Δραστήριος επιχειρηματίας και πολιτικός, ανήσυχο πνεύμα, αναγνωρισμένος για την πρωτοπόρα δράση του στις ΑΠΕ, ιδρυτής 11 διαφορετικών εταιρειών, επικεφαλής της Total Quadran SAS, αλλά και επιτελικό στέλεχος της EDF Renouvelables SA, καινοτόμος, αλλά και οραματιστής, καθώς πιστεύει ότι «είναι καθήκον μας προς τις μελλοντικές γενιές να συνεχίσουμε την πορεία μας αφοσιωμένοι στην περιβαλλοντική επανάσταση».

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Jean-Marc Bouchet, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Qair International.Έναν ενεργειακό όμιλο που είναι «φρέσκος», αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει μια διαδρομή 30 ετών.

Ο Jean – Marc Bouchet

Στην οδό Georges Meliès στο Montpellier της Γαλλίας χτυπάει η «καρδιά» της Qair Energy. Που με αυτό το όνομα πορεύεται μόλις έναν χρόνο, από το Μάρτιο του 2020, όταν «διαδέχθηκε» τη Lucia Holding και όλες τις εταιρείες που «στεγάζονταν» κάτω από τη δική της «ομπρέλα» (Quadran International, Quadran Energies Marines, Quadran Environment, Premier Élément, Lucia Innovation κ.α.). Η Qair Energy έχει απλώσει τη δραστηριότητά της σε 16 χώρες, στην αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια, το waste to energy μέχρι και το πράσινο υδρογόνο.

Αυτοσυστήνεται ως Independent Power Producer (IPP), με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, δυναμικότητα που το 2022 θα φτάσει το 1GW και υπό ανάπτυξη έργα 3 MW σε Ευρώπη, Αφρική, ΝΑ Ασία και Ν. Αμερική. Στη λίστα, που περιλαμβάνει από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία μέχρι την Τυνησία, το Τσαντ, το μακρινό Βιετνάμ και τις εξωτικές Σεϋχέλλες, έχει πλέον προστεθεί και η Ελλάδα.

«Ποντάρει» πολλά στην Ελλάδα

Για τη χώρα μας δηλώνεται ότι στόχος είναι η ταχεία ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ενώ τονίζεται ότι λόγω του προνομιακού ηλιακού και αιολικού δυναμικού, αλλά και του σταθερού κανονιστικού πλαισίου η Qair έχει μεγάλες προσδοκίες και φιλόδοξα πλάνα.

Όπως γίνεται γνωστό μάλιστα έχει ήδη οργανώσει το γραφείο της στην Αθήνα. Υπεύθυνος για τη χώρα μας (Regional Directror) έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Φρανκ Βαλαβάνης, έμπειρο στέλεχος της αγοράς ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταικών με πλούσια προϋπηρεσία στην Big Solar, τη Recom Solar, τη Jiangxi Risun Solar Energy, τη Sumec Energy Holdings κ.α.

Η Qair International έκανε αισθητή την παρουσία της στον κύκλο Φεβρουαρίου της ΡΑΕ για τα νέα έργα που προγραμματίζονται. Έτσι κατέθεσε αιτήσεις άδειας παραγωγού για 7 φωτοβολταικά πάρκα στη Στυλίδα Φθιώτιδας, συνολικής ισχύος 140 MW. Αυτό όμως, όπως λένε οι πληροφορίες είναι μόνο ένα «βήμα» και θα ακολουθήσουν αρκετά νέα «χτυπήματα».

Είναι ίσως ενδεικτικό ότι η εταιρεία μόλις προ διμήνου, τον Ιανουάριο, ολοκλήρωσε τις αντίστοιχες διαδικασίες αιτήσεων για την έκδοση αδειών φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 500MW στην Ιταλία και ειδικότερα στη νοτιοανατολική Σικελία, με στόχο να τα έχει χρηματοδοτήσει και ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2022, φτάνοντας το χαρτοφυλάκιό της, -μόνο στη γειτονική χώρα-, στο 1 GW.