Οι δρόμοι της Τζούμπα στο Νότιο Σουδάν είναι ασυνήθιστα ήσυχοι αυτές τις ημέρες. Η πρωτεύουσα με τους περίπου 520.000 κατοίκους προετοιμάζεται για το κύμα καύσωνα που πρόκειται να πλήξει την περιοχή -ήδη δείχνει τα «δόντια» του με 40 βαθμούς- καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Για το λόγο αυτό και για να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, εκδόθηκε ανακοίνωση από τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου εξαιτίας του «σοβαρού κινδύνου για την υγεία» των μαθητών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων με τους αρμόδιους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν την κατάσταση και θα ενημερώσουν τους πολίτες, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις εκπαιδευτικών στο BBC είναι πιθανό τα μαθήματα να ξαναρχίσουν στις 3 Απριλίου.

Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οδηγία θα ακολουθήσει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του σχολείου.

Όπως αναφέρει το The East African έχουν αναφερθεί θάνατοι που συνδέονται με την ακραία ζέστη των τελευταίων ημερών, ενώ σύμφωνα με το Sudan Tribune οι γονείς καλούνται να κρατούν τα παιδιά εντός της κατοικίας τους και να παρατηρούν για συμπτώματα θερμικού σοκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία επιδεινώνοντας αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και προβλήματα των νεφρών.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το κύμα καύσωνα ενδέχεται να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα καθώς και να επιδράσει στη σωστή λειτουργία υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως εξαιτίας πιθανών διακοπών ρεύματος.

Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να μην αποτελούν σπάνιο φαινόμενο για την αφρικανική χώρα, αλλά 43 βαθμοί όπως αναμένεται να αγγίξει το θερμόμετρο αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο καθώς συνήθως αυτό το επίπεδο ζέστης καταγράφεται κατά τους θερινούς μήνες.

Το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει τους πολίτες όταν βρίσκονται στις κατοικίες τους να κλείνουν παράθυρα και κουρτίνες, ακόμα και να κρεμάσουν βρεγμένες πετσέτες ώστε να διατηρείται εσωτερική χαμηλή θερμοκρασία και να περιορίζουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, ώστε να μην σημειωθεί μπλακ άουτ.

Όσο για τη χρήση ανεμιστήρα το υπουργείο συνιστά χρήση με σύνεση αφού μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά σε συνθήκες με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου «δε μπορούν να αποτραπούν συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη» τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η λήψη πολλών υγρών.

Επιπλέον, καλεί τους πολίτες να σπεύσουν να βοηθήσουν ανθρώπους που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς.

Ο Πίτερ Γκάρανγκ που ζει στην Τζούμπα μιλώντας στον βρετανικό Guardian επικρότησε την απόφαση τονίζοντας πως είναι απαραίτητο τα σχολεία να συνδεθούν με το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση κλιματιστικών.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσε στο BBC ότι έχει καταγραφεί αυξημένος αριθμός εισαγωγών σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης από τη στιγμή που η θερμοκρασία άρχισε να σημειώνει άνοδο.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο περιέγραψε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες εξαιτίας της ζέστης και εξήγησε ότι πίνει πολύ νερό για να μην αφυδατωθεί, επιλέγει ελαφριά ρούχα που δεν απορροφούν τη θερμότητα και αποφεύγει να περπατά κάτω από τον καυτό ήλιο.

Για την υψηλή θερμοκρασία μίλησε και διευθυντής τοπικής ΜΚΟ, λέγοντας πως η ζέστη επηρεάζει το έργο της οργάνωσης αφού οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με δυσκολία.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 6,2% του πληθυσμού της χώρας, πλήττονται ιδιαίτερα καθώς πολλοί από αυτούς ακολουθούν το Ραμαζάνι και επομένως δεν επιτρέπεται να πίνουν νερό ή άλλα υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Νότιο Σουδάν είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική κρίση με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα, πέρα από τις εμφύλιες συγκρούσεις που μαστίζουν τη χώρα και έχουν οδηγήσει σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα στο Νότιο Σουδάν να σημειωθούν βροχοπτώσεις που ενδεχομένως να βοηθήσουν προσφέροντας στιγμές δροσιάς. Εντούτοις, δεν αποκλείεται η σφοδρότητα να είναι τέτοια που να προκαλέσει πλημμύρες. Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προβλέπει «περισσότερο υγρές από το κανονικό συνθήκες» στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «βλέπει» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τζόζεφ Αφρικάνο Μπάρτελ, πίσω από το κύμα καύσωνα συστήνοντας την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ για την παροχή ενέργειας στα σχολεία, καθώς και δημιουργία μικροκλίματος με τη φύτευση δέντρων γύρω από τα κτίρια.

Όπως αναφέρει το Radio Tamazuj ο υφυπουργός προέτρεψε τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και προειδοποίησε ότι το Νότιο Σουδάν θα αντιμετωπίσει πρωτοφανείς συνέπειες σχετικές με την κλιματική αλλαγή στο εγγύς μέλλον, όπως έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ξηρασίες.

Από την άλλη, ο Τερ Μανιάνγκ, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας δικαιωμάτων Center for Peace and Advocacy (CPA), έκανε λόγο για «συλλογική ευθύνη» αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις φυσικές καταστροφές. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του για το κλείσιμο των σχολείων, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού εγκυμοσύνης ανάμεσα στα ανήλικα κορίτσια!

«Ενώ η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία δεν είναι παράλογη, η έλλειψη ξεκάθαρων οδηγιών είναι ανησυχητική. Οι υπουργοί θα έπρεπε να έχουν σχεδιάσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα, όπως για τη διάρκεια που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Υπάρχουν εναλλακτικές, όπως τα κλιμακωτά μαθήματα, για να παραμείνουν οι μαθητές απασχολημένοι αντί να σταματήσει εντελώς η εκπαίδευση», τόνισε.

Photo: Commons.wikimedia/ Jens Klinzing

Economist: Η Ελλάδα ανέβηκε 28 θέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον – H μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ 82 χωρών

Bitcoin: Ο βασιλιάς των cryptos αποτινάζει τις απώλειες $200 δισ. – Ανακάμπτει πάνω από τα $67.000

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ