεδιασμό και για άλλα σενάρια αξιοποίησης, όπως η είσοδος της εταιρείας στο χρηματιστήριο με τη διάθεση πακέτου μετοχών μέσω δημόσιας εγγραφής.

Πιέσεις από τα πρώην ΕΛΠΕ

Το σχέδιο αυτό εξυπηρετούσε και την Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), η οποία κατέχει το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας (το 65% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ ) και δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από την εταιρεία. Ο μετασχηματισμός άλλωστε της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ενεργειακό όμιλο που έχει ξεκινήσει η διοίκηση την τελευταία διετία, εστιάζεται σε κοινά πεδία δράσης όπως είναι οι τομείς των ΑΠΕ και του ηλεκτρισμού, δραστηριότητες που αναπτύσσει και η Helleniq Energy είτε αυτόνομα είτε μέσω της θυγατρικής της Elpedison.

Υπό το πρίσμα αυτό θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι μεταξύ των δύο πλευρών προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανταγωνίζεται τον μέτοχό της. Τις σχετικές συζητήσεις σχετικά με την τύχη της εταιρείας, επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές εκτιμώντας ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το 2024.

Σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει μια ισχυρή παρουσία στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εταιρείας μέσω της 100% θυγατρικής της Φυσικό Αέριο ΑΕ.

Το 2022, η εταιρεία ήταν ο νούμερο ένα πάροχος σε ρυθμούς ανάπτυξης και νέα συμβόλαια πανελλαδικά στο φυσικό αέριο στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στην Αττική ως προς το μερίδιο αγοράς αλλά και ως προς την προσέλκυση νέων πελατών αερίου.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια που εισχώρησε στην αγορά, πήρε μερίδιο 3,5%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η «Φυσικό Αέριο» να ακολουθήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με κέρδη μετά από φόρους ύψους 32,6 εκατ. ευρώ (+130%) και κύκλο εργασιών 880 εκ. (+120%).

Η πράσινη ανάπτυξη

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αποφασίσει να ενισχύσει και το πράσινο αποτύπωμά της στην αγορά επενδύοντας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

To επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της συνολικής δυναμικότητας 500 MW σε Κοζάνη και Βοιωτία, με στόχο να φτάσει το 1 GW. Η ΔΕΠΑ εμπορίας συμμετέχει επίσης με 29% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη μαζί με την ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζο. Με βάση το σχεδιασμό η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, χάρη και στην απευθείας σύνδεσή της με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU), με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών. Στην Gastrade που αναπτύσσει το έργο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με ποσοστό 20%.

Διαβάστε ακόμη

Όλα τα σενάρια για μειωμένο ή «κανονικό» ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, και τουρισμό

Τσακλόγλου: Τι αλλάζει στην επαγγελματική ασφάλιση με το νέο νομοσχέδιο

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Σε ποιες περιοχές θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ